Hlavní obsah

Nesnídáte, abyste „ušetřili“ kalorie? Děláte špatně, nezhubnete!

Foto: Thinkstock

Snídaně správně naladí vaše zažívání, ale i mozek. Vyzkoušejte si to – dobré jídlo vás nakopne a zlepší náladu hned po ránuFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také nemáte po ránu chuť k jídlu, a tak nesnídáte? Mohlo by se to znát výhodné, protože vám tak „ubude“ jedno jídlo, a zdánlivě se tak sníží denní příjem kalorií. Ovšem pozor, takhle to nefunguje!

Článek

„Mám to tak od střední školy. Dojížděl jsem do jiného města a každé ráno bylo poznamenané spěchem a stresem. Musel jsem vstát v nemožnou ranní hodinu, hnal se na vlak a dorazil do školy na poslední chvíli,“ vypráví čtyřicetiletý Petr.

Nepříjemné pocity spojené se začátkem dne způsobily, že Petr nemůže snídat ani teď. Odvykl a před desátou dopolední nemá na jídlo ani pomyšlení. A když se někdy přece jen pokusí nasnídat, je mu pak těžko, nebo dokonce špatně od žaludku.

Ale já vážně nemám hlad!

„Mnoho lidí tvrdí, že je pro ně při hubnutí výhodné nesnídat. Ráno prý stejně hlad nemají, a mohou tedy ,ušetřit kalorie´,“ říká psycholožka Iva Málková, zakladatelka společnosti STOB. To, že necítíte hlad, je podle ní docela dobře možné – po nočním hladovění je hladina cukru v krvi vyrovnaná a množství inzulinu je nízké, tělo tedy po přísunu energie nevolá. To ovšem neznamená, že ji nepotřebuje.

„Vynechání snídaně vás dožene odpoledne – v druhé polovině dne budete mít větší hlad, budete více jíst a mít chuť na vysoce energetické potraviny,“ vysvětluje dietoložka a odborná garantka poradny Rozumné hubnutí Václava Kunová.

Foto: Thinkstock

Sednout si k jídlu alespoň na deset minut? Pro spoustu lidí je to nesplnitelný požadavekFoto: Thinkstock

Rozežraní? Ne, jen najedení!

Když se nasnídám, roztáhne se mi žaludek, a celý den pak budu baštit mnohem víc. To je další z rozšířených snídaňových předsudků. Ve skutečnosti záleží hlavně na tom, kolik a čeho sníte. „Pokud si dáte na prázdný žaludek potraviny s vysokým glykemickým indexem, například cornflakes či bílé pečivo s přislazovaným džemem či nutelou, dojde k rychlému nárazovému vyloučení inzulinu, hypoglykémii – velmi nízké hladině cukru v krvi – a s tím souvisejícímu pocitu hladu,“ upozorňuje doktorka Málková.

Pokud naopak posnídáte potraviny s nízkým GI, dojde k vyrovnanému a pozvolnému přílivu glukózy do krve. Budete se cítit příjemně nasycení a díky stabilizované glykémii nebudete mít až do svačiny potřebu nic uzobávat. „A po dobré snídani přijde i lepší nálada – ovesné vločky, celozrnné pečivo i banány obsahují aminokyselinu triptofan, ze které si lidské tělo vyrábí serotonin, takzvaný hormon dobré nálady,“ povzbuzuje Václava Kunová.

Snídaně – čtvrtina denního talíře

Nejspíš už jste slyšeli o tom, že by snídaně měla představovat přibližně 20 až 25 procent celkového denního příjmu energie. U průměrné ženy s celkovým energetickým příjmem 8400 kJ za den by měla snídaně poskytnout 1680–2100 kJ. To znamená například 2 menší krajíčky chleba (nebo 60 g snídaňových cereálií) + dvě vejce (nebo 200 ml jogurtu) + kousek ovoce nebo zeleniny. Muži si mohou dovolit o něco víc sacharidů i bílkovin, protože i jejich denní příjem energie je vyšší (v průměru 10 400 kJ).

Foto: Thinkstock

Nechtějí vaše děti ráno snídat? Čerstvou ovocnou šťávou určitě nepohrdnouFoto: Thinkstock

Ideální snídaně je co nejpestřejší

Při přípravě snídaně se nebojte experimentovat a zkoušet různé typy pokrmů. Pokud ráno nemáte chuť k jídlu, není divu, že se vám při vůni opečené slaniny s vajíčky může udělat lehce „šoufl“. Co takhle zkusit lehký jogurt s nakrájeným ovocem nebo cereálie s oříšky? Snažte se, aby byly vaše snídaně co nejpestřejší; je lepší dát si po malém kousku od různých potravin (tvarohový krém, krajíček chleba, tvrdý sýr, ovoce, zelenina) než zbouchat dvě housky s máslem a nic jiného.

Foto: Archiv firem

Pořád se vám nedaří přinutit se snídat? Tohle skvělé nádobí vás možná navnadíFoto: Archiv firem

Taky patříte k nesnídačům? A jak jste se k tomu dopracovali?

Reklama

Načítám