Hlavní obsah

Nevěra? Tohle je top 5 důvodů, proč se jí lidé dopouštějí

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Nevěra téměř nikdy nekončí dobře, přesto se jí lidé dopouštějíFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Nevěra je bohužel velmi běžná věc. Dopouští se jí muži i ženy, je příčinou rozpadu mnoha vztahů, zlomených srdcí a proplakaných nocí. Proč ale lidé zahýbají? Tohle je top pět důvodů!

Článek

Nemělo by se to stávat, ale bohužel se to děje. Jen se podívejte kolem sebe, kolika vašim kamarádkám se zhroutilo manželství, protože muž si užíval jinde, a kolik mužů se po ulicích plouží s pomyslnými parohy. Možná vy sami o tom víte své.

Proč si jsou lidé nevěrní, když to většinou končí velkým průšvihem? Tohle je pět nejčastějších důvodů.

1. Nespokojenost

Ne vždy je váš vztah zalitý sluncem, ale když je pak těch nepříjemných pocitů a chvil moc, řada lidí se rozhodne najít chvilkové rozptýlení někde jinde. „Tohle je velmi častý důvod nevěry. Každý touží po uznání, pocitu, že je v očích toho druhého výjimečný. A zrovna tyhle emoce nová známost přináší,“ vysvětluje osobní koučka Barbora Sedláková.

2. Slabost

Jsou to situace, které občas potkají každého. Opijete se nebo jste po ošklivé hádce s partnerem a najednou se objeví někdo, kdo vás opravdu urputně svádí a vy jednoduše podlehnete své chvilkové slabosti. Jsou to jednorázové akce, kterých většinou okamžitě litujete, ale vzít zpět již nejdou.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Někdy jde o úlet ve chvíli slabosti, kterého okamžitě litujeteFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Podle odborníků je za tím ale jen neschopnost ovládat své emoce. „Můžete mít chuť na kdekoho, to je vcelku normální, ale zásadní je, co s těmito emocemi uděláte. A tak jako jste se museli naučit zdravit, mýt si ruce, ovládat se v různých situacích, musíte se naučit, že to, že máte na někoho chuť, ještě neznamená, že podlehnete,“ říká vztahový kouč Aleš Kalina.

3. Sexuální touha

Může to být nedostatek sexu s partnerem, touha po praktikách, které by se u něj nejspíš s pochopením nesetkaly, prostě jakýkoli deficit v této oblasti. Úlet někde bokem je na první pohled skvělým způsobem, jak si zajistit to, co vám doma chybí. „Sex a intimita jsou v partnerském soužití velmi důležité, jde o jednu ze základních lidských potřeb. A pokud to ve vztahu nefunguje ke spokojenosti obou, může se stát, že jeden či oba začnou sexuální uspokojení hledat jinde,“ varuje Barbora Sedláková.

Řešením je pouze komunikace a naprostá otevřenost. „Díky těmto věcem můžete problém vyřešit s partnerem, aniž byste museli utíkat jinam,“ dodává Aleš Kalina.

4. Nuda

Jeden všední den střídá druhý. Nudíte se. Chybí vám vzrušení, dobrodružství, zábava. A to jsou věci, které můžete zažít v náruči někoho jiného. „Pokud se nudíte, jste nejspíš nekompatibilní ve svých zájmech. Protože pokud byste měli společné věci, které vás baví a rozptýlí každodennost, můžete spolu být třeba dvacet let a tohohle se bát nemusíte,“ říká Aleš Kalina.

Proto si i v dlouhodobém vztahu musíte najít čas na rozptýlení, na zábavné chvíle, které prožijete spolu. Mohou to být dovolené, výlety, společné sbírání známek, chození do divadla, cokoli, co děláte spolu a baví vás to oba dva.

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Každý den je skoro stejný. Nuda a stereotyp mnoho lidí dovedou až do náruče milence či milenkyFoto: nd3000, Shutterstock.com

5. Sebevědomí

Milenec či milenka fungují jako dokonalý zvedač sebevědomí. Najednou se zase cítíte žádoucí, sexy a přitažliví. Je to důkaz, že o vás někdo stojí. Jde ale jen o krátkodobý efekt. „Sebevědomí je potřeba vždy budovat v sobě, protože jinak se budete cítit dobře jen krátkodobě a ten vzorec chování se bude stále opakovat,“ varuje Barbora Sedláková. I milenec či milenka se po čase okoukají a vy budete potřebovat někoho nového, kdo vám opět dokáže, že za něco stojíte. A tenhle kolotoč nevěr nemůže nikdy skončit dobře.

Zažili jste někdy v nějaké podobě nevěru? Proč k ní došlo?

Reklama

Načítám