Hlavní obsah

Nemáte chuť na sex? Možná za to může vaše antikoncepce!

Foto: thinkstock

Neklape vám to v sexu? Možná za to může vaše antikoncepceFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdá se vám, že váš sex je asi tak vzrušující a lákavá činnost jako jarní úklid? Zamyslete se, od které doby to tak je. Možná potřebujete nového partnera – nebo jinou antikoncepci!

Článek

Co posiluje ženské libido? Hormony testosteron a estrogen. Kdy je jejich hladina v těle nejvyšší? V období ovulace. A jak funguje hormonální antikoncepce (HA)? Zajišťuje, aby k ovulaci vůbec nedošlo. Z téhle jednoduché rovnice by se mohlo zdát, že s pilulkou prostě nemáte šanci si touhu na sex udržet.

Dneska ne, miláčku!

Řada žen to ze své zkušenosti skutečně potvrzuje. Podobně jako studentka Bára: „HA jsem brala rok. Absolutně žádná chuť do milování, suchá sliznice, velké O se dostavilo tak třikrát za rok, a to musím říct, že jsem bývala opravdová dračice! Teď jsem už půl roku bez hormonů, ale stejně se mi do sexu nechce, když mi rok nepřinášel žádné potěšení.“

Vliv HA na libido ze své praxe zná i gynekoložka Helena Máslová. „Stačí, když se podíváme na kolísání hladiny hormonů v průběhu cyklu – složitou, dynamickou křivku, kde spoluúčinkuje několik hormonů. Je to jako vlnobití. Pokud ale žena užívá hormonální antikoncepci, změní se v lineární čáry. To přece nějaké důsledky mít musí.“

Foto: thinkstock

Změnou pilulek si můžete vyladit i váš sexuální životFoto: thinkstock

Sex je náš, dělá dobře mně i tobě

Tak jednoduché to ale není. Na některé ženy působí hormonální antikoncepce přesně opačně: sex je baví tak, jako nikdy předtím. „Zvýšení libida lze celkem dobře vysvětlit. Odpadá strach z nežádoucího těhotenství, žena se cítí svobodná a volná. Nemusí úzkostlivě sledovat záznamy v menstruačním kalendáři a s napětím čekat, jestli se měsíčky objeví, nebo ne. Není divu, že se potom s větší radostí a chutí oddává sexuálním radovánkám,“ myslí si sexuolog Radim Uzel.

Chce to změnu!

Lékaři dobře vědí, že vnímavost na léky není u každého stejná. U hormonální antikoncepce to platí dvojnásob: Stejný přípravek jedné ženě způsobí bolesti hlavy a zadržování vody v těle, zatímco druhé pomůže od akné a upraví bolestivou menstruaci. Pokud jste se svými tabletkami nespokojené, poraďte se s gynekologem a vyzkoušejte jiný preparát.

Užíváte monofázické pilulky (se stejnou dávkou hormonů po celou dobu cyklu)? Někdy zabere výměna za trojfázový přípravek, kdy se hladina hormonů mění podle vašeho cyklu.

Řešením může být i gestagenní antikoncepce (minipilulky a implantáty). Na rozdíl od kombinované antikoncepce (estrogen + progestin) dodávají tyto přípravky do těla pouze gestageny, hormony žlutého tělíska, jejichž úkolem je připravit tělo na těhotenství. Hlavním mechanismem jejich účinku je zahuštění hlenu děložního hrdla, které se tak stane neprůchodné pro spermie. K zastavení ovulace dochází jen asi v pětině případů, ani vliv na libido proto není tak výrazný.

Kdy máte největší chuť na milování vy? S prášky? Bez prášků? Nebo úplně pořád? Napište nám o tom!

Reklama

Načítám