Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Kološvárské zelí musíte zkusit! Tenhle dokonalý pokrm má kořeny v Maďarsku a jak už to u oblíbených národních receptů bývá, má mnoho variant. Nikdy ale nechybí kysané zelí, rýže, papriková klobása a maso.

20 min.
Příprava
1 hod., 15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 zapékací mísu 30 × 20 cm
Na masovou směs
  • 50 g slaniny
  • 1 ks cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 500 g vepřového mletého masa
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvého mletého pepře
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 1/2 hrnku rýže
Na zelí
  • 400 g kysaného zelí
  • 2 ks cibule
  • 2 lžíce oleje
Na dokončení
  • 250 g maďarské klobásy
  • 300 g zakysané smetany
    7
  • 3 lžíce mléka
    7
  • 1 lžíce tuku na vymazání
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

V některých receptech na kološvárské zelí se používá místo mletého masa vepřová plec nakrájená na kostičky. Někde se zase rýže zamíchá rovnou do masové směsi (jak je to i v tomto receptu), v jiných variantách se vrství samostatně:

Postup

01.

Do velké pánve dejte smažit kostičky slaniny společně s najemno nasekanou cibulí. Když začnou zlátnout, vložte nasekaný stroužek česneku. Minutu společně restujte a pak do pánve přidejte mleté vepřové maso. Osolte ho a opepřete.

Vše zprudka opečte, poté přidejte rajský protlak, kmín a mletou papriku (můžete přidat i pálivou). Podlijte asi 50 ml vody, přiklopte a duste přibližně 20 minut na mírném ohni.

02.

Zatímco se maso dusí, dejte vařit rýži. Dále sceďte kysané zelí, ale neproplachujte ho. Na pánvi orestujte nasekanou cibuli na trošce oleje nebo sádla dozlatova a zamíchejte ji do slitého zelí.

03.

Troubu předehřejte na 180 °C. Zapékací mísu vymažte tukem. Do hotové masové směsi zamíchejte uvařenou rýži. Zakysanou smetanu smíchejte v misce s troškou mléka. Klobásu nakrájejte na tenké plátky.

04.

Na dno vymazané zapékací mísy dejte polovinu zakysaného zelí. Na něj rozložte polovinu masové směsi s rýží, na ni poklaďte polovinu plátků klobásy a asi třetinu zakysané smetany. Postup opakujte: vrstva zakysaného zelí, zbytek masové směsi, klobása a navrch přijde zbytek zakysané smetany.

05.

Pekáček zakryjte alobalem, vložte do předehřáté trouby a při 180 °C pečte přibližně 30 minut. Poté odkryjte a pečte dalších 15 minut. Po dopečení ihned podávejte.

Recept na domácí kysané zelí

Na výrobu potřebujete krouhané zelí, sůl a kmín. Směs se nejprve „šlape“ ve velké nádobě, přičemž se postupně odlévá přebytečná voda. Poté se zelí napěchuje do kameninových hrnců. Otvor se uzavře plátýnkem, deskou a těžkým kamenem, aby se zelí nezkazilo vlivem přístupu vzduchu. Po několika dnech kvašení je hotovo. Výsledný „všelék“ lze přemístit do sklenic a vychutnávat po celý rok.

Energetická hodnota celkem pro 1 zapékací mísu 30 × 20 cm
Energie19 738,39 kJ
Bílkoviny173,62 g
Tuky355,38 g
Sacharidy192,48 g
Sůl22,69 g
SAFA142,51 g
Vláknina19,75 g
Cukry73,65 g

Načítám