Hlavní obsah

Nemá vaše dítě anorexii? Odhalte varovné signály včas!

Foto: Thinkstock

Anorexie není nemocí jednotlivce, ale celé rodinyFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to jako noční můra. Sledujete, jak vaše dítě odmítá jíst, jak hubne, až jsou z něj v podstatě jen kosti a kůže. Mentální anorexie zabíjí! Jak ji poznat včas?

Článek

Nejen touha po fyzické kráse, ale i snaha o jakousi celkovou dokonalost přispívá k tomu, že řada dětí propadne mentální anorexii. Vždyť přece být štíhlý znamená být úspěšný, bohatý, chtěný. Tak si totiž děti interpretují současnou dobu a výsledkem je, že nejedí. Základem pro úspěšnou léčbu je rozpoznat nemoc včas, dřív, než je pozdě.

Ať čas hraje ve váš prospěch

Varovné signály jsou zjevné, ale i skryté. „Je potřeba být ke svým dětem pozorný. Zajímat se o ně, o jejich radosti i trápení,“ radí nutriční odbornice z Cloud 9 Institute v Brně Karla Večeřová.

Většina příznaků se logicky točí kolem jídla. Zpozornět byste měli v následujících případech:

  • Odmítání společných jídel – Dítě nechce jíst jídla, která byste mohli mít pod kontrolou (snídaně či večeře), tedy jídla v době, kdy jste pohromadě. Odchází od stolu a leckdy to zdůvodňuje velmi rozumnými argumenty. Třeba, že se musí učit nebo že už jedlo u kamaráda, že nestíhá a přišlo by pozdě do školy, proto si snídani vezme s sebou a sní ji po cestě.
  • Změna jídelních návyků – Signály mohou být velmi nenápadné, nemusí hned jít o odmítání jídla jako takového. „Dítě například nechce potraviny, které dříve během dne jedlo, ubírá si porce a podobně,“ popisuje rodinná terapeutka Lucie Mucalová.
  • Sport – Všímejte si i toho, jak to má vaše ratolest se sportem. Varovným signálem může být i extrémní nárůst pohybu, kdy například i z jindy lenivého dítka je nyní zarputilý sportovec.
  • Sledování se – Důvodem anorexie je snaha dítěte být štíhlé a krásné. „Proto je dalším signálem například časté vážení se, sledování se v zrcadle a podobně,“ popisuje Lucie Mucalová.
Foto: Thinkstock

Časté sledování se v zrcadle či ve výlohách obchodů může být jedním z varovných signálůFoto: Thinkstock

Kdo je v ohrožení

Anorexii může propadnout v podstatě každé dítě, poruchy příjmu potravy se týkají i chlapců, bohužel u nich bývá složitější je rozpoznat. „U hochů se anorexie nemusí zjistit třeba několik let. Vždyť u nich je přece přirozené, že hodně cvičí a věnují se sportu. Prvotní příčina není snaha zhubnout, jde spíš o kontrolu nad vlastním tělem,“ vysvětluje Karla Večeřová.

Ať už se ale bavíme o dívkách či chlapcích, rizikové faktory existují:

  • Vysokoškolsky vzdělaní rodiče – „Z poslední studie švédských vědců vyplývá, že děti pocházející z rodin vysokoškolsky vzdělaných rodičů, či pokud později samy děti studují vysokou školu, mají větší pravděpodobnost vypuknutí mentální anorexie,“ tvrdí Karla Večeřová. Za vším je snaha o dokonalost a perfekcionismus.
  • Matky dietářky – Matky se hodně zrcadlí ve svých dcerách. I maminka, která stále drží nějaké diety, snaží se zhubnout, je nespokojená se svým tělem, je vzorem, který napodobují.
  • Přehnané nároky – Snaha udělat z dítěte dítě bezchybné vede k tomu, že bude toužit po dokonalosti ve všech směrech, tedy i ve vzhledu. Nepřetěžujte tak své děti, nepoukazujte na jejich chyby, nesnižujte jim sebevědomí, milujte je bezvýhradně a bezpodmínečně.
Foto: Thinkstock

Být štíhlý rovná se být úspěšný. Tak si dnešní dobu interpretují mladíFoto: Thinkstock

Co když máte podezření?

Hlodá ve vás podezření, že vaše ratolest má anorexii? Hlavně postupujte klidně, citlivě a dítě nevyděste! „Pokud zaútočíte a dítě osočíte, může se stáhnout a zcela se před vámi zavřít. Pokud máte podezření, neváhejte a zajděte si na konzultaci s odborníkem, který vás nasměruje,“ radí Lucie Mucalová.

Zároveň se snažte s dítětem trávit co nejvíce času, naslouchat mu a také mít kontrolu nad jeho stravováním. Při společném stolování se nemusí jen jíst, ale dá se i povídat! Obecně platí, že vlídné slovo, zájem a láska jsou nejlepšími lékaři!

Znáte někoho, kdo anorexii dítěte řešil?

Reklama

Načítám