Hlavní obsah

Houby naložené v pikantním oleji po italsku

Hodnocení:
(15)
Foto: Marianna Novotná
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Málokterý národ se pyšní tolika vášnivými houbaři jako my, ale na samotné zpracování hub už se můžeme inspirovat i jinde. Italové je například nakládají do pikantního česnekového oleje s chilli a musím říct, že to je příjemná alternativa k naší octové klasice.

Ingredience pro:
1 sklenička
Na houby
  • 200 g čerstvých žampionů
  • 200 ml bílého vinného octa
  • 100 ml vody
  • 1.5 lžičky soli
  • 1/2 lžičky drceného pepře
  • 1 bobkový list
Na česnekový olej
  • 100 ml olivového oleje
  • česnek
  • chilli paprička
  • tymián
Článek

Postup

Krok 1: Houby (žampiony nebo klasické houby z lesa) očistěte a nakrájejte na plátky. Ocet přiveďte spolu s vodou, solí, čerstvě nadrceným pepřem a bobkovým listem k varu, přidejte houby a asi deset minut povařte, aby změkly, ale přitom stále zůstaly na skus.

Krok 2: Houby sceďte a nechte co nejlépe okapat – dobře to jde na papírové utěrce. Spolu s větvičkou tymiánu a bobkovým listem z octa je pak přendejte do umyté sklenice.

Krok 3: Olej s plátky česneku a chilli dle chuti (dala jsem čerstvou papričku, ale použít můžete i sušené) zahřejte téměř k bodu varu a houby jím zalijte. Nechte alespoň tři až pět dní odležet a poté do tří měsíců spotřebujte. Houbová tapenáda je skvělá jako chuťovka třeba na toustících.

Tip: Houby během vaření opravdu hodně zmenší objem, proto si je rovnou připravte alespoň z dvojité dávky.

Jak houby nakládáte vy? Dáváte přednost klasice, nebo zkoušíte i méně obvyklé recepty?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama