Hlavní obsah

Nemoci pleti: Pozor na pupínky!

Foto: Thinkstock

Problém s pletí může věštit závažnější poruchuFoto: Thinkstock

Pár pupínků sem, pár pupínků tam, takové prkotiny vy zásadně neřešíte? To je ale chyba! Nedokonalosti, které se nám objevují na tváři, totiž nemusejí být jen pouhým kosmetickým problémem. Může se z nich dokonce vyklubat problém hodně závažný, jakým je například mononukleóza, poruchy ledvin nebo onemocnění jater! Na co byste si měla dát pozor?

Článek

Nejdůležitějším pravidlem, které byste měla dodržovat, je mít se na pozoru. Jakmile na pokožce zpozorujete cokoli neobvyklého, nemávejte nad tím rukou a pátrejte po tom, co by to mohlo být! Pokud si nejste jistá nebo vás problém trápí delší dobu, domluvte si schůzku s dermatologem a nechte se prohlédnout. Zkušený odborník pozná, kdy by se mohlo jednat o něco vážnějšího, a poradí vám vhodného specialistu. Které věci na tváři objevujeme nejčastěji?

Drobné pupínky

Drobné růžové pupínky, často také v kombinaci s šupinkami, mohou být projevem periorální dermatitidy. Z pupínků se mohou začít tvořit celé zarudlé plochy. Nejčastěji se pupínky tvoří na bradě a ve větší vzdálenosti od úst (je pro ně typické, že se v úzké blízkosti nevyskytují), také na tvářích, v okolí nosu a dokonce i na očních víčkách. Pupínky vás mohou svědit a pálit, ale také je nemusíte cítit vůbec. A čím to je, že si pupínky vybraly zrovna vás? „Tento zánět vzniká nejčastěji z přemíry různé kosmetiky nebo dlouhodobého užívání mastiček s obsahem kortikosteroidů," říká lékařka Silvie Rafčíková z Centra estetické medicíny. Problémů vás zbaví jedině dermatolog nebo kožní lékař.

Pigmentové skvrny

Za proklínané pigmentové skvrny neboli hyperpigmentace většinou může příliš častý pobyt na slunci. Ale na vině také mohou být podle doktorky Ivany Bäumeltové z dermatologického centra LaserMed i hormony – zejména estrogeny. Ty najdete v hormonální antikoncepci, kterou bere v dnešní době většina žen. Pokud máte podezření, že by se to mohlo týkat i vás (na slunce jste opatrná a bez krému s vysokým faktorem téměř nevycházíte z domu), prokonzultujte to se svým lékařem. Hyperpigmentace se bohužel běžně vyskytuje i v průběhu těhotenství. V tomto případě by ale měly skvrnky do několika měsíců po porodu vymizet.

Skvrnky kolem očí

„Zvýšená pigmentacevypadající jako hnědé skvrnky v oblasti očí může být důsledkem atopického ekzému, ale také jaterního onemocnění," říká lékařka Bäumeltová. Navštivte proto dermatologa nebo praktického lékaře, který vás přepošle podle zvážení dál.

Foto: Thinkstock

Drobné pupínky mohou být projevem dermatitidyFoto: Thinkstock

Příliš mnoho chloupků

Chloupky v obličeji nejsou pro ženu zrovna příjemnou záležitostí. Pokud vás trápí nadměrné ochlupení, nestyďte se a zkuste to probrat sesvým praktickým lékařem.Tento problém bývá totiž často zapříčiněný hormonální nerovnováhou. Možná jen máte v těle vyšší hladinu testosteronu a vhodná hormonální léčba by váš problém srovnala. Nadměrné ochlupení ale může mít jednodušší vysvětlení – genetiku. V tomto případě je vhodné podstoupit gynekologické i laboratorní vyšetření, které tuto příčinu odhalí.

Popraskané a rozšířené žilky

Máte v obličeji popraskané žilky? Podle Ivany Bäumeltové může být na vině vystavování kůže nepříznivým vlivům počasí (jak pleť v zimě chránit se dočtete ve článku Péče o pleť. Opravdu krém zamrzá?) nebo takzvaná růžovka neboli rosacea. Za její vznik může především porucha drobných cév obličeje nebo porucha funkce mazových žláz. Při prokrvení obličeje (ale také při pití alkoholu, konzumaci ostrých jídel, během stresu, v horkém či mrazivém počasí) jsou potom příznaky výraznější. A kdy vyrazit k dermatologovi? Pár žilek nevadí, ale při větším začervenání návštěvu neoddalujte. A pozor! Rozšířené žilky po břiše a těle mohou předznamenávat cirhózu a postižení jater! Všimnete-li si jich, okamžitě vyrazte k praktickému lékaři, ten vás nasměruje dál.

Oteklá víčka

Začala vám v poslední době otékat víčka? Po probdělé noci vám pomohou nachlazené lžičky přitisknuté na oči, ale co když se otoky stávají pravidlem a jsou navíc dost viditelné? Jestliže máte podezření, že to není „jen tak“, s návštěvou svého lékaře neotálejte. Otoky víček mohou být zapříčiněny také poruchami štítné žlázy, ledvin a v některých případech mohou předznamenávat i časnou mononukleózu! Poznejte, kdy už máte problém, poradí vám článek Budíček s oteklýma očima? Už nikdy!.

Kruhy pod očima

„Kruhy pod očima mohou být způsobeny únavou, stresem, dehydratací, kouřením, nadměrným množstvím alkoholu, ale i nedostatkem vitaminů, minerálů a stopových prvků,“ vyjmenovává lékařka Bäumeltová.Jako první pomoc jsou vhodné stejně jako u otoků studené obklady, vitaminy A a D a v první řadě odpočinek s dostatkem spánku. Trápí vás dlouhodobě? Sama se jich nezbavíte. Zkuste opět dermatologa nebo praktického lékaře.

Foto: Thinkstock

Skvrny pod očima mohou být příznakem jaterní chorobyFoto: Thinkstock

Opary

Přijde vám opar jako malý kosmetický problém, se kterým si nemusíte dělat příliš velké starosti? Omyl! Výskyt oparu vám dává najevo, že máte oslabenou imunitu. Herpesviry má v těle většina z nás, projeví se ale až ve chvíli, kdy jde na nás nemoc nebo jsme ve stresu. Zkusit můžete zinkovou mast a nezapomeňte na pořádnou dávku vitaminů, zejména vitaminu B12. Opar by měl zmizet nejpozději do dvou týdnů od prvotních příznaků. Pokud se ho do té doby nezbavíte, vyhledejte praktického nebo kožního lékaře.

Akutní případy!

Lékařka Silvie Rafčíková potom vyjmenovává případy, kdy bychom měli k lékaři vyrazit okamžitě bez jakéhokoli otálení. „Pokud se stane, že vám začne otékat a rudnout obličej, oblast kolem očí a rtů, běžte ihned kpraktickému lékaři. Mohl by vám začít otékat i kořen jazyka, přidat se i dušení a vy byste byla ohrožena na životě.“ Takovéto otoky mívají na svědomí alergické reakce, a to v podstatě na cokoli.

Dalším případem, kdy byste měla vyhledat lékaře, tentokrát do druhého dne, jsou nečekané ekzémy, které se vám objeví ze dne na den. Můžete se osypat po nevhodném krému, mít atopický ekzém nebo v létě špatnou reakci na sluníčko. K projevům patří zarudnutí, vyrážky, které se šíří, a silné svědění. Může jít také o infikovaný ekzém, kdy jsou zpravidla nutná i antibiotika, takže opravdu nečekejte, jestli to samo nepřejde. Čím později zahájíte léčbu, tím déle se budete ekzému zbavovat.

POZOR si dejte také na:

  • uzlíky v barvě kůže, které se vám udělaly během několika týdnů, nebolí ani nesvědí – mohou být projevem leukémie
  • změnu vašich znamének – je třeba vyloučit melanom
  • vitiligo – snížená pigmentace (světlé skvrnky), často souvisí s onemocněním štítné žlázy
  • bělavá až žlutá ložiska na očních víčkách – zvýšená hladina lipidů v krvi zvyšuje riziko infarktu a mozkových příhod
  • v létě flíčky po kousnutí klíštětem, kdy je oblast zarudlá a flíček se postupně zvětšuje, hrozí borelióza

Jak vidíte, naše tvář může být i poslem špatných zpráv. Možná se vám zdá přehnané, že byste měla s každou „drobností“ běhat k lékaři, ale není lepší si říct „tak jsem zbytečně plašila“, než „kéž bych přišla dříve“?

Reklama

Související témata: