Hlavní obsah

30 let tajené nevěry. Jak se vyrovnat s tím, že vám muž celý život lhal?

Foto: Thinkstock

Nevěra bolí vždy, ale dovedete si představit, že byste byla klamaná třicet let?!!Foto: Thinkstock

Reklama

Myslela si, že má věrného a milujícího manžela. Teď je jí sedmdesát a zjistila, že její muž má milenku. Celých třicet let! Jak se s takovou zradou vyrovnat? A lze tohle odpustit?

Článek

Blanka (70) je vdaná desítky let a v podstatě nikdy neměli s manželem žádnou krizi. Jenže teď se ukázalo, že vše bylo jinak. Posledních třicet let jí manžel zahýbal s rodinnou přítelkyní. Celou tu dobu Blance tvrdil, že vždy ve středu vyráží právě s touto ženou a jejím mužem na kuželky. Věnoval se ale zcela jinému sportu a rozhodně u něj nebyl manžel jeho milenky.

Velmi šokující je i způsob, jak se o manželových záletech Blanka dozvěděla. Na jejich chalupě našla použitý kondom a další „relikvie“ usvědčující ho z nevěry. Už nemohl zapírat, tak řekl pravdu.

Ta největší zrada

Nevěra vždy naruší partnerskou důvěru. V případě Blanky je to ale snad nejhorší způsob zrady. Ona zjistila, že celý její život byla lež, hra, kterou s ní její manžel hrál. „Navíc vyrovnat se s nevěrou ve zralém věku je pro mnoho žen těžší než v mládí. Takové ženy se hůř svěřují se svými emocemi, mají pocit, že to nemohou říct dětem ani kamarádkám,“ potvrzuje kouč partnerských vztahů Kateřina Matláková ze Školy pro ženy.

„Mají samozřejmě i obavy, že se ve svém věku nemohou rozvést, že už nikoho nenajdou, z důchodu samy neutáhnou náklady na bydlení a podobně,“ dodává Kateřina Matláková.

Foto: Thinkstock

Šok, vztek, rozbouřené emoce. Na to vše má Blanka právo (ilustrační foto)Foto: Thinkstock

U Blanky vše ještě zhoršuje fakt, že jí manžel zahýbal s rodinnou přítelkyní, tedy se ženou, které věřila, s níž se celé roky stýkala. Šok, zlost a možná i nenávist. To jsou pocity, na které má nyní Blanka právo.

Výsledkem je rezignace

Bohužel ženy v Blančině situaci se většinou snaží bolesti zbavovat samy a moc jim to nejde. Je dobré se někomu svěřit. A když to nejde rodině či přátelům, není ostuda vyhledat odbornou pomoc.

Jinak dojde k rezignaci. Ženy to vzdají, zůstanou s manželem, ale emočně strádají a kvůli zraněnému srdci se uzavřou. Vlastně jen tak dožívají. A to by rozhodně Blanka udělat neměla. Po odeznění emocí, na které má jistě nárok, by si měla rozhodnout, zda se s manželem rozejde, nebo zkusí dát jejich vztah dohromady. Žádná střední cesta není, a pokud se jí Blanka vydá, nebude šťastná.

Odpuštění?

Jestliže se pak rozhodne manželství zachránit, musí počítat s tím, že to nebude snadné ani rychlé. „Pokud bude chtít odpustit, lze to. Zpočátku tomu nelze poručit, ale je možné odpuštění cvičit, udělat mu v životě prostor, snažit se přijmout to, co se stalo. Chce to ale spolupráci manžela. Pokud on neprojeví lítost, velmi těžko mu půjde odpustit,“ říká Kateřina Matláková. A vzhledem k tomu, o jak velké narušení vztahu jde, dost často je potřeba i odborná pomoc.

Foto: Thinkstock

I takhle velká zrada se dá odpustit, ale stojí to mnoho úsilí a časuFoto: Thinkstock

Blanka totiž musí najít sílu podívat se na vše i ze své strany. Jak je možné, že si sama nevěry svého muže nevšimla? „Láska bývá většinou neošiditelná a mužova nevěra musela být cítit jak ve vztahu, tak v posteli. Blanka musela kdesi v sobě cítit, že to není ono, jen si to nebyla schopna přiznat. A její muž to s ní samozřejmě dokázal dobře uhrát a lži maskovat,“ tvrdí kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Jeho názor potvrzuje i Kateřina Matláková. „Někteří muži sice bývají odborníky na lži a skrývání, ale mnoho žen také nebývá ve vztahu skutečně přítomných. Když se poohlédnou zpět, zjistí, že signálům o nevěře nevěnovaly pozornost, ať už ze strachu, pohodlnosti nebo nezájmu,“ vysvětluje Kateřina Matláková.

Právě rozbor situace a společné hledání odpovědí na otázky „proč byl nevěrný“ a „proč jsem si toho nevšimla“ může hodně pomoci. Ukáže, jaké jejich manželství doopravdy je a co je potřeba změnit.

Co byste udělaly na Blančině místě vy?

Reklama

Načítám