Hlavní obsah
3,3
(40)
Foto: Marianna Novotná

Foto: Marianna Novotná

Málokterý národ se pyšní tolika vášnivými houbaři jako my, ale na samotné zpracování hub už se můžeme inspirovat i jinde. Italové je například nakládají do pikantního česnekového oleje s chilli a musím říct, že to je příjemná alternativa k naší octové klasice.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 skleničku
Houby
  • 200 g žampionů
  • 200 ml bílého vinného octa
  • 100 ml vody
  • 1,5 lžičky soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 list bobkového listu
Česnekový olej
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 ks chilli papričky
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
Článek

Postup

01.

Houby (žampiony nebo klasické houby z lesa) očistěte a nakrájejte na plátky. Ocet přiveďte spolu s vodou, solí, čerstvě nadrceným pepřem a bobkovým listem k varu, přidejte houby a asi deset minut povařte, aby změkly, ale přitom stále zůstaly na skus.

02.

Houby sceďte a nechte co nejlépe okapat – dobře to jde na papírové utěrce. Spolu s větvičkou tymiánu a bobkovým listem z octa je pak přendejte do umyté sklenice.

03.

Olej s plátky česneku a chilli dle chuti (čerstvou papričku, ale použít můžete i sušené) zahřejte téměř k bodu varu a houby jím zalijte. Nechte alespoň tři až pět dní odležet a poté do tří měsíců spotřebujte. Houbová tapenáda je skvělá jako chuťovka třeba na toustících.

Tip: Houby během vaření opravdu hodně zmenší objem, proto si je rovnou připravte alespoň z dvojité dávky.

Jak houby nakládáte vy? Dáváte přednost klasice, nebo zkoušíte i méně obvyklé recepty?

Reklama

Související témata:

Načítám