Hlavní obsah

Nejdražší zboží v košíku s potravinami? Žvýkačky!

Foto: Greta Blumajerová

Podívejte se – takový kus masa finančně vyváží nákup deseti balíčků žvýkačekFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Napadlo by vás někdy, že žvýkačky jsou jeden z nejdražších druhů zboží, které potkáte v celém běžném obchoďáku? Spolehlivě trumfnou i pravou svíčkovou.

Článek

V tašce, v přihrádce auta, v šuplíku psacího stolu nebo kdekoli jinde – tam všude najdete balíček žvýkaček. Jednu cestou do práce, jednu před poradou, jednu proto, že je to prý zdravé pro zuby… Napadlo vás, kolik peněz za měsíc do žvýkaček investujete – a jak drahé vlastně jsou? Protože za jeden balíček dáváte nejběžněji mezi jedenácti a patnácti korunami, nenapadne nás, že jsou v porovnání cen za kilo tak drahé. Ty značkové vyjdou nejméně na tisíc korun za kilo!

Na cenovkách v obchodě najdete nejen cenu za balení, ale i za 100 g nebo za kilogram. Má pomoci při porovnávání cen zboží. Jak vám ukážeme, vyplatí se na ně zaměřit.

Procházka mezi regály

Původně jsme chtěli zjištovat, co byste si pořídili za cenu kilogramu žvýkaček. Ale buďme objektivní – kilo žvýkaček je zásoba na rok. Počítejme, že průměrný „přežvýkavec“ koupí za měsíc patnáct balení žvýkaček. I tak je to částka, který převyšuje 200 korun - podle značky, kterou preferujete. V době, kdy dáváte pozor na každou korunu rodinného rozpočtu, jsou to zajímavá zjištění.

Chleba, nebo žvýkačky?

V Tescu byste za měsíční porci žvýkaček, čili 253,50 korun, měli osmnáct kusů čokoládových donutů, šest pecnů chleba, osm a půl kilogramu banánů, přes dvacet kilo brambor, kilo a půl másla z Kunína.

Foto: Tesco

Foto: Tesco

Místo žvýkání mlsejte

V internetovém obchodě Potravinydomu by měsíční zásobička žvýkaček vyšla na 217,50 Kč. Za stejnou cenu byste mohli koupit 860 gramů hovězího předního bez kosti, 8 balení sýrové omáčky Apetito. Pokud byste chtěli zůstat v regále s cukrovinkami, tak byste měli za tutéž cenu 13 balení bonbonů M arašídy, 17 mléčných řezů nebo 22 malých balení lentilek.

Foto: e-shop Potravinydomu

Foto: e-shop Potravinydomu

Místo „gumy“ ovoce i sýr

V Kauflandu byste mohli cenu za patnáct balení žvýkaček Mentos No limit, tedy 298,50 Kč, investovat do skoro deseti kilogramů pomela, 11 kilogramů mandarinek, osmi litrů oleje na smažení, 11 skleniček marmelády nebo 25 balení plísňového sýra.

Foto: Kaufland, archiv

Foto: Kaufland, archiv

Výsledkem tohoto srovnání nemá být to, abyste vymetli žvýkačky ze svého nákupního seznamu jednou pro vždy. Jde nám spíš o ukázku, která vás přesvědčí, abyste se naučili sledovat cenovky v regálech prodejen. Můžete dojít k zajímavým zjistěním – například, že kupovanou omáčku, která vyjde na 166 korun za kilo, můžete nahradit daleko levnější domácí – například podle receptů ze „souboje" na téma omáčky k masu.

Všímáte si opravdu pozorně cenovek v obchodě – a co víc, řídíte se jimi při výběru?

Reklama

Načítám