Hlavní obsah
2,9
(507)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Využijte právě probíhající sezony šeříku a zkoncentrujte si jeho omamnou vůni do jedné skleničky! Domácí šeříkový sirup krásně voní, obarvit ho můžete naprosto přírodně a skvělý je nejen do čaje či limonád, ale i na pokapání piškotových koláčů. A jako bonus je skvělý pro chvíle, kdy potřebujete relaxovat a vypnout.

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 láhev
Na sirup
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek šeříkových květů
  • 1 ks citronu
Na obarvení (lze vynechat)
  • 1 lžíce mražených borůvek
Článek

Postup

01.

Hrnek jsem použila velký (250 ml), ale objem si vyberte podle toho, kolik nasbíráte květů. Cukr s vodou 5 minut povařte, mezitím pořádně oklepejte (ale nemyjte) šeřík, oberte jen samotné květy bez lístků a větviček a odměřte si napěchovaný hrníček.

02.

Květy vmíchejte k sirupu, pokud ho chcete mít fialový, přidejte i několik mrazených borůvek, stáhněte z ohně a nechte 1 až 3 dny v chladu a temnu louhovat. Přidejte citronovou šťávu, sirup sceďte a vlijte do vyvařené lahve. Uchovávejte v lednici a do měsíce spotřebujte.

Tip: Já šeřík nechávám v sirupu jen louhovat, aby varem nepřišel o své léčivé účinky, ale můžete zkusit i rychlejší verzi sirupu: do hrnce květy přisypte, jakmile se začne voda s cukrem vařit, 15 minut nechte probublávat a poté sceďte.

Sirup je skvělý nejen jako základ domácí limonády, ale i do čaje a na potření čerstvě upečených dezertů (třeba tohoto obráceného pomerančového koláče nebo klasického punčáku), které nádherně ovoní.

Reklama

Související témata:

Načítám