Hlavní obsah

Nejste šťastná? Pomůže vám teorie čtyř kvadrantů!

Foto: Thinkstock

Každý hledá štěstí a realizaci jinde, ale skvěle se chtějí mít všichniFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spokojenost, vyrovnanost a štěstí. Co víc si od života přát! Jenže, jak toho docílit? Co je potřeba k tomu, abyste na otázku „jak se máte“ odpověděli, že skvěle, a přitom jste nelhali? Je to neuvěřitelné, ale i na lidské štěstí existuje návod. Jmenuje se teorie čtyř kvadrantů lidského žití, a možná na tom něco je.

Článek

Autorem teorie čtyř kvadrantů lidského žití je kouč partnerských vztahů Aleš Kalina, podle něhož se při troše snahy a píle dá život vyladit do naprostých detailů tak, abyste se cítili skvěle. „Je to o osobním růstu. Hodně samozřejmě záleží na kartách, které nám byly rozdány rodiči, a na pochroumaném mozku během života,“ říká Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz. Ovšem i špatné nastavení mozku například z dětství (více se o tom dočtete v článku Za tyhle chyby může naše dětství!) či ze špatných zkušeností během života se dá opravit. Takže Kalinova teorie či „návod“ na štěstí se vlastně hodí pro každého.

Čtyři kvadranty, bez nichž nelze žít

Teorie čtyř kvadrantů lidského žití je založena na vcelku jednoduché myšlence. Aby se člověk cítil dobře, byl spokojený a měl obecně dobrý pocit ze svého života, musí být úspěšný ve čtyřech hlavních oblastech – v oblasti vztahů, zdraví, práce a financí. „Všechny tyto kvadranty jsou stejně důležité, žádný nemá výsostné postavení. Jednotlivé kvadranty pak hodnotíte na stupnici 0 až 10 bodů, kde desítka představuje nejlepší zážitek, který jste v dané oblasti zažili,“ tvrdí Aleš Kalina.

Foto: Thinkstock

Zajištění, klid a rovnováha je pro někoho důležitější než láska, ale všechno by mělo být vyváženéFoto: Thinkstock

Jenže je vůbec možné mít skvělé fungující manželství, těšit se pevnému zdraví, chodit do práce, která vás baví a naplňuje a zároveň vám vydělá dostatečné peníze? Není to spíš utopie?

„Zaprvé je okénko štěstí pro každého jinak široké. Co je pro jednoho dost, je pro druhého málo. Vždy jde tedy o subjektivní pocit, který musí být dobrý,“ vysvětluje Aleš Kalina.

Nicméně samozřejmě existují věci, které můžete ovlivnit jen okrajově. Myšlen je tím především kvadrant zdraví. Bohužel se stává, že i člověk, který o své zdraví pečuje, zdravě jí, sportuje, nekouří a nepije, vyhýbá se stresu, dostatečně spí a podobně, stejně onemocní. Ovšem o to víc a úzkostlivěji byste měli pečovat o kvadranty, které jsou jen a jen ve vaší režii.

Hlavně ať to neklesá pod 5 bodů

Pokud totiž budete mít ostatní kvadranty v dobrých hodnotách, můžete si dovolit nechat jeden tak trochu klesnout. A dobré hodnoty jsou ty, které se pohybují minimálně nad pět bodů. „Pokud vám totiž některý kvadrant klesá pod pět bodů, může jít o vážný problém, který kazí pohodu. Podobně jako bolavý zub umí pokazit jinak skvělý den, umí i jeden nefunkční kvadrant pokazit ty ostatní,“ tvrdí Aleš Kalina.

Foto: Thinkstock

Teorie kvadrantů počítá se čtyřmi proměnnýmiFoto: Thinkstock

Takový člověk vnitřně trpí, má velmi špatnou náladu, v hlavě se mu honí jen samé negativní myšlenky, postupně upadá do letargie a pomalu, ale jistě mu klesají všechny ostatní kvadranty. „Špatné myšlenky mají tendenci prorůstat jako rakovina, a tak mohou být napadeny i další zdravé kvadranty,“ potvrzuje Aleš Kalina.

Je koneckonců více než logické, že když vás to nebaví v práci, trpíte tam, jen myšlenka na zaměstnání vám zkazí náladu, promítne se to i do vašeho doposud fungujícího vztahu. Protože věčně zasmušilý a bručící manžel na lásce, harmonii a pohodě moc nepřidá.

Pokud ale máte třeba dva kvadranty zcela v pořádku a dva se vám pohybují kolem šestky, jde to prý zvládnout. „To už tolik nebolí a lidé se s tím jednoduše naučí žít,“ upřesňuje Aleš Kalina.

A nebo je tu možnost, že na slabých kvadrantech zapracujete. Přesně totiž víte, kde to skřípe, a můžete se na to zaměřit. A je jedno, zda jde o hledání nové lepší práce, nebo o urovnání sporů s partnerem.

Tip redakce:Máte pocit, že váš vztahový kvadrant není úplně v pořádku? Třeba vám pomůže článek Desatero šťastného vztahu! Takhle vám láska vydrží.

Tak co si o této teorii myslíte?

Reklama

Související témata:

Načítám