Hlavní obsah

Voňavá levandule: Na hubnutí i proti komárům!

Foto: Grekov's, Shutterstock.com

Foto: Grekov's, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli máte na záhonech pár keříků levandule, právě teď si užíváte její opojné vůně. Chcete ji zachovat i na zimu? Ukážeme vám, jak tuhle krásnou aromatickou bylinu správně sušit a co z ní vyrábět.

Článek

Byliny a květiny jsou právě v rozpuku – levanduli nevyjímaje. Možná se vám nechce její drobné nafialovělé kvítky stříhat, protože keříčky pak budou holé. Nebojte se. Váš bylinkový záhon utrpí jen na chvíli – rostlinka zase brzy obrazí. Je dost možné, že se tak dočkáte hned dvou sklizní za rok.

Abyste se z usušených levandulových květů radovali celou zimu, je třeba vystihnout dobu sklizně. Levandule, podobně jako jiné bylinky, rozvíjí kvítky ještě poté, co je ustřihnete. Proto je lepší sklízet ve chvíli, kdy není plně rozvinutá.

Levanduli sušte, než plně rozkvete

Voňavou úrodu můžete sušit hned dvěma způsoby. Uvažte ji do kytice, svažte provázkem a zavěste květy hlavou dolů na teplém, vzdušném a pokud možno tmavém místě. Anebo ji jednoduše vyskládejte do papírové krabice, uložte na suché místo a počkejte, až seschne.

Využití pro usušené květy je rozhodně plno: naaranžujte je do starých džbánků, hrnků, bandasek, kameninových nebo plechových nádob, a pokud je nepostavíte na přímé světlo, zachovají si dlouho nejen vůni, ale i typickou barvu. Můžete je také uložit do organzových sáčků a zavěsit například ve skříni – krásně provoní prádlo a odeženou moly. Anebo si je položte pod polštář kvůli dobrému spaní.

Foto: Nitr, Shutterstock.com

Usušené levandulové květy se uplatní jako dekorace, repelent, lék i kořeníFoto: Nitr, Shutterstock.com

Bylina proti stresu i klíšťatům

O levanduli se říká, že nemá žádné vedlejší účinky a zároveň dokáže posloužit v mnoha oblastech. Provoní byt i skříň a působí na rovině těla i duše – pomáhá zklidňovat a harmonizovat a účinkuje proti nervozitě a stresu.

Bylina čistí pokožku, proto se tak často přidává do kosmetiky a krémů. Dokonce prý odpuzuje klíšťata a komáry, takže ji s sebou přibalte i na vycházku do lesa. A pokud před sebou máte náročné období, ke svazkům fialových květů čichejte – jejich vůně uvolňuje napětí.

Za tajemstvím štíhlých Francouzek

Málokdo ví, že levanduli lze přidávat i do bylinkových nápojů. Máte-li rádi její vůni, levandulový čaj si zamilujete. Francouzi například vyrábějí i výtečné levandulové sirupy, které jsou koncentrací oblíbené chuti.

Levandulový čaj pomáhá uklidnit nervy na pochodu, zároveň povzbuzuje trávení a možná v sobě skrývá i tajemství štíhlosti Francouzek. Připravíte si ho snadno: dvě lžičky levandulového květu zalijte čtvrtlitrem vroucí vody a nechte asi pět minut vylouhovat. Můžete přisladit medem.

Foto: almaje, Shutterstock.com

Levandulový čaj vás uvolní, pomůže relaxovat a navodí i klidnější spánekFoto: almaje, Shutterstock.com

Je libo levandulovou limonádu?

V horku přijde spíš než čaj k chuti ledová limonáda. Také ta může mít levandulovou příchuť. Smíchejte čtvrtlitr vody se sto gramy cukru a lžící sušených nebo čerstvých květů. Povařte asi dvě minuty, nechte vychladit a sceďte. Cukrový sirup smíchejte s litrem vody a citronovou šťávou – množství přidejte podle chuti. Podávejte ve džbánku a zdobte kolečky citronu a levandulovými květy.

Voňavá vzpomínka na léto

Jako dárek pro kamarádky můžete přichystat relaxační sůl do koupele. Mořskou nebo himálajskou sůl promíchejte se sušenými levandulovými květy. Přidat lze i pár kapek éterického levandulového oleje, aby byla vůně intenzivnější. Solí naplňte organzové sáčky a vkládejte do horké koupele.

A jak vám nejlépe voní levandule? Chcete zkusit meruňkovou zavařeninu s levandulí nebo další tipy z našeho článku Čas levandule: Udělejte z ní krásné dekorace i limonády.

Související témata:

Načítám