Hlavní obsah

Není průjem jako průjem. Braňte sebe i děti!

Reklama

Horečka a bolest břicha – to jsou první příznaky onemocnění, které způsobují viry kruhového tvaru, nazývané rotaviry.

Článek

Rotaviry infikují střeva a následně způsobují úporné průjmy a zvracení, které mohou mít až život ohrožující průběh. Zejména kojencům a dětem do dvou let hrozí vysoké riziko dehydratace. Jedinou spolehlivou ochranu představuje očkování. Zvolit můžete například vakcínu Rotarix, která se aplikuje ve dvou dávkách a podává se miminku ústy, tedy bez nutnosti vpichu. První dávku vakcíny je možné podat kojencům již od 6 týdnů věku.

Rotavirové infekce nepředstavují jen běžný průjem, jsou totiž velmi nakažlivé a šíří se orální cestou (ústy). Nejčastějším způsobem přenosu jsou situace, když si děti či dospělí zapomenou umýt ruce po použití toalety. Virus se tak přenáší po kontaktu s kontaminovanými předměty, například hračkami či jinými předměty, na další členy domácnosti. Nejohroženější jsou však ti nejmenší. Silné opakované průjmy a zvracení mohou způsobit dehydrataci (odvodnění organismu), někdy je nutná i hospitalizace.

Ani ta nejdokonalejší a nejdůslednější hygienická opatření nemusí před nákazou malé děti ochránit. Rotaviry totiž přežívají na tvrdém a suchém povrchu i několik dní, na lidské kůži pak několik hodin. Očkování je jedinou spolehlivou ochranou před tímto závažným infekčním onemocněním. Vakcína Rotarix se podává dítěti ústy ve dvou dávkách a lze ji aplikovat současně s jinými očkovacími látkami. První dávku vakcíny může dětský lékař podat dítěti již od jeho 6 týdnů. Rozestup mezi jednotlivými dávkami je vždy minimálně čtyři týdny, očkovací schéma tak může být dokončeno již v 10 týdnech věku vašeho děťátka.

Vakcína RotarixTM je registrovaný léčivý přípravek pro prevenci rotavirových gastroenteritid, je vázán na lékařský předpis a není hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Před použitím si pečlivě prostudujte příbalovou informaci.

Reklama

Související témata:

Načítám