Hlavní obsah

Nejhorší věci, které může muž ženě udělat

Foto: Thinkstock

Každý rozchod bolí, ale někdy se muži dokážou zachovat opravdu zleFoto: Thinkstock

Reklama

Mnoho vztahů nekončí vůbec šťastně. Už jen rozchod bolí, ale co když vám partner ublížil tak, že si odnášíte vážné citové zranění s rizikem doživotních následků?! Jsou totiž věci, které by muž neměl ženě nikdy udělat!

Článek

Zapomeňte na extrémy typu domácí násilí či znásilnění. Je spousta „obyčejnějších“ věcí, které mohou ženu zásadně zranit. Lidé se nejen milují, ale bohužel si dost často i ubližují. A tohle je pět nejhorších věcí, které může muž ženě udělat!

1. Vím, kde máš slabé místo, tam útočím

Když spolu dva lidé žijí, ví toho o sobě hodně. Vědí, co má ten druhý rád, co nesnáší a také, kde má slabé místo. A nejhorší, co vám partner může udělat, je, když tyto znalosti využije k tomu, aby vám ublížil.

Jak to vypadá v praxi: „Můj ex-manžel věděl, že od dětství mám mindrák z toho, že v životě nebudu dost úspěšná. Souvisí to s mým otcem, který mě tím pořád strašil. A když to mezi námi přestávalo fungovat, začal na tuto mou slabost útočit. Najednou říkal, že na tohle nejsem dost dobrá a podobně,“ vypráví dvaatřicetiletá Markéta.

Jaké následky hrozí:

  • Problémy s vlastním sebevědomím.
  • Urputná snaha zalíbit se novému partnerovi (úslužnost, podřízenost a podobně).
  • Neschopnost otevřít se novému partnerovi (strach z toho, že opět zklame její důvěru).

Co radí odborník: „Řešením je se této slabiny zbavit, zvednout si v dané oblasti sebevědomí. Jinak s partnerem to lze řešit pomocí domácí ústavy, jejíž součástí bude to, že on na tu danou slabinu narážet nebude,“ říká kouč partnerských vztahů Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz.

Foto: Thinkstock

Nikdo nejsme dokonalý, ale využívat slabin partnerky k jejímu ponižování je opravdu nízkéFoto: Thinkstock

Tip redakce: Jak si vytvořit domácí ústavu, a jak funguje, se dočtete z de.

2. Slíbím, ale nesplním

Vezmu si tě, pořídíme si dítě, odteď už budu chodit domů včas. To všechno zní skvěle, ale nesmí to být jen plané sliby. Ty jsou totiž zdrojem milionu malých zklamání, která jednou přerostou ve velkou bolest.

Jak to vypadá v praxi: „Můj ex-přítel mi pořád sliboval, že si pořídíme dítě. Vždycky řekl, že příští rok to začneme zkoušet. A tak to šlo čtyři roky. Pak se mi nedařilo otěhotnět, ale přítel byl vlastně rád. Dítě nechtěl, a až tehdy mi to došlo,“ vzpomíná jednatřicetiletá Ivana.

Jaké následky hrozí:

  • Velká nedůvěra ke slibům a k mužům obecně.
  • Nezdravé vynucování si věcí (představa, že když na muže pořádně nezatlačím, nikdy neudělá, co slíbil).
  • Zatvrzení se a oplácení stejným chováním (tedy když on neplní sliby, já taky ne).

Co radí odborník: „Co se týče slibů, tak se opět dají řešit domácí ústavou. Partneři si musí jasně stanovit, že sliby se budou bezpodmínečně plnit a nikdo nebude slibovat nic, co nemá v plánu dodržet,“ vysvětluje Aleš Kalina.

3. Mizím, neptej se proč!

Jste nadšené z nového přítele, vše funguje, sex je úžasný, žádné hádky se nekonají. Jenže zničehonic se po něm slehne zem. Nevolá, nezvedá vám telefon, neodpovídá na vaše sms zprávy, a vy marně přemítáte, kde jste udělaly chybu.

Jak to vypadá v praxi: „Několik měsíců jsem chodila s klukem a vše se zdálo dokonalé. Pak ale najednou vše skončilo, přestal komunikovat. Několik měsíců jsem se hodně trápila a pořád řešila, co jsem udělala špatně, měla jsem pocit, že jsem úplná nula, že nikomu nestojím ani za slovo vysvětlení,“ vypráví sedmadvacetiletá Radka.

Foto: Isifa

Zmizel bez vysvětlení? Pak si přiznejte, že to zřejmě nebyl ten nejlepší partnerFoto: Isifa

Jaké následky hrozí:

  • Snížené sebevědomí, pochybování o vlastní osobě.
  • Nejistota a nedůvěra v nového partnera, neustálá potřeba ho kontrolovat.
  • Strach z nového vztahu, neschopnost otevřít se někomu dalšímu.

Co radí odborník: „Tohle se zapisuje na celý život. Pokud byla láska velká, tak žena bude v dalším vztahu velmi podezíravá, nebo si dokonce už taky nemusí nikoho připustit k tělu. Zbavit se těchto obav jde pak leckdy jen s pomocí odborníka,“ varuje Aleš Kalina.

4. Věrnost? Ta mě nezajímá!

Nevěra se vztahem vždy zahýbá, obzvlášť když je opakovaná. Představte si, jak pekelně těžký je život s mužem, který vás pořád dokola podvádí. A vy pokaždé, když se zdrží v práci, přemýšlíte, zda jsou důvodem neodkladné povinnosti, nebo jeho mladá sekretářka.

Tip redakce:Nevěra vždycky bolí! A takhle na ni ženy nejčastěji reagují.

Jak to vypadá v praxi: „Můj manžel mě podváděl celý život. Trpěla jsem to kvůli dětem mnoho let, vždycky mu uvěřila, že už mi bude věrný. Samozřejmě nebyl a já byla pro smích všem jeho kolegům i známým, kteří moc dobře věděli, co se na služebních cestách děje. Až po víc než dvaceti letech manželství jsem se s ním rozvedla,“ popisuje třiašedesátiletá Martina.

Jaké následky hrozí

  • Nedůvěra, nebo dokonce nenávist vůči mužům.
  • Naprostá rezignace na další vztah.
  • Představa, že nevěra je běžná a je potřeba se s ní smířit.

Co radí odborník: „V těchto případech by si oba měli položit otázku, zda si má jejich vztah smysl. Zda ženě muž stojí za to, aby se pokusila mu nevěru odpustit, a ona jemu za to, aby jí byl věrný. Pak se s tím dá pracovat,“ radí Aleš Kalina.

5. Máš problém? Tak to mizím!

Prožíváte těžké životní období a partnera potřebujete víc než kdy jindy. Jenže co když zrovna v tuhle chvíli odejde? Co když vás nepodrží, nepomůže vám, naopak vás hodí přes palubu?

Jak to vypadá v praxi: „Před osmi lety mi zemřel otec, na kterého jsem byla velmi fixovaná. Nějaký čas jsem nebyla schopná fungovat, nic mě nebavilo, jen jsem brečela. A přítele to přestalo bavit a odešel za jinou. Takže k bolesti ze ztráty otce se přidala ještě bolest ze ztráty partnera. Dostávala jsem se z toho nakonec asi rok,“ vypráví osmatřicetiletá Kateřina.

Jaké následky hrozí:

  • Strach odhalit city.
  • Nedůvěra v muže.
  • Neschopnost požádat někoho o pomoc. Pocit, že přiznání problému, značí slabost.

Co radí odborník:„Když vás někdo blízký nechá ve štychu, je to velké znamení. Je třeba si uvědomit, že tohle partner nebyl. Život se sobcem by vám stejně nepřinesl mnoho dobrého a vy byste se na něj nikdy stejně nemohly spolehnout,“ říká Aleš Kalina.

Nutné je ale přiznat, že obdobně podle se dokážou chovat i ženy. Obzvlášť v útocích na partnerova slabá místa jsou leckteré přebornice. A co teprve ženy vyděračky! Jak je život s nimi těžký, se dočtete zde.

Stalo se vám někdy něco takového? Nebo vás potkalo ještě něco horšího?

Reklama

Načítám