Hlavní obsah

Největší chyby, které škodí vaší pleti! Měníte si povlak na polštář jednou týdně?

Foto: Juta, Shutterstock.com

Foto: Juta, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snažíte se, seč vám síly stačí a pořád to není ono? Viníka nedokonalé pleti nemůžete hledat jen v kelímcích s krémy. Může jít i o něco úplně jiného. Víte například, že za pupínky na tváři může stát příliš svědomitá péče?

Článek

Za všechny neplechy kosmetika nemůže. Vynecháme-li hormonální vlivy a predispozice, které se ovlivňují jen těžko, na stavu vaší pleti se mohou podepisovat i určité zvyklosti. Na co byste si měly podle dermatoložek začít dávat pozor?

Čím více kosmetiky, tím lépe? Ne!

Nebudeme vás nabádat k tomu, abyste péči flákaly. Pravidelný režim totiž přináší zasloužené ovoce: „U žen i mužů, kteří se o pleť vhodně starají, je v porovnání s těmi, kteří o ni nepečují, vidět po letech velký rozdíl,“ říká korektivní dermatoložka Medicom Clinic MUDr. Iva Obstová, která zároveň zdůrazňuje, že všeho moc škodí: „Často se setkávám s dalším extrémem v podobě přehnané péče, která může vést až k vyprovokování některých onemocnění pleti, jako je periorální dermatitida.“ Tu rozpoznáte podle načervenalých drobných pupínků, případně i malých puchýřků. Používání nadměrného množství produktů, jejich zběsilé střídání a časté drhnutí pleti nešetrnými přípravky nebo peelingy navíc není vhodné ani z dlouhodobého hlediska.

Pokud vás pokožka začala zlobit, zaměřte se na kvalitní péči, která je vhodná i pro citlivou pleť a zkuste si celý proces zjednodušit. Vyberte si vhodný čisticí přípravek (s tím jsme vám už radili v článku Extra tipy pro dokonalou pleť), používejte ho ráno i večer a nezapomínejte na tonikum a štědrou vrstvu krému. Kromě toho vám už stačí jen výživná maska jednou až dvakrát týdně. Máte v zimě vysušenou pleť? Nastudujte si tipy, které jí dodají pořádnou porci vláhy.

A čemu se tedy vyhnout?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Přemíra kosmetiky je na škodu. Vyberte si kvalitní produkty, které svědčí vaší pleti – a dál už experimentujte opatrněFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Relax ve vaně omezte  

Uznáváme, že v zimě to není ta nejradostnější zpráva na světě, faktem ale je, že dlouhé horké koupele dávají pokožce zabrat. „V chladném období se snižuje produkce mazu a kůže rychleji ztrácí vlhkost. A horká voda vede k narušení ochranného kožního filmu, čímž dochází k dalším ztrátám vody z pleti,“ upozorňuje MUDr. Martina Neradová, korektivní dermatoložka kliniky DermaConcept.

Znamená to, že byste se měly relaxu ve vaně vyhýbat úplně? To vám určitě radit nechceme. Zkuste ho ale v zimě omezit, zkraťte dobu, kdy jste v horké vodě nebo se alespoň přemluvte k o něco nižší teplotě. „Dobře uděláte, když do vany ještě přidáte trochu meruňkového nebo mandlového oleje,“ přidává svůj tip korektivní dermatoložka značky Skinso MUDr. Petra Trojanová, Ph.D. a doplňuje, že s teplotou vody byste měly být opatrné také při sprchování. Po koupeli i sprše nezapomeňte použít kvalitní tělový krém či olej.

Foto: fabiodevilla, Shutterstock.com

Horké koupele milujeme snad všechny! Naše pokožka z nich ale už tak nadšená neníFoto: fabiodevilla, Shutterstock.com

V jaké kondici jsou vaše štětce?

Je sice fajn, že máte tolik štětců a houbiček na make-up, pokud je ale čistíte málo nebo dokonce vůbec, kráčíte vstříc kosmetické katastrofě. Pakliže nestojíte o zanešené póry, pupínky a další průšvihy, začněte brát tuto tematiku vážně. „Jak často štětce čistit, je velmi individuální. U bezproblémové pleti by měla stačit frekvence jednou za týden až dva. U hodně citlivé nebo na akné náchylné pleti je nicméně doporučuji mýt klidně každý den,“ říká vizážistka Linda Chudomelová s tím, že proces vám nezabere víc než pár minut, štěteček navíc přes noc uschne.

Nejdůslednější buďte u houbiček na make-up, které byste měly mýt po každém použití. „Houbiček je nejlepší mít po ruce více a střídat je. Nikdy z nich totiž nevymyjete vše, zůstávají v nich odumřelé buňky a stejně tak i vlhkost, která je živnou půdou pro bakterie. Houbičku je ideální nechat po úplném vyschnutí tři dny odpočívat. Déle totiž bakterie nepřežijí,“ vysvětluje vizážistka.

A čím byste měly pomůcky čistit? „V žádném případě nedoporučuji prostředky na nádobí, které vysušují chlupy ve štětcích a ty se posléze lámou. Štětce čistěte napěněným dětským šamponem nebo ještě lépe speciálními přípravky k jejich mytí. Ty obsahují přísady, které rozpouští make-up a usnadní vám práci. K dostání jsou také spreje na bázi alkoholu, které se hodí pro rychlé použití, nikdy ale štětec nevyčistí tak dobře, jako voda a trocha pěny.

À propos, podceňovat byste neměly ani čistý displej vašeho mobilního telefonu a polštářek, na kterém celou noc spíte. Pokud bojujete s nedostatky pleti, měňte jeho povlak alespoň jednou týdně.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Používáte houbičku na make-up? Vyperte ji po každém použitíFoto: puhhha, Shutterstock.com

Ruce pryč!

Zkuste se na to soustředit a uvidíte, kolikrát se tohoto zlozvyku dopustíte. „Za celý den si sáhneme nesčetněkrát na obličej, aniž bychom si to uvědomili. Jde o zlozvyk, který při trošce snahy lze účinně minimalizovat. Pokožka tváře je citlivá a na některých místech může být narušená, pokud se jí tak opakovaně dotýkáte nevydezinfikovanými prsty, přenášíte na pleť nečistoty a vytváříte tak základ pro akné,“ varuje dermatoložka Petra Trojanová.

Rizikové je i neustálé mačkání pupínků. „To může vést až ke vzniku hnisavých kožních onemocnění. Dotykem a narušením kožní bariéry navíc můžete zhoršit stávající stav akné,“ doplňuje Martina Neradová.

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Dejte si pozor na nevědomé sahání na obličej a pupínky mačkejte jen ve stavech nouzeFoto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Co máte na talíři, se počítá

Tato kapitola by mohla být sáhodlouhá, podrobnostmi o zdravé stravě vás ale zásobujeme pravidelně. „Pro vitální, dostatečně hydratovanou a zdravou pleť je stejně jako pitný režim důležitá vyvážená strava bohatá na čerstvé ovoce, zeleninu a bílkoviny. Současně je vhodné omezit ve stravě rafinovaný bílý cukr,“ doporučuje MUDr. Iva Obstová. A aby to nebylo moc jednoduché, přidává ještě jeden tip, díky kterému bude vaše pleť zářit – není to nic jiného, než dostatek spánku, pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu a celková psychická pohoda.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Vitaminy a úsměv na tváři! To jsou nezbytné „ingredience" pro krásnou pleťFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Vypozorovaly jste, co nedělá dobře vaší pleti? Napište nám!

Načítám