Hlavní obsah

Lepší než pomeranč aneb Kde najdete nejvíc vitaminu C?

Foto: lightwavemedia, Shutterstock.com

Foto: lightwavemedia, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vitamin C neboli kyselina L-askorbová je nejčastěji používaným vitaminem. Podporuje přirozenou obranyschopnost, což je důležité zejména na podzim, kdy ovzduším poletují nejrůznější choroboplodné mikroorganismy. Které potraviny jsou na céčko bohaté a jak byste je měli konzumovat, aby splnily svůj účel?

Článek

Zvýšenou potřebu tohoto silného antioxidantu vykazuje tělo zejména při infekcích, hojení ran, během fyzické aktivity a také v případě, že patří kuřákovi. Vitamin C totiž pomáhá bojovat proti volným radikálům. Jeho doporučená denní dávka pro dospělé se pohybuje v rozmezí 60 až 90 miligramů. Protože si ho člověk neumí vyrobit sám, je závislý na jeho dodání potravou.

Skutečně čerstvá strava

Za nejlepší zdroj vitaminu C je považováno ovoce a zelenina. Mnoho lidí si proto myslí, že jeho doplnění nepředstavuje problém. Opak je pravdou. „Vitamin C se ztrácí dlouhodobějším skladováním i tepelnou úpravou. Stačí si i ohřát jídlo v mikrovlnné troubě,“ vysvětluje Dagmar Kubecová, poradkyně pro výživu a koučka v poradně Z lásky k sobě. „Proto i lidé, kteří konzumují relativně větší množství ovoce a zeleniny, mohou mít této látky nedostatek,“ dodává. „Vitamin C, stejně jako většina dalších vitaminů, je bohužel termolabilní,“ přitakává Karolína Smutná, fitness trenérka a výživová poradkyně z Prahy. „To znamená, že s varem o něj přicházíme. Snažte se proto zeleninu a ovoce konzumovat v co nejčerstvějším stavu.“

Foto: Daxiao Productions, Shutterstock.com

Tepelnou úpravou se kyselina L-askorbová ničíFoto: Daxiao Productions, Shutterstock.com

Víc céčka než pomeranč

Chcete vědět, které potraviny mají více vitaminu C než pomeranč, který ho obsahuje přibližně 40 miligramů ve 100 gramech?

  1. Mango – 41 mg ve 100 g - „Používejte jej jako prevenci a na posílení obranyschopnosti organismu v období chřipkových onemocnění a nachlazení,“ radí Karolína Smutná.
  2. Jahody – 66 mg ve 100 g - „Řada studií prokazuje, že mají nejvyšší antioxidační kapacitu z porovnávaných druhů ovoce, což je až 1,3krát víc než pomeranč,“ říká Karolína Smutná.
  3. Ananas – 56 mg ve 100 g - Napomáhá zvyšovat imunitu podporou trávení. Kromě vitaminu C obsahuje i enzym bromelain. Ten štěpí přijatou potravu a vylučuje toxické látky.
  4. Papája – 168 mg ve 100 g - I zde podporují silné trávicí enzymy činnost slinivky a působí zásadotvorně. Tedy i proti nemocem způsobeným překyselením organismu.
  5. Kiwi – 118 mg ve 100 g - „V kiwi se vitamin C váže na isothiokyanáty a antokyany. V semínkách je hojně zastoupena kyselina fenolová. Společně napomáhají k odstranění radiace a ničí viry,“ osvětluje Dagmar Kubecová.
  6. Kedlubna – 60 mg ve 100 g - K zabezpečení denní dávky vitaminu C stačí 120 g mladé kedlubny.
  7. Kapustičky – 95 mg ve 100 g - K pokrytí doporučené denní dávky kyseliny L-askorbové bohatě postačí již pouhých 100 gramů.
  8. Paprika – 95 mg ve 100 g - Posiluje přirozenou obranyschopnost organismu a stimuluje zažívání.
  9. Brokolice – 101 mg ve 100 g - Obsahuje stopové prvky a vitaminy napomáhající správné činnosti imunitního systému.
Foto: saschanti17, Shutterstock.com

Vitamin C získáte z ovoce a zeleniny, měla by však být čerstváFoto: saschanti17, Shutterstock.com

Nárazová konzumace nic neřeší

Kromě čerstvosti potravin je třeba dávat pozor i na pravidelnost příjmu. Podle Dagmar Kubecové se totiž občasná konzumace kyseliny L-askorbové téměř rovná situaci, kdy ji nedoplňujete vůbec: „Patří k vitaminům, které se rozpouštějí ve vodě. Pokud ji tedy konzumujete nárazově velké množství, nadbytek se dostává do moči, odkud je vylučován.“ Proto je lepší dopřávat si zdroje vitaminu C častěji a v menších dávkách.

Jak jste na tom s příjmem céčka? Hlídáte si ho?

Načítám