Hlavní obsah
3,0
(325)
Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

Ještě jste si neupekli vlastní chleba? Nezoufejte, ještě pořád máte šanci. S přípravou tohoto žitného navíc nestrávíte půl dne. Kyne přímo ve formě a vůbec ho nemusíte hníst!

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 bochník
Základ
  • 1 vrchovatá lžíce žitného kvásku
  • 150 g celozrnné žitné mouky
  • 150 ml vody
Těsto
  • 200 g celozrnné žitné mouky
  • 250 g žitných vloček
  • 30 g slunečnicových semínek
  • 20 g lněných semínek
  • 15 g soli
  • 1 lžíce medu
  • 400 ml vody
  • 2 lžíce tuku na vymazání
Článek

Postup

01.

Nejlépe večer předtím, než chcete chléb péct, oživte kvásek. Poctivou lžíci kvasu smíchejte s vodou a žitnou moukou, přikryjte a nechte 8 až 12 hodin zrát. Kvásek si připravte rovnou v míse, ve které budete zadělávat chléb.

Foto: Marianna Bartková

Chlebový kvásek seženete i přes kváskovou mapu na internetových stránkách Pečem pecen pekařské legendy Maškrtnice, podle které vznikl tento receptFoto: Marianna Bartková

02.

Abyste měli kvásek stále k dispozici, druhý den si odeberte lžíci do sklenice a uschovejte v lednici na další pečení. Do mísy se zbylým kváskem přidejte všechny ostatní suroviny a promíchejte jen tak, aby se vše spojilo. 

Foto: Marianna Bartková

Před zaděláváním těsta si nezapomeňte odebrat lžíci kvasu na další pečeníFoto: Marianna Bartková

03.

Formu na srnčí hřbet vymažte tukem. Vločky můžete dát nejen žitné, ale i ovesné nebo špaldové.

Foto: Marianna Bartková

Pak už jen vše smíchejte dohromady a přesuňte do vymazané formyFoto: Marianna Bartková

04.

Povrch můžete lehce navlhčit a posypat dalšími semínky (slunečnicovými, lněnými, sezamovými či mákem). Nyní nechte těsto v teple kynout 3 až 4 hodiny, dobře se na to hodí třeba vypnutá trouba.

Foto: Marianna Bartková

Za několik hodin těsto krásně vykyneFoto: Marianna Bartková

05.

Chléb vložte do trouby vyhřáté na 250 °C a po 10 minutách stáhněte na 200 °C. Pečte dalších 40 až 50 minut dotmava.

Foto: Marianna Bartková

Žitný slunečnicový chléb je vláčný i třetí denFoto: Marianna Bartková

Tip

Kvásek seženete v pekárnách.

Ještě jednodušší je tento semínkový chléb bez mouky. Upečete si ho?

Reklama

Načítám