Hlavní obsah

Skvělý nakládaný zázvor za pár korun

Hodnocení:
(9)
Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
5 minut
Náročnost
nízká

Sushi je u nás stále oblíbenější a spousta lidí už přišla na to, že není žádná věda si ho připravit (a to za zlomek ceny) doma. Věděli jste ale, že naložený zázvor, který k němu podáváme, je plný éček?

  •  kousku červené řepy
  •  hrnku cukru
  •  hrnku rýžového octa
  •  lžíce soli
  •  hrnku zázvoru
Článek

U surovin se řiďte jednoduchým pravidlem: zázvor a ocet by měly být v poměru 1 : 1, cukr pak 1/3 z daného množství.

Postup

Krok 1: Zázvor oloupejte (podívejte se, jak na co nejšetrnější loupání zázvoru).

Foto: Mona Martinů

Zázvor oloupejte

Krok 2: Nakrájejte na co nejtenčí plátky, promačkejte se solí a nechte asi hodinu odstát. Poté propláchněte studenou vodou a rozdělte do skleniček.

Foto: Mona Martinů

Proti vláknům nakrájejte na co nejtenčí plátky

Foto: Mona Martinů

A promačkejte se solí, nechte odstát a pořádně propláchněte

Krok 3: Ocet svařte s cukrem a tímto nálevem ihned přelejte zázvor.

Foto: Mona Martinů

Připravte si nálev z octa a cukru

Foto: Mona Martinů

A ještě vroucím nálevem zalejte připravené plátky zázvoru

Krok 4: Pokud zázvor nezrůžoví sám, můžete přidat několik kapek šťávy z nastrouhané řepy. Před podáváním nechte minimálně den odstát a poté skladujte v lednici.

Foto: Mona Martinů

Pro barvu můžete přidat několik kapek šťávy z nastrouhané řepy

Typy a rady

  • Jestli váš zázvor vypadá už trochu starší, řepnou šťávu klidně vmíchejte už přímo do nálevu, protože jeho zrůžovění nejspíše nehrozí.
  • Počítejte s tím, že s postupem času bude štiplavost zázvoru trochu slábnout na intenzitě.
  • Pokud naopak nemáte rádi moc silnou chuť, klidně prosolený zázvor i chvilku povařte, aby trochu ztratil na síle.
  • Kdyby se vám zdálo, že máte nálevu málo nebo je na vás až moc kyselý, zřeďte ho trochou vody.

Do asijské kuchyně patří také nakládané zelí kimči. A co takhle zkusit naložit i houby

ynezorPumanzeSaNyknalC