Hlavní obsah

Neuvěřitelné dětské rekordy, které berou dech

Foto: isifa

Věci, které děti dokážou, jsou leckdy k neuvěřeníFoto: isifa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti. Máte přesně zjištěno, co by měly jíst, kolik by toho měly vypít či jaký krém je nejlepší na opruzeniny. Víte ale, že denně vaše batole podává výkony hodné vrcholových sportovců?

Článek

Řeknou sotva pár slov, pořád padají, nikam nedosáhnou. Malé děti nemají vůbec lehký život. To, co je pro vás běžná věc, je pro ně obrovský fyzický výkon. Přesto vás v mnohém předčí!

Výkony, které berou dech

Batolata se jednoduše svou fyzickou zdatností směle vyrovnají dospělým. Vyplývá to z nejrůznějších průzkumů, které shromáždila značka Pampers:

Foto: thinkstock

Lezení. Říkáte si, že to není nic světoborného. Pro vaše dítě je to ale výkon hodný vrcholového sportovceFoto: thinkstock

  • Dítě při lezení uleze stejné množství kroků, jaké denně ujde dospělý člověk. Ovšem při své snaze dostat se k cíli se musí hýbat osmkrát víc než on.
  • Batole, které se právě začíná učit chodit, může za den udělat tolik kroků jako maratonský běžec při závodu.
  • Čtrnáctiměsíční batole dokáže během hry ujít sto devadesát kroků za minutu. Za šestnáct minut pak zvládne neuvěřitelných 587 kroků, ale musí mít čas si odpočinout, alespoň chvíli jen tak sedět.
  • Děti, které se zrovna naučily chodit, stojí tato nově nabytá dovednost hodně energie. Je to stejné, jako byste dvě hodiny běhali rychlostí pět kilometrů v hodině či dvě hodiny jeli na kole rychlostí deset kilometrů v hodině, nebo jste 2,5 hodiny plavali volným stylem.
  • Dítě, které už chůzi slušně zvládá, dokáže za den ujít vzdálenost odpovídající devětadvaceti fotbalovým hřištím.
  • Batole, které se učí lézt, zvládne na jeden zátah urazit vzdálenost 7,5 až deset centimetrů. Stačí ale pár týdnů, a dokáže najednou přelézt celou délku pokoje.

Rekordy ze světa novorozeňat

Stejně tak neuvěřitelné jsou ale i rekordy miminek. Ty se ani tak netýkají jejich fyzických schopností, jako spíš jejich velikostí při narození. Posuďte sami:

  • Nejtěžší dítě – Podle Guinessovy knihy rekordů se tímto titulem pyšní chlapeček, který se narodil v roce 1879 v Kanadě. Měřil 76 centimetrů a vážil 10,5 kila. Bohužel jedenáct hodin po porodu zemřel, oba jeho rodiče trpěli gigantismem. Největší dítě, které přežilo, se narodilo v roce 1955 v Itálii. Vážilo 10,2 kilogramu!
  • Nejmenší dítě – Nejmenší miminko, které se kdy narodilo a dokázalo přežít, je podle britského deníku Daily Mail holčička Rumaisa Rahman. Narodila se v září 2004. Vážila pouhých 244 gramů a měřila čtyřiadvacet centimetrů!

Zázračné děti

Zvláštní prostor si zaslouží děti, které v něčem výrazně vynikají, mají nějaký zázračný talent. Nejčastěji jde o děti s výrazně nadprůměrným IQ. Za zmínku stojí především dvě dívky a jeden chlapec, kteří se už v batolecím věku stali členy Mensy (mezinárodní organizace, která sdružuje lidi s nadprůměrným IQ):

  • Georgia Brown – Členkou Mensy se stala ve dvou letech, kdy jí naměřili IQ 152, a ona tak spadla do kolonky geniální. V pěti měsících lezla, v devíti už uměla chodit. V roce a půl byla tahle britská holčička schopná normální konverzace v celých větách a začala se učit francouzsky.
  • Emmelyn Roettger – Emmu přijali do Mensy, když jí byly dva roky a jedenáct měsíců. Dívence, která trpí autismem, naměřili IQ 135 bodů. Stala se tak nejmladší Američankou přijatou do klubu nadprůměrně inteligentních lidí. V patnácti měsících poznávala písmenka a ještě před druhými narozeninami se naučila psát, počítat do stovky a řešit lehké matematické úlohy.
  • Oscar Wrigley – Je nejmladším britským chlapcem, který se stal členem Mensy. Přijali ho, když mu byly dva roky a pět měsíců. Má IQ 160, tedy stejnou hodnotu, jakou se pyšnil Albert Einstein.
Foto: DAILYMAIL.CO.UK

Georgia, Emmelyn a Oscar – tři zázračné děti s neuvěřitelně vysokým IQFoto: DAILYMAIL.CO.UK

Neuvěřitelné, co myslíte?!

Související témata:

Načítám