Hlavní obsah

Nesmrtelná legenda: Poctivá rajská omáčka jako od babičky!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Rychlá doba si žádá rychlá řešení, v kuchyni je ale dobré někdy zpomalit. Rajská omáčka poctivě připravená z kořenové zeleniny a rajčat určitě trvá déle než ta z protlaku, odmění se vám ale neopakovatelnou chutí i vůní.

Článek

Masový vývar, kořenová zelenina, rajská jablíčka a samozřejmě skořice, to jsou hlavní ingredience této oblíbené omáčky, bez které si jde léto jen těžko představit. Úspěch u rodiny vám mohu osobně zaručit. Můj muž mi už roky přísahá, že by rajskou nesnědl ani za nic – a po slepé ochutnávce mi řekl, že tohle klidně můžu uvařit častěji. Chudák v tu chvíli nevěděl, že mu dávám rajskou!

Poctivá rajská omáčka

Na 4 porce potřebujete: 2 cibule, rostlinný olej, 75 g špeku, 1 mrkev, 1/2 petržele, kousek celeru (celkem asi 200 g), 4–6 hodně zralých rajčat, 1 l hovězího vývaru (viz níže), 1 bobkový list, 1 svitek skořice, 5 hřebíčků, kousek perníku na strouhání, 75 g studeného másla, třtinový cukr a citronová šťáva na dochucení

Na vývar potřebujete: 600 g hovězího předního masa, 1 neoloupanou cibuli, 1 bobkový list, pár kuliček nového koření a černého pepře, 2 snítky tymiánu

Postup: Začněte hovězím vývarem. Maso, omytou, ale neloupanou cibuli a koření zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Průběžně sbírejte tvořící se pěnu. Když se začne vařit, stáhněte plamen na minimum a nechte pozvolna asi 1,5 až 2 hodiny táhnout doměkka. Pak vývar sceďte a maso odložte stranou.

Cibuli nakrájejte najemno a zpěňte na oleji. Přidejte kostičky špeku a na drobné kousky pokrájenou kořenovou zeleninu. Krátce orestujte a vložte na čtvrtiny nakrájená rajčata. Zalijte vývarem, přidejte bobkový list, skořici a hřebíček. Zhruba 30 minut vařte doměkka. Pak vyberte koření a omáčku propasírujte přes síto, případně rozmixujte úplně dohladka. Přisypte asi dvě lžíce nastrouhaného perníku a krátce provařte. Dochuťte cukrem a citronovou šťávou. V omáčce prohřejte na plátky nakrájené maso. Odstavte z plotny a vmíchejte na kostky nakrájené máslo – omáčku zjemní, zvláční a zahustí. Podávejte s knedlíkem nebo těstovinami.

Co říkáte? Zkusíte si rajskou tentokrát pěkně postaru? Před vařením můžete maso prošpikovat.

Reklama

Načítám