Hlavní obsah

Nejzdravější alkoholický nápoj: Zatočí s cholesterolem i kily navíc

Foto: vgstudio, Shutterstock.com

Foto: vgstudio, Shutterstock.com

Reklama

Nejen o Vánocích si skoro každý rád nalije skleničku něčeho ostřejšího. Pokud nápoj není ostrý až příliš a nepřekračujete přiměřené množství, můžete si bez výčitek připít klidně každý den. Šanci ale dejte hlavně červenému vínu. Povíme proč!

Článek

Jste pivaři, vodkaři, nebo míváte nejčastěji chuť na víno? Jestli to poslední, máte docela kliku. Suché víno vám nezakáže snad žádný výživový poradce. Zvláště když se jedná o to rudě zbarvené. „Tisíce studií zveřejňovaných po několik desetiletí dokázaly, že červené víno, když je konzumováno s umírněností, může mít pozitivní vliv na zdraví srdce, snížit oxidační stres, a dokonce normalizovat hladinu cukru v krvi,“ uvádí výživový poradce a kouč Ing. Martin Škába.

Kolik vína můžete vypít?

Když si během svátečních dnů trochu vyhodíte z kopýtka, asi se nic nestane. V běžném režimu je však dobré, co se konzumace alkoholu týče, aspoň trochu ctít pravidlo přiměřenost. A to i v případě, že pijete tak zdraví prospěšný nápoj, jako je červené víno.

Správně by to mělo být takhle: „Doporučená denní dávka alkoholu je dle Výživových doporučení pro obyvatelstvo ČR z roku 2012 20 gramů alkoholu pro muže a 10 gramů pro ženu. To znamená malé pivo či sklenka vína pro ženy, jedno až dvě piva nebo dvě sklenky vína pro muže,“ vysvětluje MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na zdravý životní styl.

Superpotravina plná antioxidantů

A teď k důvodům, proč by se vaším večerním drinkem mělo stát právě červené víno! „Při konzumaci v malém množství může být červené víno považováno za superpotravinu, jež poskytuje silné antioxidanty, které léčí tělo na buněčné úrovni,“ popisuje výživový odborník Martin Škába.

Antioxidanty jsou látky, které chrání buňky před poškozením volnými radikály. Dokážou tak snižovat oxidativní stres, který stojí v pozadí aterosklerózy a vůbec všech srdečně-cévních onemocnění nebo za autoimunitními nádorovými onemocněními.

Foto: Natalia Van Doninck, Shutterstock.com

U červeného vína neplatí, že čím více, tím lépe. Jeho pozitivních vlastností organismus využije právě tehdy, když dodržíte pravidlo přiměřenostiFoto: Natalia Van Doninck, Shutterstock.com

Propijte se k nižšímu cholesterolu

Na červené víno můžete vsadit i tehdy, když se potýkáte s vysokým cholesterolem. Konzumace jedné až dvou skleniček denně přispívá ke snížení hladiny škodlivého LDL cholesterolu. Zároveň také zvyšuje produkci prospěšného HDL cholesterolu. Podle vědců za tím stojí cenný antioxidant resveratrol, který je v červeném víně poměrně bohatě zastoupen.

Francouzský paradox

Právě díky resveratrolu pravděpodobně pití červeného vína přispívá i ke snížení rizika srdečně-cévních chorob. Často se hovoří o takzvaném francouzském paradoxu. Termín poprvé použil v devadesátých letech francouzský vědec Serge Renaude. Francouzský paradox vyjadřuje skutečnost, že přestože jsou tamní obyvatelé známí požitkáři a konzumenti vydatných tučných jídel, ve Francii je v porovnání s okolními státy velmi nízký výskyt srdečních chorob. Později se zjistilo, že za tím nejspíš stojí vyšší konzumace červeného vína.

Resveratrol se nachází v hroznech, zejména ve slupkách bobulí. Každá odrůda vína obsahuje trochu odlišné množství této látky. A jak je na tom bílé víno? To ji bohužel obsahuje minimálně, je to kvůli odlišnému způsobu výroby nápoje.

Hubnutí se skleničkou v ruce

A to nejlepší nakonec! Červené víno vám také pomůže po Novém roce shazovat kila navíc. Studie provedená na Purdueově univerzitě v americkém státě Indiana poukazuje na to, že sloučenina piceatanol blokuje schopnost nedospělých tukových buněk vyvíjet se a růst. „Tato látka je účinná v boji proti přírůstku hmotnosti,“ vysvětluje Martin Škába.

Tak už máte nalito?

Reklama

Načítám