Hlavní obsah

Nemůžete kvůli horku spát? Tyhle vychytávky vám pomůžou!

Foto: Realstock, Shutterstock.com

Foto: Realstock, Shutterstock.com

Reklama

K létu vedra patří, o tom nikdo nepochybuje. Jenže když teploty stoupají nad třicítku několik dní po sobě, mění se často naše domovy ve vyhřáté pece, kde se nedá příjemně existovat, natož se trochu vyspat. Jak taková horka přežít?

Článek

Když je vedro a ochlazení není na obzoru, je nutné se podle toho zařídit. Rozžhavený byt, kde se nehne vzduch, vám kvalitní noční odpočinek umožní jen těžko. Po pár mizerných nocích budete jako mátohy. Přitom proti nedostatku odpočinku v horku se bojovat dá, a to na mnoha frontách: stačí jen trochu přemýšlet a nemusíte hned kupovat klimatizaci, která vás napřed bude stát peníze v obchodě a potom na účtech za elektřinu. Zapojte hlavu!

Spánek je základ

Chcete se dobře vyspat? Pak si raději před ulehnutím odpusťte studenou sprchu. Ta vás jen probere a rozproudí vám krev – a tím se tělo opět zahřívá. Daleko lepší službu vám udělá vlažná voda.

Někomu je v horku příjemné spát jen tak na Adama. Většina z nás ale volí různá letní pyžama a noční košile. Oblíbené saténové a krajkové modely nechte v prádelníku, až se zase trochu ochladí. V letním parnu bývá nejlepší prádlo z čisté bavlny, lnu, bambusu nebo různých funkčních materiálů. Ty už dávno nepatří jen do posilovny, ale oceníte je všude tam, kde potřebujete zůstat v suchu a v pohodě – tedy i v posteli.

Foto: Softcotton

Dámské bambusové pyžamo Camilla skvěle vypadá, a navíc chladí a odvádí pot od těla, takže na horké letní noci je ideální. Cena 899 KčFoto: Softcotton

Foto: Treat Wear

Přejete si v létě svěží a zdravý spánek? Inovativní česká značka Treat Wear nabízí například košilku Hydrate Light Ramínka, která je lehoučká, dýchá, příjemně chladí, a navíc udržuje pokožku zdravě hydratovanou. Cena 990 KčFoto: Treat Wear

Nepouštějte vedro do bytu

Nejlepší horko je to, které si udržíte v patřičné vzdálenosti. Takže jestli jen trochu můžete, pořiďte si nějaký stínicí prvek: na okna předokenní rolety, na balkon slunečník, na terasu markýzu nebo sluneční plachtu. Poměrně slušný výběr najdete v každém hobbymarketu. Když se vám podaří byt odstínit, hned sundáte několik stupňů z teploměru.

Foto: Nej-ceny

Díky svému tvaru je slunečník Doppler Sunline Waterproof ideální na balkony a terasy. Je odolný proti vodě a slunečnímu záření a prodává se v několika velikostech a barevných provedeních. Cena od 2950 KčFoto: Nej-ceny

Foto: Kasa

Markýza Rojaplast (3 x 2 m) představuje efektivní způsob, jak zastínit balkon nebo terasu, a do obývacího pokoje tak nevpustit vyhřátý vzduch zvenčí. Cena 3750 KčFoto: Kasa

Ať se vzduch hýbe

Není nic horšího než dusno, které se ani nepohne. Máte všechna okna obrácená jen na jednu stranu? Pak můžete mít problém byt vyvětrat a neocenitelným pomocníkem se v takovou chvíli stává větrák. Můžete si zvolit takový, jaký se vám nejvíc líbí, a když pod něj postavíte třeba hrnec se studenou vodou anebo kostkami ledu, poslouží hned jako menší klimatizace.

Foto: Euronics

Sloupový ventilátor Ardes AR5T128R fouká chladný vzduch pomocí čtyř ventilátorů. Má dálkové ovládání, časový spínač a elegantní design, takže se hodí do jakéhokoliv interiéru. Cena 3099 KčFoto: Euronics

Foto: Mall

Tři stupně rychlosti, nastavitelný úhel sklonu. Klasický stojanový větrák Sencor SFN 4044 WH poslouží jako první pomoc proti parnu do každého bytu. Cena 529 KčFoto: Mall

Jez do polosyta…

Zřejmě jen málokomu by se ve vedru chtělo stát u plotny a vyvářet. Ani jíst byste neměli nic těžkého. Jako večeře jsou ideální lehké těstoviny, studené polévky, saláty – když do nich přidáte třeba tuňáka nebo sýr, zasytí vás a tělo se přitom nezapotí při trávení.

Stejně tak byste měli v parných dnech zapomenout na alkohol. Roztahuje cévy, zatěžuje tělo, a navíc se po něm vyspíte ještě hůř než za střízliva. Co tedy pít? Minerálky, abyste doplnili vypocené kationty a anionty. Ředěné džusy a mošty, když už vám nechutná obyčejná voda. Nebo se inspirujte v Africe a pijte vlažné či studené čaje, třeba ibiškový nebo mátový.

Nespoléhejte ani na oblíbené ledové nápoje. Když si šokově ochladíte žaludek, tělo se s tím bude muset vyrovnat – a přitom se zase ohřeje.

A jak s nočními vedry bojujete vy?

Reklama

Načítám