Hlavní obsah

Nejjednodušší žitný kváskový chléb do formy. A bez hnětení!

Hodnocení:
(296)
Foto: Marianna Bartková
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
střední

Jestli jste jediní, kdo z vašeho okolí nezačal během karantény péct kváskový chléb (plus denně cvičit jógu, meditovat a číst tři knihy týdně), nezoufejte, ještě pořád máte šanci. S přípravou tohoto žitného chleba navíc nestrávíte půl dne. Kyne přímo ve formě a vůbec ho nemusíte hníst!

Ingredience pro:
1 bochník
Na základ
  • 1 vrchovatá lžíce žitného kvásku
  • 150 g celozrnné žitné mouky
  • 150 ml vody
Na těsto
  • 200 g celozrnné žitné mouky
  • 250 g žitných vloček
  • 30 g loupaných slunečnicových semínek
  • 20 g lněných semínek
  • 15 g soli
  • 1 lžíce medu
  • 400 ml vody
  • tuk na vymazání
Článek

Postup

Krok 1: Nejlépe večer předtím, než chcete chléb péct, oživte kvásek. Poctivou lžíci kvasu smíchejte s vodou a žitnou moukou, přikryjte a nechte 8 až 12 hodin zrát. Kvásek si připravte rovnou v míse, ve které budete zadělávat chléb.

Foto: Marianna Bartková

Chlebový kvásek seženete i přes kváskovou mapu na internetových stránkách Pečem pecen pekařské legendy Maškrtnice, podle které vznikl tento recept

Krok 2: Abyste měli kvásek stále k dispozici, druhý den si odeberte lžíci do sklenice a uschovejte v lednici na další pečení. Do mísy se zbylým kváskem přidejte všechny ostatní suroviny a promíchejte jen tak, aby se vše spojilo. 

Foto: Marianna Bartková

Před zaděláváním těsta si nezapomeňte odebrat lžíci kvasu na další pečení

Krok 3: Formu na srnčí hřbet vymažte tukem. Vločky můžete dát nejen žitné, ale i ovesné nebo špaldové.

Foto: Marianna Bartková

Pak už jen vše smíchejte dohromady a přesuňte do vymazané formy

Krok 4: Povrch můžete lehce navlhčit a posypat dalšími semínky (slunečnicovými, lněnými, sezamovými či mákem). Nyní nechte těsto v teple kynout 3 až 4 hodiny, dobře se na to hodí třeba vypnutá trouba.

Foto: Marianna Bartková

Za několik hodin těsto krásně vykyne

Krok 5: Chléb vložte do trouby vyhřáté na 250 °C a po 10 minutách stáhněte na 200 °C. Pečte dalších 40 až 50 minut dotmava.

Foto: Marianna Bartková

Žitný slunečnicový chléb je vláčný i třetí den

Tip: Kvásek seženete v pekárnách, ale když se trochu poptáte ve svém okolí, určité seženete nějaké nadšeného pekaře, který se o něj rád podělí. Jen se připravte na nezbytné ochutnávky chlebů, konzultace postupů a porovnávání surovin.

Ještě jednodušší je tento semínkový chléb bez mouky. Upečete si ho?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek