Hlavní obsah

Nemiluje vás partner stejně jako dřív? Je to dobře!

Foto: thinkstock

Na začátku opravdu nejde až tak o duši, ta přichází na řadu pozdějiFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když vás spatřil, zamiloval se do vašich uhrančivých očí, do zvonivého smíchu či dech beroucího dekoltu. Ale pak se důvody jeho citů prohlubovaly. Dnes vás miluje kvůli něčemu jinému. Je to dobře?

Článek

Dokonalým příkladem je devětatřicetiletý Filip, který se se svou manželkou zná skoro patnáct let. Když se s ní seznámil, byl uchvácen jejími blonďatými vlasy, pomněnkovýma očima a neustále rozesmátou tváří. „Byla prostě jedno velké sluníčko, to jsem si na ní úplně zamiloval. Vlastně mě nezajímalo nic jiného,“ vzpomíná Filip.

Když se ho ale dnes zeptáte, proč má svou ženu rád a co na ní doopravdy miluje, dozvíte se něco úplně jiného. „Je chytrá a umí si zachovat chladnou hlavu. I když jsme prošli obdobími, kdy to nebylo lehké, nikdy nehysterčila, mohl jsem se na ni spolehnout. Je můj parťák, a navíc úžasná máma našich dětí,“ vyjmenovává Filip.

Foto: thinkstock

Je to přirozený vývoj. Nejdřív obdivoval vaše křivky, až po čase odhalil i vaši vnitřní krásuFoto: thinkstock

Vztah se mění

A přesně takhle to má prý ve vztahu vypadat. Je to přirozený vývoj, a to, co bylo důležité na začátku vašeho vztahu, po letech přebíjejí zcela jiné věci. První kontakt prostě probíhá podle jakýchsi jednodušších a přízemnějších pravidel, jako je fyzická přitažlivost, sexuální chemie a podobně. „Takto mozek skutečně pracuje, dává vám najevo náklonnost k tomu druhému povrchnějším způsobem. Až čas pak ukáže, co a jak,“ potvrzuje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Je to vlastně jakési „hop nebo trop“. „Ve vztahu procházíte různými etapami, které vždy mají svůj smysl. U kvalitních vztahů může jít o přerod z těchto povrchních důvodů zamilovanosti do stabilních a velmi pevných. A nebo se také vztah úplně rozpadne, není-li tam nic, co by vás dlouhodobě spojovalo. Není-li to tam, ani krása, uchvácení tím druhým nevydrží navěky,“ říká psychoterapeutka Lucie Horníková.

Foto: thinkstock

Každý vztah se vyvíjí, a pokud je na čem stavět, rok za rokem se prohlubuje a sílí. Není to skvělé?Foto: thinkstock

Mozek to zkouší

Dalo by se vlastně říct, že to mozek s námi jakoby zkouší. Zpočátku prý jako vhodný protějšek servíruje každého, kdo je nám alespoň ze sedmdesáti procent emočně podobný. Jenže je to jen možnost, jak získat čas na to, abyste zjistili, zda sedí i těch zbylých třicet procent. Až pak se vztah přesune z těch přízemnějších rovin do těch hlubších. „Pokud tam ta kompatibilita je, vztah roste, zraje jako víno a vzniká hlubší propojení osobností,“ vysvětluje Aleš Kalina.

Samozřejmě stále obdivujete silné paže svého muže, ale to, co vám doopravdy bere dech, je například jeho schopnost na všem se s vámi dohodnout, ustoupit vám, nebo naopak v určitých situacích umět stát za svým. Důvod, proč ho milujete, najednou nejsou jeho sexy kadeře, ale zodpovědnost, pocit bezpečí, který vedle něj cítíte. Jednoduše řečeno, až po určité době zjistíte, v čem tkví cena toho, koho milujete.

Jak je to u vás? Čím jste partnera uchvátili, a co na vás miluje nyní?

Reklama

Načítám