Hlavní obsah

Nejdůležitější věc v péči o vaši pokožku? Hydratace!

Foto: Profimedia

Pleť musíte hydratovat zevnitř prostřednictvím pitného režimu, ale i zvenčí pomocí vhodných přípravkůFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pleť si denně čistíte, tonizujete, aplikujete na ni liftingová séra, rozjasňující krémy a tak dále. To jí určitě svědčí. Je ale dobré vědět, že jediná věc, kterou skutečně potřebuje nutně, je hydratace.

Článek

Pro vaše tělo je absolutně nejdůležitější živina voda. Pro přežití je mnohem důležitější než potrava. Zatímco bez té vydrží vaše tělo klidně měsíc, bez vody nedá možná ani týden.

Jedním s prvotních příznaků dehydratace je suchá, popraskaná, přecitlivělá pokožka se subjektivními sklony k pálení, pnutí i svědění. Důsledkem dlouhodobě dehydratované pokožky je pak předčasně stárnoucí pleť, zvýšená tvorba vrásek, ztráta jasu pleti, její oslabení, zhrubnutí, našedlý odstín, ale i větší sklony k tvorbě akné a černých teček.

Pleť je na vodě závislá

„Pro správné fungování většiny tkání a buněk je nezbytný dostatečný obsah vody. Lidské tělo a také kůže jí totiž obsahují až 70 %,“ vysvětluje MUDr. Jitka Chaloupecká, korektivní dermatoložka z Laserového centra Anděl.

„Pokožka představuje nejsvrchnější vrstvu kůže, je tvořena vrstvou neustále se obnovujících buněk a představuje důležitou ochranu organismu před vlivy okolního prostředí. Důležitou funkci takzvané kožní bariéry tvoří kromě buněk pokožky také lipidy a voda. Všechny tyto složky jsou uspořádány v důmyslném systému buněk a mezibuněčné hmoty, podobně jako cihly a malta, a jejich vzájemná rovnováha je pro funkci ochrany nezbytná," pokračuje odbornice.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): přírodní pleťový suchý olej Glow Oil, v němž se snoubí 12 éterických olejů s vitaminem C, cena za balení o 50 ml 1200 Kč a balzám na ruce Compagnie de Provence obsahuje organický olivový olej, cena za 75 ml 366 KčFoto: Archiv firem

Pitný režim je základ

Obecně se dá říct, že dehydratovaná pleť trápí především jedince s přirozeně suchou kůží (dehydratovanou kůži ale klidně mohou mít i majitelé mastné pleti), starší osoby, a hlavně pak ty, kteří se stále nenaučili dodržovat základy pitného režimu. Informace, že pít se má jen tehdy, kdy pociťujete žízeň, je hloupost už jenom proto, že i na takovéto pocity si tělo časem zvykne a začne k nim být rezistentní.

Pocit žízně je navíc po dlouhé době, co nepijete, srovnatelný s bolestí hlavy v důsledku toho, že jste dlouho seděli v nevětrané místnosti. Je to signál těla, že tohle už je „přes čáru".

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): přírodní tělové máslo Vivapharm dodá vysušené kůži hydrataci, cena za 200 ml 149 Kč a odličovací hydratační krém MINUS 417 s vitaminy pro mastnou pleť, cena za 50 ml 790 KčFoto: Archiv firem

Pití vody je také jediný přirozený způsob, jak hydratovat hlubší struktury pokožky. Její obsah se zde především v důsledku stárnutí a UV záření ztrácí a posléze vznikají husté jemné vrásky.

Jedinou další možností hydratace v těchto strukturách jsou pak dermatologické metody. Je to například injekční aplikace aktivních látek formou mesoterapie či aplikace výplňových materiálů, jejichž hlavní složkou bývá kyselina hyaluronová, která má schopnost vázat vodu.

A kolik vody vypít? „Zdali pít doporučované 3 litry, nebo stačí dle nových výzkumů 1,5 litru tekutiny denně, toť otázka. Ani jedno číslo není dogma. Vždy se musí brát ohled na věk, onemocnění, denní aktivitu a teplotou okolního vzduchu,“ říká korektivní dermatoložka MUDr. Eva Harapátová z Polikliniky Medika Praha.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Anti-stres denní krém, který díky kombinaci rostlinných výtažků, kyseliny hyaluronové a vitaminu E intenzivně hydratuje, cena za 60 ml 1266 Kč a krém Himalayan Goji pomáhá předcházet předčasnému vysychání pleti, cena 339 KčFoto: Archiv firem

Vnější hydratace je také důležitá

Pravidelná hydratace z vnějška je samozřejmě taktéž téměř nezbytná. Je však důležité umět si vybrat správný přípravek. „Volte kosmetické přípravky s vyváženým obsahem hydratačních látek a lipidů a také berte ohled na svůj typ pleti. Pro sušší pleť je vhodnější více promašťující péče. Pro mastnější a aknózní jsou pak vhodné vysoce hydratační přípravky, zvláště pokud používáte agresivnější prostředky léčebné kosmetiky,“ radí MUDr. Jitka Chaloupecká.

Zároveň dodává, že co se týče denních krémů určených na obličej, celoročně by mělo být samozřejmostí používání těch, které mají vysoký ochranný faktor.

Hydratujete své tělo důsledně?

Reklama

Související témata:

Načítám