Hlavní obsah

Šeříkový sirup

Hodnocení:
(482)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Využijte právě probíhající sezony šeříku a zkoncentrujte si jeho omamnou vůni do jedné skleničky! Domácí šeříkový sirup krásně voní, obarvit ho můžete naprosto přírodně a skvělý je nejen do čaje či limonád, ale i na pokapání piškotových koláčů. A jako bonus pomáhá uklidnit mysl a mírní bolesti hlavy.

Ingredience pro:
1 láhev
Na sirup
  • 1 hrnek přírodního cukru
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek šeříkových květů
  • 1 citron
Na obarvení (lze vynechat)
  • 6 mražených borůvek
Článek

Postup

Krok 1: Hrnek jsem použila velký (250 ml), ale objem si vyberte podle toho, kolik nasbíráte květů. Cukr s vodou 5 minut povařte, mezitím pořádně oklepejte (ale nemyjte) šeřík, oberte jen samotné květy bez lístků a větviček a odměřte si napěchovaný hrníček.

Krok 2: Květy vmíchejte k sirupu, pokud ho chcete mít fialový, přidejte i několik mrazených borůvek, stáhněte z ohně a nechte 1 až 3 dny v chladu a temnu louhovat. Přidejte citronovou šťávu, sirup sceďte a vlijte do vyvařené lahve. Uchovávejte v lednici a do měsíce spotřebujte.

Tip: Já šeřík nechávám v sirupu jen louhovat, aby varem nepřišel o své léčivé účinky, ale můžete zkusit i rychlejší verzi sirupu: do hrnce je přisypte, jakmile začne voda s cukrem vařit, 15 minut nechte probublávat a poté sceďte.

Sirup je skvělý nejen jako základ domácí limonády, ale i do čaje a na potření čerstvě upečených dezertů (třeba tohoto obráceného pomerančového koláče nebo klasického punčáku), které nádherně ovoní.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek