Hlavní obsah

Nestíháte snídat? Nejlepší rychlovky do ruky

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ráno je doma frmol a vy se nestíháte nasnídat? Udělejte si snídani s sebou a rozbalte si ji v klidu v práci, než se pustíte do mailů. Jaké jsou zásady zdravé snídaně, a co se dá vzít do ruky a jít?

Článek

Místo vlastní snídaně žehlíte manželovi košili či dopisujete s dětmi úkol... Najít si ráno čas na klidnou snídani je pro většinu rodičů sci-fi představa, ale ranního jídla byste se vzdávat neměly. Klidně si ho dejte i cestou do práce. Jíst za pochodu sice není ideální, ale lepší snídaně v pohybu, než vůbec žádná.

Chcete zhubnout? Snídejte

„Na základně výsledků dlouhodobých studií víme, že pravidelné snídání snižuje riziko nárůstu tělesné hmotnosti. Zejména proto, že zamezuje záchvatovitému přejídání během dopoledne nebo v době oběda,“ vysvětluje nutriční specialista RNDr. Pavel Suchánek z Institutu klinické a experimentální medicíny Praha. A není to jen o pravidelnosti ve stravě. „Dnes již víme, že hormony, odpovídající za trávení, například inzulín, se vylučují právě v ranních a dopoledních hodinách ve větším množství, to znamená, že organismus přísun potravy, tedy snídani, přímo očekává,“ dodává odborník.

Počítejte s námi

Snídaně by vám měla pokrýt 20 až 30 procent denního energetického příjmu. Pokud se snažíte zhubnout, neměla by přesáhnout 1500 kJ, pokud jste aktivní a nemáte s postavou potíže, klidně přidejte až o 600 kJ více. Snídaně by neměla mít nikdy méně než 1000 kJ, hlídejte si tedy i to, aby byla dostatečně výživná.

Pro představu:

  • kelímek bílého jogurtu 3,5 % tuku = 550 kJ
  • 25 g müsli s čokoládou a ořechy = 450 kJ
  • 1 menší jablko = 250 kJ
  • 1 lžíce chia semínek = 200 kJ
  • 0,5 l neslazeného zeleného čaje = 10 k
Foto: baranq, Shutterstock.com

Hormony, které jsou zodpovědné za trávení, snídani potřebují. Jinak tropí neplechu v podobě dopoledního přejídáníFoto: baranq, Shutterstock.com

Smoothie na cestu

Šikovnou formou snídaně do ruky je ovocná či zeleninová šťáva nebo smoothie. Pořiďte si vhodnou lahev, mějte doma zásobu ovoce a zeleniny a odšťavňovač nebo mixér stále v pohotovosti. Zdravou snídani na cestu s nimi vykouzlíte za pár minut.

„Základem pro přípravu smoothie je výkonný vysokootáčkový mixér, který si poradí i s tvrdou zeleninou, mraženým ovocem či ledem,“ radí Pavel Václavík, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna. Kromě ovoce a zeleniny doporučuje přidávat do smoothie také koření, semínka, oříšky, avokádo jako zdroj zdravých tuků, a superpotraviny. Pokud si ale dáte jen zeleninovou šťávu, měla byste si do pytlíku přibalit ještě dva tenké krajíčky chleba se sýrem nebo šunkou. Tak bude snídaně hodnotná a tělu nebudou chybět bílkoviny.

Samotná zelenina nestačí

Nakrájejte si s sebou do krabičky ovoce a zeleninu. Pokud je budete obměňovat, nepřejí se vám, i kdybyste je snídala každý den. Ale snídaně by neměla být složena pouze ze sacharidů. Do krabičky opět přihoďte semínka nebo ořechy a cestou si kupte dvě proteinové tyčinky (jsou bohaté na bílkoviny), případně nějaký mléčný produkt.

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Samotná zelenina ale k snídani nestačí. Přidejte bílkoviny, například v podobě šunky nebo sýraFoto: Josep Suria, Shutterstock.com

Upečte si

Pokud dáváte přednost pečivu, nemusíte se spoléhat jen na koblihu koupenou v pekařství na rohu. Z ní budete mít jen cukr na puse, mastné ruce a možná i flek od marmelády na blůzce. A hlavně za chvíli opět hlad. Upečte si místo toho doma zdravější snídaňové dobroty. Skvělé jsou různé drobné sušenky – mějte v kabelce krabičku a ubírejte z ní, jak vám to ranní tempo dovolí. Zkuste třeba tyto ovesné sušenky nebo müsli tyčinky.

Ovocné pyré nebo jogurtový nápoj

Různé jogurtové nápoje, ovocné pyré či tvarohové krémy lákají ke koupi svým praktickým balením do ruky. Pozor ale na ně, často jsou plné přidaného cukru, škrobu a dalších látek. Přitom je hravě zvládnete vyrobit doma: bez cukru a z čerstvých ingrediencí. Kupte si hezkou lahev na pití s širším hrdlem nebo kapsičku na ovocnou přesnídávku (seženete v obchodech s dětským zbožím), domácí přesnídávku nebo mléčný koktejl přiměřeně nařeďte a máte hotovo.

Co, kdy a kde snídané nejčastěji vy?

Načítám