Hlavní obsah

Nejste si jistá, že je partner ten pravý? Máme návod, jak to zjistit!

Foto: Profimedia

Nejistotu cítí kdekdo, ale je potřeba si vše vyjasnit, než uděláte nezvratná rozhodnutíFoto: Profimedia

Nejistota. Tu pociťuje Anna (29) ve vztahu s Petrem (33). Je to ten pravý, nebo ne? Má si ho vzít, či ne? Patří tyhle pochybnosti ke každému vztahu, nebo jde o známku, že se k sobě dva lidé nehodí?

Článek

Nijak zásadně se nehádají, nemají větší rozpory, neřeší nevěru ani podobně závažné problémy. Anna s Petrem spolu žijí zhruba tři roky a asi nikdo by o jejich vztahu neřekl nic špatného. Jenže! „Pořád cítím jakousi nejistotu. Petr už by asi chtěl svatbu a děti, ale já si prostě nejsem jistá, zda je ten pravý,“ popisuje Anna.

Je tohle normální, nebo jde o jakési varování, že opravdu s Petrem Anna dlouhodobě šťastná nebude?

Nejistotu cítí kdekdo

V prvé řadě je potřeba říct, že je vcelku normální (ve smyslu běžné), že si řada lidí není jistá, zda je ten, s kým žijí, tím jejich pravým životním partnerem. „Není ale normální s těmito nejistotami ve vztahu setrvávat, nebo dokonce zakládat rodinu. Lidé by měli přesně vědět, do čeho jdou, protože nejde jen o ně. Dělají nevratná rozhodnutí v podobě potomků,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Než tedy padnou velká rozhodnutí, než dojde ke svatbě nebo než přijdou na svět děti, měli by si lidé tyhle zásadní věci vyjasnit.

Foto: Profimedia

Určité obavy jsou vcelku normální, ale upřímný rozhovor by vás jich měl zbavitFoto: Profimedia

Dvě možnosti

Podle odborníků vznikají pochybnosti o vztahu v podstatě ze dvou důvodů. „Buď jsou na místě a žena správně cítí, že její partner pro ni není pravým,“ říká koučka partnerských vztahů Kateřina Matláková ze Školy pro ženy.

Nebo tyhle strachy nemají reálný základ, na partnerovi nic špatně není, a vše si vlastně tak trochu uměle vytváříte sami. „Příčinou obav může být strach ze ztráty svobody. Muž je pro ženu vhodným partnerem, vztah má velký potenciál, ale žena se může svazku podvědomě bránit, proto její mysl hledá na partnerovi chyby,“ vysvětluje Kateřina Matláková.

Prvním krokem by tedy mělo být, zjistit, kde má nejistota kořeny, z čeho pramení.

Jak na to?

Existuje jedna rychlá metoda, ke které potřebujete jen papír a tužku. „Doporučuji všechny pochyby napsat na papír, konkrétně je pojmenovat,“ radí Aleš Kalina. Jednoduše vytvoříte seznam toho, co ve vás vyvolává nejistotu, jaké věci vám na partnerovi vadí, zneklidňují vás. „A pak to chce si s tím druhým sednout a opravdu natvrdo tyhle věci prodiskutovat, získat informace od něj,“ dodává Aleš Kalina.

Foto: Profimedia

Pomůže, když si vše napíšete a dáte svým pocitům konkrétní jménaFoto: Profimedia

Potřebujete zjistit, co si o vašich pocitech myslí on, jaký je jeho názor na to, zda pokládá některé z těch věcí za reálné, zda s nimi je ochoten něco dělat a podobně.

To by vám mělo dát jasný obraz toho, jak to mezi vámi vypadá. „A pokud z toho nic nevzešlo, je potřeba, aby do toho vstoupil někdo třetí. Kamarádka, kamarád nebo třeba kouč. Prostě někdo, kdo to rozsekne, kdo vám objasní, co jsou reálné obavy, a co ne,“ dodává Aleš Kalina.

Varianty

Výsledkem by měla být jedna ze tří variant:

  • Obavy jsou reálné – Ukáže se, že vaše nejistota je reálná a váš protějšek skutečně není vhodným životním partnerem. Tady je bohužel jediným řešením rozchod.
  • Obavy jsou částečně reálné – Ne vše je mezi vámi ideální, ale lze na tom pracovat. Vzájemně si za tu práci stojíte, oba jste ochotní učinit určité změny, zapracovat na sobě a na svém vztahu. Dokud se ale „dílo“ nezdaří, neměli byste činit zásadní životní rozhodnutí (svatba, děti…).
  • Obavy nejsou reálné – Problém není v partnerovi, ale v ženě. Ta sama sebe znejisťujete, proto musí zapracovat hlavně sama na sobě. Zbavit se strachu ze závazků, ze životní změny a podobně. Leckdy to nejde jinak než s pomocí odborníka.

Jak to máte vy? Jste si jistí tím, že váš partner je tím pravým?

Reklama