Hlavní obsah

Nejste šťastná? Víme, jak vymést ze života trable!

Foto: thinkstock

Pokud se necítíte dobře déle než měsíc v kuse, je čas udělat si v životě pořádekFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špatnou náladu má občas každý. Když ale máte dlouhodobý pocit, že je všechno na nic, je čas s tím něco udělat. Je potřeba se vrhnout na generální úklid vašeho života! A tohle je návod, jak na to.

Článek

S partnerem nejste spokojení, v práci vás to štve, počítáte každou korunu, jste vystresovaní a začíná se to podepisovat i na vašem zdraví. Když se vás někdo zeptá, jak se máte, nejraději byste zakřičeli: „Mám se hrozně, úplně na nic, a nevím, co s tím!!!" Ale pozor, vaše situace má řešení.

Život jako dům

Váš život nemusí být plný problémů, starostí a nespokojenosti. Jen z něj musíte všechny tyhle nešvary vymést. „Představte si, že váš život je jako dům. Zařizujete si ho podle svého vkusu, žijete v něm, a po čase zjistíte, že jste ho zanedbávali. Je neuklizený, plný starých krámů, které se vám vůbec nelíbí. Tak vezmete do ruky koště a pustíte se do úklidu, staré ošklivé věci vymetete a nahradíte je novými. A úplně stejně můžete uklidit i svůj život,“ tvrdí kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Jak na to? Zkuste to krok za krokem podle následujícího návodu.

Foto: thinkstock

Zásadním krokem je pojmenování toho, co je špatněFoto: thinkstock

1. Jak jsem na tom?

V případě generálního úklidu není dobré se ukvapovat. Možná máte posledních pár dnů náročnějších, to ale neznamená, že je váš celý život špatný. Zaměřte se na čtyři základní oblasti vašeho života (vztahy, práci, finance a zdraví) a zeptejte se sami sebe, jak se vám v nich daří. „Obodujte si jednotlivé oblasti, kdy nula je nejhorší pocit a deset nejlepší. Když se po dobu jednoho měsíce či déle dostáváte pod sedm a půl bodu, je čas na změnu,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Možná vám to ale neklape jen v jedné z oblastí. Potom není potřeba generální úklid, stačí se zaměřit vyloženě na to, co vám nevychází. Jestliže se vám ale nedaří ve vztazích, práci, oblasti peněz a ani zdravotně na tom nejste nejlíp, chce to hodně velké koště.

2. Co chci?

Teď už víte, co vás trápí, co je ve vašem životě špatně. Druhým krokem je stanovení si jasných cílů. „Stejně jako jste si ohodnotili svůj současný stav, vyprojektujte si své cíle, to, kde chcete za dva roky ideálně být. V jednotlivých oblastech si své plány a představy popište,“ říká Lenka Černá.

Foto: thinkstock

Dosáhnout svých cílů a být zase spokojení lze, ale rozhodně to není lehkéFoto: thinkstock

3. S chutí do toho

Ve chvíli, kdy máte plány a cíle, je čas začít na nich pracovat. U každého cíle si stanovte, co je k němu zapotřebí, a každý den splňte alespoň jednu malou aktivitu. Pokud jste si třeba stanovili, že ze zdravotních důvodů zhubnete, jděte si zaběhat. Nebo si pořiďte kuchařku zdravé výživy a každý den si podle ní něco uvařte. Prostě se chovejte tak, abyste si každý den mohli říct „ano, dnes jsem udělal další krůček ke splnění svých představ“. „Tahle každodenní malá práce není vidět, ale za rok pak už ano,“ dodává Lenka Černá.

Chce to jednoduše vytrvalost, trpělivost a velké odhodlání. Změny nejsou lehké, naopak bývá to velká dřina. „Uvědomit si, že potřebujete změnu, je práce, ale ještě větší práce je následně ty změny realizovat. Vždy byste se ale měli řídit dobrým pocitem, a to i na cestě ke změnám. Když se dobrý pocit vytrácí, hledejte, proč a jak to napravit,“ dodává Aleš Kalina.

Tak co, nepotřebuje trochu uklidit i váš život?

Reklama

Načítám