Hlavní obsah

Tradiční pampeliškový med, ale i výborný sirup! Výroba krok za krokem

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Uchovejte si voňavé pampelišky ve sladkém medu i osvěžujícím sirupu.Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Reklama

Zahradníci ji kvůli rychlému růstu často mylně považují za plevel, ale gurmáni a lidé zajímající se o zdraví z přírody spatřují v pampelišce mnohem více. Jak z ní to nejlepší uchovat co nejdéle?

Článek

O tipy, jak pampelišku zpracovat a uchovat z ní co nejvíce, jsem poprosila doktorku přírodních věd, kulinářku a autorku Květinové kuchařky Janu Vlkovou.

Z poupátek pampelišky připravuje falešné kapary, z mladých lístků salát a z květů mi místo medu doporučila raději voňavý sirup s nižším obsahem cukru. Nakonec jsme ale neodolaly ani slaďounkému medu, takže si můžete vybrat, jestli dáte přednost hustému sladkému medu, nebo svěžímu citrusovému sirupu, ze kterého se dá připravit třeba výborný sorbet.

Pampeliškový med

Potřebujete: 450–500 ks rozkvetlých pampeliškových květů, 2 litry vody, 2 kg cukru (já použila třtinový), 2 citrony

Foto: Greta Blumajerová

Ingredience na med i sirup jsou v podstatě stejné, jen upravíte poměr pampelišek a cukru.Foto: Greta Blumajerová

Postup: Květy zalejte dvěma litry vody, 15 minut povařte a nechte do druhého dne louhovat. Výluh sceďte, přidejte k němu cukr a povařte bez poklice 1–1,5 hodiny do zhoustnutí. Hustotu medu poznáte jednoduše tak, že trochu kápnete na vychlazený talířek. Pokud vám konzistence vyhovuje, přidejte ještě citronovou šťávu a máte hotovo! Ještě horký med rozdělte do skleniček, obraťte dnem vzhůru a nechte takto do druhého dne vychladnout. Uchovávejte v suchu a temnu.

Foto: Greta Blumajerová

Povařené květy druhý den slejte, k výluhu přidejte cukr a povařte do zhoustnutí. Na závěr už jen přidejte citronovou šťávu a máte hotovo!Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Pampeliškový med má krásnou vůni i barvu a použít ho můžete všude tam, kam dáváte med pravý.Foto: Greta Blumajerová

Pampeliškový sirup

Potřebujete: 200 g pampeliškových květů (pouze žluté části bez zelených lůžek), 1 l vody, 50 g cukru krupice, 100 ml citronové šťávy, 100 ml pomerančové šťávy

Postup: Okvětní lístky pampelišek zalejte asi litrem vody a přikryté hodinu na mírném ohni povařte. Nálev i s květy nechte do druhého dne v chladu odstát, poté přeceďte, květy pořádně vymačkejte a výluh spolu s cukrem zahřejte do rozpuštění. Přidejte citronovou a pomerančovou šťávu a skladujte buď v lahvičce v lednici, nebo rovnou zamrazte: použít můžete jak zmrzlinovač a tvořítka na nanuky, tak tekutinu rozdělit do tvořítek na led a zmrzlé kostky před podáváním rozdrtit tyčovým mixérem na osvěžující sorbet. Skvělý je také dolitý šumivým vínem!

Foto: Greta Blumajerová

Okvětní lístky otrhejte rukou nebo si pomozte nůžkami a hodinu je pak spolu s litrem vody povařte.Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Druhý den květy slejte.Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

A přes utěrku pořádně vymačkejte.Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Ve výluhu rozpusťte cukr.Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

A přidejte pomerančovou a citronovou šťávu.Foto: Greta Blumajerová

  • Sirup můžete pro delší trvanlivost i sterilovat. Jana radí lahvičky jednoduše přidat do myčky na nádobí puštěné na nejvyšší stupeň, protože teplota akorát stačí na to, aby se víčka zatáhla.
  • Pampelišky sbírejte nejlépe po ránu a co nejdále od silnice. Rozhodně je neoplachujte, spláchli byste totiž to nejdůležitější!
  • S květy můžete povařit i mátu, meduňku a další oblíbené bylinky.
  • Dříve, než med někomu nabídnete, si raději ověřte, že nemá alergii.
Foto: Květinová kuchařka, Smartpress

Ze sirupu připravíte květinový sorbet, který poslouží jako elegantní dezert i osvěžující mezichod.Foto: Květinová kuchařka, Smartpress

Reklama

Načítám