Hlavní obsah

Nejslavnější Češky: Na tato jména můžeme být pyšní, zná je celý svět!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Česko má spoustu malých hvězdiček, o kterých tuzemská média píší každý den. Z našich končin ale vzešly i osobnosti světového formátu. Ač tyto čtyři slavné Češky většinou žijí v zahraničí, stejně jsme na ně velmi hrdí!

Článek

Dosáhnout úspěchu a slávy napříč celou vlastní zemí je velmi těžké. Proto se to povede jen hrstce. Získat si ale světlový věhlas, zvlášť pokud pocházíte z tak malého státu, jako je Česko, to už je skutečně pozoruhodné. Tyto ženy to ale dokázaly…

Martina Navrátilová (61)

Foto: Profimedia.cz

Rodačka z Řevnic se proslavila po celém světěFoto: Profimedia.cz

Jedna z nejúspěšnějších tenistek všech dob, jak o Martině sportovní novináři často hovoří, se narodila v Řevnicích u Prahy. Už ve svých 19 letech ale musela emigrovat do USA. Na světovou špičku by se totiž stěží dostala, kdyby musela neustále čekat, na jaký turnaj ji funkcionáři pustí a na jaký ne.

První měsíce za velkou louží Martina proplakala, se svou rodinou téměř nemohla komunikovat a cítila se osamělá. První radosti ale přišly už tři roky po emigraci. Lavinu úspěchů odstartovalo vítězství grandslamu ve dvouhře v roce 1978 ve Wimbledonu.

Martina bývá označována za druhou nejlepší tenistku vůbec (první je Steffi Graf). Status světové tenisové jedničky si udržela bezmála dekádu v kuse. Konkrétně po dobu 332 týdnů, což je po Steffi druhé nejdelší období. Mimoto proslula tím, když v roce 1981, přes protesty ženské tenisové organizace, jako první sportovkyně světa přiznala svou homosexualitu.

Eva Jiřičná (78)

Foto: Profimedia.cz

Eva Jiřičná je nejen skvělá architektka, ale také velmi sympatická ženaFoto: Profimedia.cz

Světově uznávaná architektka původem ze Zlína měla také pohnutý osud. Když na začátku srpna 1968 odjela na stáž do Londýna, ještě netušila, že zpátky do vlasti se podívá až za více než dvacet let. Po srpnové okupaci jí československé úřady zabránily v návratu do země. Se svým otcem, taktéž architektem, se už nikdy nesetkala.

Pro našince je mimo jiné známá hlavně jako někdejší přítelkyně architekta Jana Kaplického. Ve světě ale proslula řadou uznávaných staveb. Známé jsou její londýnské a newyorské butiky, ale také veřejné stavby jako autobusový terminál nebo mosty v Londýně a Kentu.

Za svou práci Eva Jiřičná získala Řád britského impéria, byla zvolena členkou Královské akademie umění a také uvedena do Americké síně slávy. Historička umění Penny Sparke Evu Jiřičnou jako jedinou dosud žijící architektku zařadila do své knihy Století designu – Průkopníci designu 20. století.

Madeleine Albright (80)

Foto: Profimedia.cz

Na tuto vzdělanou a nesmírně talentovanou diplomatku může být naše země hrdáFoto: Profimedia.cz

Madeleine Albright se narodila roku 1937 na pražském Smíchově jako Marie Jana Körbelová. Její rodina byla židovského původu. Hned po vypuknutí války Körbelovi odjeli do Londýna, kde ve sklepním bytě přežili německé bombardování. Po válce se vrátili zpět do Československa. Když v roce 1948 převzala moc komunistická strana, nadobro se odstěhovali do Spojených států.

Madeleine po letech prorazila v americké politice. Působila jako velvyslankyně USA při OSN a později také jako ministryně zahraničních věcí USA. Stala se tak první ženou, která v tomto úřadě působila. Přestože ve své rodné zemi strávila jen pár let jako dítě, dosud hovoří plynně česky.

Eva Herzigová (44)

Foto: Profimedia.cz

Marilyn Monroe Východu? Eva zraje a je stále velmi krásnáFoto: Profimedia.cz

Nejslavnější česká topmodelka Eva Herzigová se narodila v Litvínově, od svých šestnácti let ale také žije převážně v zahraničí. Její hvězda začala stoupat po roce 1989, kdy vyhrála pražský konkurz Metropolitan models a odjela do Paříže.

Světově se proslavila o pět let později, kdy nafotila kampaň pro značku Triumph, kde se Eva stala tváří podprsenky Wonderbra. Prodej podprsenky se díky této kampani zvýšil téměř o 40 procent. V té době ji zahraniční média začala označovat jako „Marilyn Monroe Východu“.

Eva Herzigová se řadí mezi opěvované topmodelky devadesátých let. Je jednou z těch, které byly na titulní straně originálních verzí Vogue i Elle a prošly se také na legendární přehlídce Victoria´s Secret. A abychom se na závěr dotkli i lechtivějších témat... řadí se také mezi topmodelky, které prošly ložem Leonarda DiCapria.

Která z těchto Češek si obdiv zaslouží nejvíce?

Reklama

Načítám