Hlavní obsah

Nejšílenější reality show světa

Foto: Google

Děti si budují novou společnostFoto: Google

Reklama

Máte pocit, že série Big Brother nebo VyVolení jsou to nejsilnější kafe, co televizní obrazovka snese? Tak to jste na velkém omylu! V nových reality show se cestuje kolem světa, děti budují vlastní stát nebo se tajně hrabete v cizích věcech. To nám tu ještě chybí…

Článek

S reality show se doslova roztrhnul pytel. I když české televize doteď zatím vysílaly jen slabší odvar a méně finančně nákladné projekty, za oceánem se do nových ztřeštěných show rok co rok vesele investuje. A tak zatímco my držíme palce Chodúrovi, nebo budeme fandit českému Robinu Hoodovi, Američané se honí za pokladem a Turci obracejí soutěžící na novou víru.

Když děti vládnou

Kid Nation, v překladu Národ dětí, je reality show, jejíž první díl byl odvysílán už v září 2007. Televizní stanice CBS odvezla 40 dětí ve věku od 8 do 15 let do nově vybudovaného města Bonaza v Novém Mexiku. Účastníci měli 40 dní na to, aby vybudovali fungující společnost včetně rozdělení hierarchie, zvolení městské rady či výběru šerifa. Za účast dostalo každé dítě 5000 dolarů. Kontroverzní reality show byla ukončena po odvysílání 13 epizod, a to nejen kvůli hojné kritice diváků, ale také kvůli klesající sledovanosti. Časopis Time i přesto Kid Nation označil za jeden z nejlepších rodinných pořadů roku 2007.

Milionový závod

Kdo z nás kdy nezakusil orientační běh? Indicie, běhání po lese, týmová práce... Honbu za pomyslným pokladem převedli američtí producenti do celosvětového měřítka a vytvořili reality show The Amazing Race, v překladu Úžasný závod. Úkolem soutěžních týmů je projít co nejdříve jednotlivá stanoviště závodu, jež se nacházejí v různých koutech světa. Kam směřovat jim napovídají indicie rozmístěné na trase, volba dopravního prostředku je většinou jen na nich. Po cestě plní soutěžní týmy různé úkoly, které se odvíjejí od kultury země, ve které se zrovna nacházejí. Vždy musí vystačit s kapesným, které dostanou, nicméně mají dovoleno nechat si poradit od místních či dokonce žebrat. Tým, který dorazí do cíle jako první, vyhrává 1 milion dolarů.

Foto: Google

V Turecku obracíte soupeře na svou víruFoto: Google

Na východě se to dělá jinak

Zatímco Američané zběsile cestují po světě, Turci skáčou z jedné víry na druhou. Souboj kajícníků (tak nějak bychom mohli název Tovbekarlar Yarisiyor přeložit) je reality show, ve které proti sobě stojí muslim, katolík, žid a buddhista a snaží se jednotlivé účastníky obrátit na svou víru! Hlavní výhrou není mrzký peníz, nýbrž „věčné spasení“ a putování výherce do posvátného místa své nové víry.

Ukaž postel!

Mistr levných a ztřeštěných show, televize MTV, už několik let v kuse vysílá pořad Room Riders. Kouzlo spočívá v tom, že dotyčný objede postupně 3 pokoje možných nápadnic (nebo obráceně), přičemž má dovoleno opravdu vše – projít fotografie, zkontrolovat šatník, odhalit skryté zásuvky nebo dokonce prozkoumat podezřelé fleky na posteli. Podle pokoje si nakonec vybírá vyvolenou, se kterou jde na rande. Své rozhodnutí říká přímo všem třem soutěžícím najednou, aniž by věděl, které z nich jaký pokoj patřil.

Výhercem v žebříčku šílenosti je ale show Cheaters, kdy podezíraví partneři odhalují nevěru svých nezvedených drahých poloviček. O co tam přesně jde? To vám prozradíme již brzy! Na ProŽeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám