Hlavní obsah

Nemoc, nebo geny? Co dělat, když dítě neroste tak, jak má?

Foto: Thinkstock

Některé děti se prostě rodí drobnější a moc nevyrostou. Ale hlídejte, zda nejde o skutečnou růstovou poruchu!Foto: Thinkstock

Reklama

Vaše dítě je šikovné, umí to, co ve svém věku umět má, ale pořád se vám jedna věc nezdá. Je příliš malé, kamarádi ho výrazně převyšují. Co dělat, když máte obavy, že váš potomek neroste tak, jak má?

Článek

Lucka byla velmi drobná, už když se narodila, a tak nikoho nepřekvapovalo, že ostatní děti doháněla jen velmi pomalu. „Pořád byla menší než její vrstevníci, ve školce byla dětem k ramenům. Ale paní doktorka nás při kontrolách uklidňovala, že je vše v pořádku,“ popisuje zkušenost máma dívky Iveta.

Přesto nakonec s dcerkou vyrazila ke specialistům, bála se totiž problémů s růstovým hormonem. „Přečetla jsem si o tom v časopise a nešlo mi to z hlavy. Vyšetřili ji a zjistili, že je opravdu vše v pořádku a nic jí neschází. Takže čekáme, až v pubertě povyroste, ale tušíme, že menší asi bude vždycky,“ konstatuje Iveta.

Nejdřív jděte k dětskému lékaři

Máte dojem, že je vaše dítě ve svém věku příliš malé? Řešte to! „Jestliže rodiče takovou obavu mají, není problém kontaktovat lékaře a požádat o kontrolu,“ zdůrazňuje dětská lékařka Hana Cabrnochová.

Primářka dětského oddělení mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice Alena Štolcová potvrzuje, že nejsnazší je začít u pediatra. „Řadu vyšetření může provést i přímo praktický dětský lékař, pokud usoudí, že by mohlo jít o poruchu růstu, pošle dítě na další specializovaná vyšetření,“ vysvětluje.

Foto: Thinkstock

Dítě, u kterého se léčí nedostatek růstových hormonů, nemusí být v kolektivu vůbec neoblíbené - například se může s ostatními dětmi aktivně účastnit všech sportůFoto: Thinkstock

Nejvíc rostou miminka

Během prvního roku života roste dítě závratnou rychlostí – průměrně vyroste až 25 centimetrů – a i následující dva roky rostou batolata „jako z vody“ – kolem deseti centimetrů za rok. Teprve mezi třetím a čtvrtým rokem života se růst trochu zpomalí a ročně dítě naroste nejméně o pět centimetrů. Další velký růst ho čeká zase až v pubertě, kdy jsou děti schopné vyrůst za rok o 12 i více centimetrů.

Léčí se v centrech

Děti, u nichž se porucha růstu potvrdí, se léčí dle příčiny poruchy, a pokud jde skutečně o nedostatek růstového hormonu či o takové onemocnění, kdy lze růstovým hormonem výslednou výšku dítěte ovlivnit, léčí se ve specializovaných centrech. Je ale třeba na problém přijít včas, ideálně v předškolním věku. „Jakmile nastoupí puberta, už se s tím moc dělat nedá,“ zdůrazňuje odbornice Alena Štolcová.

Foto: Thinkstock

Pediatr dokáže s jistotou určit, zda jde o normální dědičnost, nebo o vážnou poruchuFoto: Thinkstock

Léčba je dlouhodobá a dítě je pod lékařským dohledem. Základem jsou pravidelné dávky růstového hormonu, který se aplikuje pomocí injekčního pera. Důležitá je pravidelnost, dávky se musí do těla dostávat tak, jak mají. I když už si potomek zvládne dávku aplikovat sám, dohlédněte, aby nezapomínal. Dítě ale léčba nijak výrazně neovlivňuje, třeba sportovat může stejně jako jeho vrstevníci.

Na poruchy růstu má vliv řada věcí – chronická onemocnění vnitřních orgánů, třeba srdce, ledvin či jater, onemocnění štítné žlázy nebo třeba výskyt celiakie či poruchy kostního metabolismu.

Připadá vám dítě příliš malé? Obraťte se na lékaře, čím dřív se na poruchy růstu přijde, tím lépe. Psali jsme i o tom, jak si poradit s dětskými zlozvyky, jestli je dobře, když se vaše dítě umí prát, nebo třeba jak je to s dětským neposloucháním a s možnými poruchami sluchu...

Reklama

Související témata:
Prcek

Načítám