Článek
V některých receptech na kološvárské zelí se používá místo mletého masa vepřová plec nakrájená na kostičky. Někde se zase rýže zamíchá rovnou do masové směsi (jak je to i v tomto receptu), v jiných variantách se vrství samostatně:
Postup
01.
Do velké pánve dejte smažit kostičky slaniny společně s najemno nasekanou cibulí. Když začnou zlátnout, vložte nasekaný stroužek česneku. Minutu společně restujte a pak do pánve přidejte mleté vepřové maso. Osolte ho a opepřete.
Vše zprudka opečte, poté přidejte rajský protlak, kmín a mletou papriku (můžete přidat i pálivou). Podlijte asi 50 ml vody, přiklopte a duste přibližně 20 minut na mírném ohni.
02.
Zatímco se maso dusí, dejte vařit rýži. Dále sceďte kysané zelí, ale neproplachujte ho. Na pánvi orestujte nasekanou cibuli na trošce oleje nebo sádla dozlatova a zamíchejte ji do slitého zelí.
03.
Troubu předehřejte na 180 °C. Zapékací mísu vymažte tukem. Do hotové masové směsi zamíchejte uvařenou rýži. Zakysanou smetanu smíchejte v misce s troškou mléka. Klobásu nakrájejte na tenké plátky.
04.
Na dno vymazané zapékací mísy dejte polovinu zakysaného zelí. Na něj rozložte polovinu masové směsi s rýží, na ni poklaďte polovinu plátků klobásy a asi třetinu zakysané smetany. Postup opakujte: vrstva zakysaného zelí, zbytek masové směsi, klobása a navrch přijde zbytek zakysané smetany.
05.
Pekáček zakryjte alobalem, vložte do předehřáté trouby a při 180 °C pečte přibližně 30 minut. Poté odkryjte a pečte dalších 15 minut. Po dopečení ihned podávejte.
Recept na domácí kysané zelí
Na výrobu potřebujete krouhané zelí, sůl a kmín. Směs se nejprve „šlape“ ve velké nádobě, přičemž se postupně odlévá přebytečná voda. Poté se zelí napěchuje do kameninových hrnců. Otvor se uzavře plátýnkem, deskou a těžkým kamenem, aby se zelí nezkazilo vlivem přístupu vzduchu. Po několika dnech kvašení je hotovo. Výsledný „všelék“ lze přemístit do sklenic a vychutnávat po celý rok.