Hlavní obsah

Nesnáším kamarádčina manžela. Přežije to naše přátelství?

Foto: shutterstock

Je zcela přirozené, že vám každý nesedne. A bohužel to může být zrovna partner vaší kamarádkyFoto: shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to vaše blízká kamarádka, máte ji opravdu ráda. Ale vzala si muže, kterého nesnášíte. Jak o ni nepřijít, i když se rozhodla strávit zbytek života po boku chlapa, kterého nemůžete ani cítit?

Článek

Ne že by kamarádce její partner ubližoval a vy jste věděla, že vedle něj bude nešťastná. Jen je to muž, který vám vůbec nesedl. Vadí vám jeho názory, způsob vyjadřování, nátura, jednoduše on jako takový.

Jak se zachovat?

Žádná přetvářka

V prvé řadě je potřeba si uvědomit, že tohle bohužel není nic výjimečného. Ne každý vám musí být sympatický, po světě prostě chodí i lidé, kteří vám nesednou, a pokud to není nutné, nechcete se s nimi stýkat. Není to vaše chyba, ale nejspíš ani chyba toho muže, natož vaší kamarádky. Obviňovat sebe nebo kohokoli jiného řešením není. Musíte to přijmout jako fakt a následně se svými pocity pracovat.

Rozhodně se nesnažte přetvařovat. „Neustále si nasazovat masku se nevyplácí, emoce jsou vždy více a vyhrají. Stejně bude ve vzduchu dusno,“ potvrzuje terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová. Nesnažte se v sobě pocity nechuti potlačit. „Ale zamyslete se nad tím, co přesně vám na něm vadí,“ radí osobní koučka Barbora Sedláková.

Foto: lightwavemedia, Shutterstock.com

Žádná přetvářka, ale klidný a upřímný rozhovor s přítelkyní. Ten totiž může hodně pomociFoto: lightwavemedia, Shutterstock.com

Zkuste se vyhnout obecným hodnocením typu „nemám ho ráda“, ale dejte věcem konkrétní jména. Je příliš sebevědomý? Nebo naopak neumí jasně vyjádřit svůj názor? Vadí vám jeho názory na něco konkrétního?

V určitých situacích je totiž možné si věci vyjasnit a daný problém vyřešit. Pokud vás třeba štve jeho neustálá potřeba radit, jednoduše ho poproste, aby vás vynechal. Že se s ním budete ráda bavit o čemkoli, ale jakékoli udílení mouder vám prostě není příjemné.

Od věci není ani upřímný rozhovor s kamarádkou. „Říct jí, že si jí vážíte, respektujete její výběr partnera, o němž nebudete mluvit ošklivě, ale že vám v jeho přítomnosti není příjemně, proto budete ráda, když si čas od času uděláte chvíle jen vy dvě pro sebe,“ radí Lucie Mucalová s tím, že opravdová kamarádka tohle pochopí.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

I když ho nemáte rádi, vyvarujte se scénám a hádkám, ty ničemu neprospějíFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Praktické rady

Někdy tohle ale samozřejmě možné není nebo se to nesetká s úspěchem. I tak má ale tato situace řešení a lze z toho vybruslit, aniž byste o kamarádku přišla. Odborníci radí následující:

  • Žádné scény – Nehádejte se s ním, nenechte se vyprovokovat, nesnažte se ho očernit a nenuťte kamarádku, aby si „vybrala“ jednoho z vás. „Vaše kamarádka bude za manželem pravděpodobně stát, a vy byste tak o ni mohla přijít nebo vnést do vašeho přátelství nepříjemnou pachuť,“ varuje Barbora Sedláková.
  • Omezte styky – Vyhýbejte se setkáním s ním, travte svůj čas jen se svou kamarádkou. Není na tom nic špatného. Zaměřte se na sebe a na svou kamarádku, ne na její vztah. Užívejte si holčičí večery, choďte spolu do kina, nakupovat.
  • Povídejte si – Ptejte se kamarádky na její manželství, snažte se pochopit, co na svém muži tak moc obdivuje, čím ji činí šťastnou. Třeba na něm najednou neuvidíte jen ty negativní věci, ale zjistíte, že má i kladné vlastnosti. „Možná uvidíte, že ač vám nesedí, pro ni má v životě velký význam,“ dodává Barbora Sedláková.
  • Společný zájem – Když už se čas od času s kamarádčiným mužem uvidíte, neustále si připomínejte, že přece jen něco společného máte. Je to vaše kamarádka, která je jeho ženou. Oba ji máte rádi, oběma vám jde o její spokojenost a ani jeden o ni nechcete přijít. Společné cíle lidi sbližují, třeba to vylepší i vaše vztahy. „Možná v sobě právě skrz tohle dokážete najít toleranci,“ říká Barbora Sedláková.

Stalo se vám někdy tohle? Jak jste to vyřešila?

Reklama

Související témata:

Načítám