Hlavní obsah

„Neviditelný“ jablečný koláč

Hodnocení:
(938)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Těsta je v tomhle koláči jenom tolik, aby tenké plátky jablek držely pohromadě, proto se mu také někdy říká neviditelný. Je nesmírně šťavnatý a osvěžující a nejsložitější na přípravě je nakrájet jablka.

Ingredience pro:
1 biskupský chlebíček
Budete potřebovat
  • 6 jablek
  • 3 vejce
  • 50 g másla
  • 100 g hnědého přírodního cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 2 hrsti ořechů
  • 2 lžíce citronové šťávy
Na vymazání formy
  • 1 lžíce másla
Článek

Postup

Krok 1: Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem a vyložte papírem na pečení tak, aby kraje papíru přesahovaly okraj formy, usnadní vám to vyndávání. Kratší strany formy můžete nechat pouze vymazané.

Krok 2: Omyjte a oloupejte jablka, odstraňte jádřince a nakrájejte je na velmi jemné plátky (nejlíp to půjde na struhadle zvaném mandolína). Zakapejte je citronovou šťávou, aby nezhnědly, a předehřejte troubu na 180 °C.

Krok 3: V míse smíchejte vejce a rozpuštěné máslo, přidejte cukr a šlehejte, dokud se cukr částečně nerozpustí. Vmíchejte mouku, skořici a prášek do pečiva, přilijte mléko a ještě krátce promíchejte (na odměření ingrediencí vám postačí i hrnek – použijte půl hrnku cukru, hrnek mouky a hrnek mléka).

Krok 4: Těsto opatrně promíchejte s jablky a pomocí lžíce urovnejte do formy. Povrch posypte nasekanými ořechy a dejte péct na 40 minut. Zhruba po čtvrt hodině přikryjte povrch alobalem, aby se ořechy nespálily.

Krok 5: Hotový koláč nechte chvíli odpočinout, nožem uvolněte těsto od kratších okrajů formy a pomocí papíru na pečení koláč vyjměte. Výborný je teplý i studený.

Můj tip: Na přípravu používám hladkou špaldovou mouku a nemám žádné výčitky nabídnout tuhle sladkost dětem jenom tak ke svačině. Když ale přidáte karamelovou omáčku, třeba podle receptu na starosvětský nepečený koláč s karamelovou omáčkou, a kopeček šlehačky, získáte dezert, za který se nemusíte stydět ani při slavnostních příležitostech.

Jak zpracováváte jablka vy? 

ynezorPumanzeSaNyknalC
14. 3. 2019

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.