Hlavní obsah

Nejrychlejší proměna bytu? S těmihle fígly ji zvládnete za půl dne

Foto: sirtravelalot, Shutterstock.com

Foto: sirtravelalot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za chvíli jsou tady Vánoce a vy možná přemýšlíte, jak svému domovu dodat před svátky ještě větší šmrnc. Máme pro vás tip. Vsaďte na tapety. Díky nim zvládnete proměnu během odpoledne.

Článek

Možná tomu nevěříte, ale tapety vám opravdu umožní provádět v interiéru velmi zajímavá kouzla. Tím spíš, když je z čeho vybírat. V obchodech jsou totiž k dostání nejen různé atraktivní vzory, barvy a zajímavé efekty, ale vybírat můžete i mezi různými materiály. Přitom má tapetování jednu velkou výhodu: nenaděláte při něm skoro žádný nepořádek a při troše šikovnosti to zvládnete sami, takže nemusíte shánět řemeslníka.

Vykouzlete si příjemnou atmosféru

Pokud potřebujete rychle vylepšit svůj byt, jsou tapety neocenitelnými pomocníky. V současné době jsou neoblíbenější tapety vliesové, které jsou vyráběny převážně z buničiny a textilních vláken s použitím speciálního pojiva. Jejich hlavní výhodou je, že při jejich aplikaci se používá tzv. suché lepení. Lepidlo se přitom nanáší přímo na stěnu buď štětkou, nebo válečkem. Stále ještě se ale můžete setkat s tapetami vinylovými, které se před použitím potírají lepidlem. Popularitě se těší také samolepicí tapety, které umožňují například snadnou renovaci dveří či nábytku. Do módy se znovu vracejí obrazové tapety. Nejvíc teď frčí motivy makro zvětšenin a abstraktní vzory.

Tapety vám umožní nejen změnit vzhled interiéru, ale hlavně přispějí k příjemné atmosféře. Přírodní dekory ocení milovníci skandinávského stylu, fototapety s motivem horských hřebenů nebo moře zas určitě okouzlí cestovatele. Významnou roli ale hrají také barvy. Ložnice slouží k odpočinku, a proto byste ji měli ladit do uklidňujících odstínů, jako jsou zelenkavá či bleděmodrá. Do obýváku si pořiďte tapetu s prvky červené či fialové, neboť se jedná o barvy, které aktivizují lidský organismus. V předsíni, která bývá často poměrně úzká a bez oken, se uplatní světlé tóny, působící při vstupu do bytu optimisticky.

Foto: www.tapety-mia.cz

Stálá, vodě a poškrabání odolná vliesová fototapeta Futuristický tunel ve 3D originálně ozvláštní obývák i jídelnu. Cena: 2437 KčFoto: www.tapety-mia.cz

Foto: Bonami

Milovníci horských masivů ocení v obýváku velkoformátovou tapetu. Cena: 1099 Kč Foto: Bonami

Přizpůsobte si prostor

Správně zvolené tapety dovedou i hodně zútulnit velký prostor. Pomůže, když na nejvzdálenější stěnu od dveří použijete tapetu v teplých odstínech. Malý pokoj naopak zvětšíte pomocí tapet ve světlých, krémových odstínech, které by měly být spíše hladké bez výrazných vzorů. Ty vám ale naopak pomohou, když potřebujete místnost prodloužit. Ideální je použít na dvě protější stěny výrazné pruhy nebo vzory s trojrozměrným efektem.

Foto: www.kupsi-tapety.cz

Vliesovou fototapetu lze použít také k renovaci dveří. Cena: 1291 Kč Foto: www.kupsi-tapety.cz

Foto: OBI

Vinylová tapeta San Francisco má omyvatelný povrch. Cena role o rozměrech 10 x 0,53 m je 459 Kč Foto: OBI

Tapetu slaďte s nábytkem

Nelze vybírat tapetu, aniž byste brali v úvahu vybavení místnosti. Tapety musí s okolním zařízení ladit. Bohužel je velmi snadné docílit opačného efektu a tapety působí nepatřičně až rušivě. Když se rozhodnete si pořídit výraznou tapetu, šetřete dalšími dekoracemi, případně obrazy. Ty raději věšte na jednobarevné stěny, na kterých obrazy lépe vyniknou.

Rozhodli jste se tapetami ozvláštnit celý byt? To je docela dobrý nápad, pokud se budete držet trochu zpátky. Volte do všech místností jemný, podobný dekor a dbejte na sladění barev. Jedině tak bude celý interiér působit hřejivým a útulným dojmem.

Foto: Ravak

Omyvatelné vliesové tapety jsou velmi odolné, a proto je můžete použít i na stěnu do koupelny. Cena role o rozměrech 10 x 0,53 m je 269 Kč Foto: Ravak

Foto: www.tapety-folie.cz

K příjemně atmosféře přispějí přírodní motivy, jako je například 3D vzor šedá cihla. Cena role o rozměrech 10 x 0,53 m je 490 Kč Foto: www.tapety-folie.cz

Nejste si jistí? Vyzkoušejte konfigurátor

Může se stát, že začnete váhat, zda je vámi vybraná tapeta skutečně ta pravá pro danou místnost. Pokud už nemáte čas na konzultaci s odborníkem, hodí se tzv. konfigurátor, který na svých internetových stránkách mají mnozí prodejci. Stačí jen nahrát fotku konkrétní místnosti a přidat zvolený vzor tapety a hned vidíte, jak bude vypadat výsledek. Praktickou součástí této aplikace je například kalkulačka nebo rady, jak postupovat při tapetování.

A co vy? Chcete také ještě stihnout doma nějaké úpravy?

Reklama

Související témata:

Načítám