Hlavní obsah

Nemoci ze školky: Zastavte je!

Foto: Thinkstock

Školka procvičí dětský imunitní systémFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střevní viróza, kašel, rýma, průdušky, zápal plic, laryngitida, hnisavá angína, streptokok… to je jen malý výčet nemocí, které může v zimě „získat" vaše dítě ve školce. Ale ani toužebně očekávané jaro nemusí přinést úlevu a zdraví. My ale pro vás úlevu máme, víme, jak těmto nemocem předcházet!

Článek

Časopis Uzlíček

Zejména první rok ve školce je zátěžový. A děje se to právě ve chvíli, kdy to nejméně potřebujete. Sotva nastoupíte do práce, nejlépe ještě do nějaké nové, kterou jste s velkým štěstím sehnala, stráví vaše dítě první zářijový týden ve školce, vybrečí se a pomaličku si zvykne a je to tady! První horečka, kašlání, smrkání. Devět dní ošetřování, zaúkolování babičky nebo rozhodování, kdo z rodičů zůstane doma. Sotva se vyřeší první nemoc, v říjnu je tu angína, za chvíli zánět středního ucha a viróza přijde k Vánocům… Jak se bude tvářit váš nový zaměstnavatel, tak to by byl nejspíš námět na společenský horor!

I kojené děti jsou nemocné

Nedá se stoprocentně odhadnout, jak bude právě vaše dítě reagovat na první rok ve školce. I do té doby zdravé nebo kojené dítě může dopadnout stejně jako dítě v batolecím věku neustále nemocné…

Každé dítě sem přichází s nějakou imunitou, která do té doby nebyla příliš zatěžována. Ve školce děti sdílejí hygienická zařízení, hračky, mnohdy se od sebe navzájem i napijí či si půjčí lžičku, těžko je uhlídat. Styk s novými bakteriemi a viry je na každodenním pořádku a imunita je ještě slabá. Aby byla silnější, k tomu mimo jiné pomáhají právě prodělané nemoci. Dalo by se tedy říci, že čím více je vaše dítě nemocné, tím lépe?

Foto: Thinkstock

Děti se styku s viry nevyhnouFoto: Thinkstock

Ani to neplatí vždy. Má-li dítě imunitní systém v pořádku, není vyšší nemocnost ničím zrádným a pravděpodobně se jeho obranyschopnost jen vyvíjí k lepšímu a další školkový rok by měl být relativně v pořádku. Pokud je ale dítě závažněji a častěji nemocné, pak je na posouzení lékaře, aby zjistil, zda-li není s jeho imunitou něco v nepořádku. Příliš vhodné není také časté používání antibiotik, mohou imunitu ještě více narušit a vtáhnout vaše dítě do začarovaného kruhu. Stejně tak častá nemocnost může mít příčinu v nějaké dosud neodhalené streptokokové infekci a běžné léčení bolestí v krku a horeček nepomáhá. Při opakujících se problémech je pak na místě návštěva odborníka, například ORL (doporučení od pediatra nepotřebujete).

Běžné virózy, rýmy a občasné zvýšené teploty jsou však poměrně přirozeným obrazem toho, co dítě ve školce běžně „pochytá“. Bránit se tomuto kritickému prvnímu roku školkové docházky je těžké. Jde totiž o normální vývoj.

Pomocníci z přírody

Opakované onemocnění je nepříjemné a vysilující nejen pro dítě, ale také pro rodiče, kteří musejí neustále organizovat režim nemocného. Co takhle využít darů přírody?

Posilovat imunitu můžete několika způsoby:

  • Otužováním (s ním je však třeba začít mnohem dříve než v září, ideálně už na jaře či v létě)
  • Zdravou stravou
  • Vitaminovými přípravky, sirupy
  • Rakytníkovým sirupem
  • Doplňky stravy s echinaceou nebo betaglukanem (ideální je začít s jejich užíváním také již v létě, zhruba tři měsíce trvá, než začnou dokonale působit na imunitní systém)
  • Homeopatiky (ordinovat by je měl však zkušený homeopat, který posoudí individualitu dítěte)

Důležité je vyléčení

A to důkladné, tedy s dodržením rekonvalescence. Dítě je po nemoci unavené a oslabené a takto oslabený organismus snáze znovu onemocní. Je to luxus, ale i po odeznění nemoci by dítě mělo nějaký čas ještě zůstat doma a v rámci možností více odpočívat. Dopřejte mu vyrovnaný a plnohodnotný jídelníček a respektujte jeho případnou únavu.

Jenže školky jsou plné kašlajících a smrkajících dětí, protože nemohou být doma. Jejich matky argumentují tíživou finanční situací, společenskou nemožností odcházet každý týden z práce… Je to pochopitelné, protože ne každý má možnost nechat si dítě hlídat v nemoci nějakou zástupnou osobou. Je to pak tristní pohled ve chvíli, kdy dáte své uzdravené dítě do školky a už v šatně vidíte prvního žáčka s nudlí až u kolen a tuberáckým kašlem. Podle vyhlášky totiž školková zařízení nepřijímají pouze děti s horečkou.

Foto: Thinkstock

Imunita dítěte se dá posilovatFoto: Thinkstock

Po o domů aneb trik, který stojí za zkoušku…

Málokomu se stává, že může chodit po obědě domů, ale máte-li doma třeba mladší dítě nebo vám to situace umožňuje, některé maminky si celkem chválí postup – po obědě domů. Po obědě se některé třídy spojují, děti spí a může docházet k většímu riziku, že dítě „něco chytí“. Ale je to metoda sporná, rozhodně na ni nelze spoléhat a dovolit si ji mohou jen maminky, které mají odpoledne zajištěné hlídání.

Otázky, na které se možná stydíte zeptat

Musí mít dítě do školky omluvenku? Ne, nemusí, stačí omluvit dítě telefonicky. Nemusíte ani říkat, s čím je dítě nemocné, snad jen v případě, kdy se jedná o přenosné infekční onemocnění (např. žloutenka, neštovice, spála), které se hlásí hygienické stanici. Pravidla hlášení nemocí najdete v provozním řádu vaší školky.

Musí vždy k lékaři? Nemusí při lehkém průběhu nemoci, pokud tedy nepotřebujete „paragraf“, který vám dětský lékař musí vystavit.

Nemůže učitelka odmítnout dítě viditelně nemocné? Snad jen s již zmiňovanou horečkou či akutními problémy (silný průjem, zvracení…), ale rýma, kašel či chrapot…? V tomto případě ne! Zatímco dříve školky vyžadovaly doklad od lékaře, že je dítě v pořádku, dnes jsou za jeho zdraví zodpovědni rodiče a je jen na jejich uvážení, zda-li považují své dítě za hodno kolektivu.

Časopis Uzlíček březen 2010

Reklama

Související témata:

Načítám