Hlavní obsah

Nejsem s ním šťastná! Máme vztahový problém, nebo jsem znuděná?

Foto: Captblack76, shutterstock.com

Nespokojenost nepřichází jen tak, vždy mívá nějaký důvodFoto: Captblack76, shutterstock.com

Reklama

Vlastně jim nic nechybí. Mají partnera, rodinu, neřeší finanční problémy, jsou zdravé, mají práci a kde bydlet. Přesto nejsou se svým mužem šťastné. Jsou znuděné, nebo mají skutečný důvod k trápení?

Článek

Na první pohled žijí život, po kterém touží snad každý. Mají rodinu, hezké bydlení, muže, s nímž neřeší žádné velké vztahové trable (nevěra, časté hádky, alkohol…), přesto ale mnoho takových žen necítí partnerské štěstí a naplněnost.

Jsou znuděné, zhýčkané a pálí je dobré bydlo? Nebo má jejich vztah skutečné trhliny, které jen nedokážou pojmenovat?

Problém nemusí být vidět

Vztahový problém není vždy úplně zřetelný. To, že se nepodvádíte, denně na sebe neječíte, muž vás nebije nebo není denně namol, ještě neznamená, že je váš vztah zdravý. „Jakási znuděnost, která se může zdát jako nepodstatná a marnivá, může znamenat poměrně hluboký vztahový problém, který jen byl dlouho přestříkáván narůžovo,“ potvrzuje vztahová koučka Lucie Königová.

Možná vás jen doběhlo to, co se léta snažíte nevidět, potlačujete to v sobě. V tu chvíli je zásadní jasně pojmenovat vše, co od vztahu potřebujete. Musíte zjistit, co konkrétně vám ve vztahu chybí a zda je to něco zásadního, nebo naopak okrajová věc.

Foto: Ivanko80, shutterstock.com

Ne každý vztahový problém je zjevný, někdy si ho můžete odmítat připustitFoto: Ivanko80, shutterstock.com

„V zásadních věcech nelze dělat kompromisy. Takže pokud je pro vás opravdu důležitá například otevřená komunikace, ale váš partner je tichý introvert, který toho moc nenamluví a vše si řeší v sobě, tak vás život s ním časem skutečně vyčerpá a doslova se utrápíte,“ popisuje Lucie Königová.

Ten tichý muž může vypadat jako skvělý partner, ovšem k vám se jednoduše nehodí, jen jste si to dlouho odmítaly přiznat.

V případě, že na nějaký takový zásadní problém přijdete, jsou dvě možnosti. Může jít o věc, na níž se dá pracovat. Musíte to ovšem s partnerem probrat a zjistit, zda je ochoten určité věci změnit. Jestliže toho schopen není, jde o věc, kterou změnit nedokáže či nechce, nejspíš vás čeká rozchod.

Když je vše v pořádku

Může se ale opravdu stát, že na žádný zásadní vztahový nesoulad nepřijdete. Prostě neexistuje a vše jen uvnitř pociťujete. „Štěstí je váš vnitřní pocit, ale mnoho lidí žije tak, že ho vidí v tom, že mají muže, práci, děti. To jsou důležité životní pilíře, ale základem štěstí je zdravý vztah k sobě samému. Že se radujete z maličkostí, které si vy sami umíte vytvořit,“ říká terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Z terapií zná mnoho žen, které mají všechno, ale vlastně nic. „Může to být třeba i tím, že vše, co mají, vybudoval někdo jiný. A žena tam sebe vnitřně necítí, cítí se ztracená a jakoby nenaplněná,“ dodává Lucie Mucalová.

Dost často jsou ale vinny vnitřní představy, které máte v sobě, a které vás nutí k tomu nebýt šťastná. „Jsou to nejrůznější vzorce typu ,lepší je být nespokojená, protože pak se mohou věci měnit k lepšímu´, nebo ,když budu spokojená, muž se nebude snažit, protože moje nespokojenost je jeho motivací k tomu, aby mi dělal radost´,“ popisuje Lucie Königová.

Foto: Dragon_Images, shutterstock.com

Důvod svého špatného rozpoložení musíte vypátrat, jinak nemůžete být šťastnáFoto: Dragon_Images, shutterstock.com

Práce na sobě samé

V takových případech je potřeba zapracovat především na sobě. Hledat odpovědi, pátrat po příčinách vaší nespokojenosti. Nahradit špatné představy těmi správnými. Musíte pochopit, že za své štěstí jste zodpovědná jen vy sama. A dost často je dobré v těchto věcech využít odbornou pomoc.

„Odborník vám může pomoci vyznat se v tom nevědění, může pomoci najít odpovědi na řadu otázek. Jediným úkolem člověka je být šťastný, tak to své štěstí najděte a starejte se o něj. Je škoda ho zahodit,“ zakončuje Lucie Mucalová.

Znáte někoho takového? Někoho, kdo má vše, ale stejně není spokojený?

Reklama

Načítám