Hlavní obsah

Zázračné klíčky? Účinný detox a pořádná nálož vitaminů!

Foto: iMarzi, Shutterstock.com

Foto: iMarzi, Shutterstock.com

Reklama

Pociťujete na sobě pověstnou jarní únavu a nemůžete se dočkat, až bude čerstvá sklizeň ovoce a zeleniny? Na tu si ještě bohužel pár týdnů počkáte, čerstvé klíčky ale můžete sklízet už za pár dní sami.

Článek

S nadcházejícím Velikonocemi jste již možná dali klíčit osení a někdo už i řeřichu. Byla by ale věčná škoda využít je jen jako dekoraci – klíčky totiž výtečně zpestří saláty, stejně jako skvěle doplní maso nebo omáčku.

Zásobárna zdraví

Co všechno mohou klíčky nabídnout? Semínko je začátek nové rostliny a vše, co potřebuje, než se jí vytvoří efektivní kořenový systém, musí být v tom maličkém semínku. Když začne klíčit, začnou se tvořit enzymy – přeměňují složité zásobní sacharidy na cukry a tím aktivují všechny další látky. Naklíčené semínko se tak stane bohatým zdrojem minerálů, vitaminů, bílkovin i antioxidantů.

Poměr a složení obsažených látek se samozřejmě liší rostlina od rostliny, obecně jde ale říct, že je v klíčcích množství vitaminů skupiny B, C, A a E, hořčík, železo a fosfor. Je v nich i hodně chlorofylu, proto působí detoxikačně. Enzymy navíc podporují trávení, takže všechny zdraví prospěšné látky tělo lépe vstřebá a efektivně využije.

Klíčky stokrát jinak

Kuchyňské využití je nepřeberné. Klíčky můžete posypat chleba s tvarohem či krémovou polévku nebo je přimíchat do pomazánek a salátů. Naklíčené luštěniny lze krátce povařit a pak prudce zchladit v ledové vodě (tomuto postupu se říká blanšírování) nebo zlehka osmažit na pánvi. Z naklíčeného hrášku či fazolí mungo a fava uděláte úžasné pesto, a když při výrobě domácího hummusu použijete cizrnu naklíčenou, získáte pikantnější chuť a větší porci zdraví.

Foto: Patty Orly, Shutterstock.com

Klíčky jsou křehké, svěží, mají pikantní chuť a ještě jsou plné důležitých látekFoto: Patty Orly, Shutterstock.com

Co nechat naklíčit

Každý klíček chutná jinak a jednotlivé druhy semen můžete klíčit zvlášť nebo jako směsi. Asi nejčastěji se používají fazole mungo a dobře klíčí i luštěniny, například hrách, čočka, cizrna nebo adzuki. Den před samotným klíčením je namočte do dostatečného množství studené vody, aby jí do sebe mohly dostatek natáhnout. A pozor, potřebujete celé luštěniny, půlené vám nenaklíčí!

Máte-li rádi pikantní chutě, určitě vyzkoušejte klíčky ředkvičky, rukoly, brokolice, řeřichy, hořčice nebo zelí. Jsou štiplavé a chutnají jako celá rostlina koncentrovaná do onoho maličkého klíčku. Oblíbené jsou i naklíčené obiloviny, jako pšenice, ječmen, špalda, pohanka nebo rýže, a velké popularitě se díky své relativně neutrální chuti těší i vojtěška (alfalfa) nebo lněné semínko.

Na kvalitě záleží

Semena na klíčení pečlivě vybírejte. Abyste měli jistotu, že nebyla nijak chemicky upravována, nepoužívejte semena určená k sadbě, ale potravinová. Dojděte si pro ně do zdravé výživy, ať je máte v bio kvalitě. Většinu výše jmenovaných (i spousty dalších, třeba červenou řepu, ředkev, mangold, kedlubnu nebo mrkev) seženete i přímo určené k naklíčení.

Foto: Andrii Zastrozhnov, Shutterstock.com

Roztomilá minizahrádka na parapetu je nabitá živinamiFoto: Andrii Zastrozhnov, Shutterstock.com

Vyhněte se rizikům

Chcete-li dát klíčit směs, doporučujeme ji koupit namíchanou. Každé semínko potřebuje trochu jinou dobu klíčení, a pokud se vám nechce propočítávat, co se k čemu hodí, bude to mnohem jednodušší. A ještě jedno upozornění: nikdy nekličte lilkovité rostliny, tedy například lilek, rajče, paprika – jejich klíčky jsou jedovaté. To se týká i fazolí – ty lze konzumovat pouze převařené, protože varem se jedovaté látky zlikvidují.

Stačí zavařovací sklenice a síťka

Možností, jak klíčit, je spousta. Klasický způsob na mokré vatě má svá úskalí: klíčky snadno přemokříte, takže zplesnivějí, nebo naopak vyschnou a zase nenaklíčí. A nepříjemné je i to, že se vatová vlákna snadno namotají na klíčky a v salátu o ně jistě nestojíte.

Druhý způsob je nakličovací miska. Funguje podobně jako vata, ale díky otvorům má přebytečná závlaha kam odtékat a k plesnivění nedojde zdaleka tak snadno.

Úplně nejjednodušší je nakličovací sklenice. Můžete si ji za zhruba 350 korun koupit v setu i s odkapávačem a stojánkem, nebo si ji ještě dnes vyrobte sami. Stačí vám klasická zavařovačka od okurek, čtverec husté síťované tkaniny (bavlněné, ale klidně plastové, využít můžete i klasickou gázu), gumičku a misku, do které lze sklenici na šikmo opřít.

Foto: julie deshaies, Shutterstock.com

Nakličovací sklenici si snadno vyrobíte i domaFoto: julie deshaies, Shutterstock.com

Za pár dní a skoro bez práce

Semínka – na jednu dávku podle velikosti vystačí asi dvě polévkové lžíce – namočte na pár hodin do studené vody (luštěniny potřebují obvykle celou noc) a slijte. Pak je dejte do sklenice, místo víčka přetáhněte čtverec tkaniny a upevněte ho gumičkou – drobná a lehká semínka tak nebudete muset při proplachování hlídat. Ještě dvakrát třikrát propláchněte a sceďte. Pak sklenici v úhlu asi 45 stupňů opřete o kraj misky, aby přebytečná voda mohla vykapávat a semínka neplesnivěla. Umístěte někam, kde je dost světla, ale ne přímé slunce, a teplota ideálně kolem 20 stupňů.

Klíčky je potřeba každý den dvakrát až třikrát propláchnout a slít – a k tomu je nakličovací sklenice ideální. Za pár dní se klíčky objeví a vy se můžete pustit do zdravé a svěží pochoutky. Zkuste si připravit třeba staročeskou pučálku nebo řepové carpaccio s klíčky a kozím sýrem.

Už jste doma zkoušeli něco naklíčit?

Reklama

Související témata:

Načítám