Hlavní obsah

Nepomůže, nevšímá si vás? Možná je váš manžel schizoid!

Foto: Profimedia

Samotářský chlap nemusí být jen pro pláč, víme o 10 věcech, které se dají považovat za pozitivníFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechce, nedělá, nekomunikuje, nepomůže? Tihle muži trpí poruchou osobnosti, která se většinou projeví až po svatbě! Ale i tak se na vztahu s nimi najde něco dobrého… Co? Seznam jen pro silné povahy!

Článek

„Manžel? Papírově jednoho mám,“ říká čtenářka Gita. „Nemluví se mnou, odsekává mi, nerespektuje má přání, v domácnosti mi nepomáhá. Už ho ani nezajímá moje práce ani život,“ smutně krčí rameny a dodává, že ani nepamatuje, kdy si s manželem vyrazila někam ven.

„Chodí málo, a když už jde, nechce mě s sebou. Říká, že bych se nudila a že beztak nemá náladu, aby se se mnou bavil. Doopravdy nevím, co se děje,“ dodává Gita, která evidentně žije se schizoidem. Kdo je to?

Muž, který chce prostor

Exemplář, který v době prvních schůzek naslouchá a je pozorný, ale postupem času otupuje. Jak ho charakterizuje známý psycholog Tomáš Novák, který píše s humorem o vážných věcech?

„Schizoid ženská přání přestane plnit, a navíc svoji partnerku trestá za zcela pochopitelná a obvyklá přání,“ píše odborník ve své knize Takový bezvadný chlap… jen žít se s ním nedá a dodává, že tento muž od manželství očekává snadné uspokojování potřeb: uvařeno, uklizeno, sex kdykoli on sám chce.

Vypadá to jako příběh s nešťastným koncem, ale i výhody vztahu s někým takovým existují. Je jich rovnou deset a pochází ze zmíněné publikace. Vyděsíte se k smrti?

1. Odpovědnost sama za sebe

Schizoidní muž chce mít svůj klid, zajímá se jen o sebe, věci společného zájmu jdou mimo něj. Že by příležitost k seberealizaci a vlastním plánům? Zapište se na nějaký kurz!

2. Příprava na skutečný život

Žena, která žije po boku tohoto typu muže, přichází o iluze, takže se dost slušně trénuje na dobu, kdy může být sama (rozvod či ovdovění). Berte studený odchov jako osobní zocelení.

Foto: Profimedia

Schizoidi se hádek nebojí...Foto: Profimedia

3. Nemusí se předstírat

Samotář s titulem schizoid nutně nevyžaduje, aby s ním žena jednala v rukavičkách. Na sladké řeči si nepotrpí, šišlání a oslovování „králíčku“ nemůže vystát. Člověk aspoň nemusí předstírat optimismus a skákat šipky tam dozadu… Úleva?

4. Potlačování citů

„Těžko právě zde hledat jednoznačně pozitivum. I když… může být něco horšího než předstírání lásky?“ zamýšlí se Tomáš Novák. Podle nás ne. Čert vem i falešný orgasmus!

5. Pěstování psychické odolnosti

Prý si žena aspoň může vyzkoušet, kolik snese a co. Jak často skřípete zuby, když se u vás na gauči povaluje tahle „schíza“?

6. Život bez překvapení

Člověk může být šokován pozitivně i negativně. Co se týče manželky samotáře, ta je z obliga. Podle psychologa se žádná překvapení konat nebudou. „Schizoid je svůj. Stále stejně svůj,“ vysvětluje.

7. Čas na děti

Když si muž nevšímá té, kterou si vzal, co jí zbude? Citové zaměření na děti, což je opět jedna z nesporných možností. Karel sice bude prskat, že se jedná o rozmazlování, ale on to přežije.

8. Uplatnění citu jinde

Zvířecí útulky, opuštěné děti, charita… Tolik možností, kde se dá angažovat! Když o to nestojí manžel, najdou se jiní…

Foto: Profimedia

Muž schizoid vám nechá dostatek času na to, abyste se mohly věnovat svým dětemFoto: Profimedia

9. Životní úkol

Celá situace se dá pojmout tak, že jednoduchý a neproblémový muž patří mezi snadné překážky. Chcete složitější úkol? Vezměte si schizoida. Ač to tak nevypadá, nuda rozhodně nehrozí. Budete stále ve střehu.

10. Pochopení matky

Matky si začnete víc vážit. Jak to? „Pravděpodobnost volby partnera, který bude odpovídat obrazu rodiče odlišného pohlaví, je, jak známo vysoká,“ uzavírá Tomáš Novák s další nelichotivou zprávou. Trocha schizoidie je často mužská vlastnost a je vhodné s ní počítat. A dá se s ní zatočit?

„Já na to neměla. Byl to boj o přežití a já nejsem taková světice, abych sama udržovala vztah. Po čtyřech letech jsem zažádala o rozvod,“ krčí rameny Anita, která tak potvrzuje teorii mnohých odborníků. Pokud nepřijmete fakt, že schizoid se nezmění a že za jeho výstřelky nemůžete, radši ho nechte být. I přes deset pozitiv.

Tak co, poznáváte podle těchto deseti znaků vlastního manžela? A jak s ním vycházíte?

Reklama

Související témata:

Načítám