Hlavní obsah

Umíte správně skladovat víno? Máme tipy do domu i do bytu

Foto: racorn; Shutterstock.com

Foto: racorn; Shutterstock.com

Reklama

Víno má po staletí mezi lidmi velkou oblibu a s ní roste i rozmanitost. Umíte ho správně skladovat? Pokud váháte, poradíme vám.

Článek

Rozličná vína vyžadují i rozličné způsoby uchování. Některá vína se vysloveně hodí k archivaci, jiná ne a měli byste je spotřebovat do několika měsíců. Ovšem i vína, která nejsou archivní, musíte umět dobře skladovat, aby neztratila svou chuť, a vy jste si mohli užít dokonalý večer s dokonalým vínem. Podívejte se, na co si dát pozor.

Tradiční sklepy jsou nejlepší řešení

Ideálním způsobem, jak skladovat víno, je samozřejmě sklep k tomuto účelu vybudovaný, nabízející ideální podmínky pro jeho uchovávání: chlad, tmu a vlhko. Štěstí v podobě takového prostoru má ale málokdo.

Pokud bydlíte v nepodsklepeném domě, můžete využít některé z chladnějších místností. Maličký vinný sklípek si můžete vybudovat třeba pod kuchyňskou podlahou. Využít pro uložení láhví můžete i různé police a zásuvky v kuchyni, pozor ale na teplotu v místnosti. Úložný prostor pod schody je rovněž velmi praktický.

Nejhůře budete hledat dobré podmínky pro uchovávání vína v bytě. Některé byty sice disponují spíží, ale ta většinou není chladná. A více či méně designové stojany na víno určené do kuchyní či obývacích pokojů jsou možná hezkou dekorací, ale určitě ne vhodným řešením na delší dobu. Pokud je pro své láhve vína využíváte, určitě v nich vystavené víno vypijte co nejdříve.

Ale jestliže vám na kvalitě vína opravdu záleží, zvažte nákup speciální lednice. V ní je ideální teplota i vlhkost, přitom máte víno kdykoli k dispozici. Některé lednice umí vytvořit více teplotních zón pro různé druhy vína. Ceny se pohybují od asi 2500 Kč do 50 000 Kč za luxusní spotřebiče.

Foto: Vycheslav Leskovskiy; Shutterstock.com

Foto: Vycheslav Leskovskiy; Shutterstock.com

Víno potřebuje tmu, chlad a vlhkost

Víno má rádo chlad, ostatně ideální teplota pro skladování bílého a růžového vína je mezi devíti a jedenácti stupni. Z tohoto rozmezí se sice můžete trochu vychýlit a víno se nezkazí, ale je potřeba, aby teplota nekolísala. Jejím kolísáním dochází k vysrážení vinného kamene, případně se ve víně mohou začít tvořit nežádoucí mikroorganismy.

Důležitá je překvapivě i vlhkost, musí být stálá a ideální pro skladování vína je mezi 65 až 80 procenty. Při nižší vlhkosti může dojít k odpařování vína, při vyšší zase hrozí plísně. Při skladování vína zabraňte i přístupu světla, láhve nikdy nesmí ležet na přímém slunci, neboť UV záření vínu velmi škodí. A pozor, víno může přes korkový uzávěr „nasávat“, proto si dejte pozor, aby v prostoru pro uchování vína nebyly žádné cizí pachy, které by se přes korek mohly do vína dostávat.

Foto: Vasyl S; Shutterstock.com

Foto: Vasyl S; Shutterstock.com

Ne každé víno lze archivovat

K dlouhodobé archivaci se hodí jen některá vína, a neznamená to, že kvalitní vína archivovat lze a nekvalitní ne. Téma archivace by mohlo vydat na román, ovšem ať je víno uskladněno dlouhodobě, nebo krátkodobě, platí pro něj podobná pravidla.

Víno vždy ukládejte ve vodorovné poloze. Jen tak totiž zajistíte vlhčení korku, který díky tomu nevyschne a udrží si nepropustnost.

S láhvemi zbytečně nehýbejte a neukládejte je ani do míst, kde hrozí drobné otřesy, například do blízkosti některého elektrického spotřebiče. V případě častého přemisťování nebo drobných otřesů ztrácí víno svůj charakteristický buket.

V žádném případě neuchovávejte víno v blízkosti nebezpečných chemikálií, například v kuchyňské lince společně s dezinfekčními přípravky.

I při uložení vína do ledničky musíte přemýšlet, co všechno společně s vínem uskladníte, neboť i některé potraviny mohou vydávat silný či nevhodný zápach.

A nezapomeňte. Víno z láhve, které nedopijete, ale chcete si jej vychutnat později, přelejte do láhve odpovídající velikosti tak, aby v ní po přelití nezůstal přebytečný vzduch. A prázdné láhve můžete také zužitkovat, lehce je přeměníte v krásné vázy a svícny. Podívejte se!

Reklama

Načítám