Hlavní obsah

Nezralé ovoce: Jaké druhy vám „dojdou" doma na stole?

Foto: Thinkstock

Ovoce nakupujete i podle vůně. Ta je v mnoha případech ukazatelem správné zralostiFoto: Thinkstock

Reklama

Pokud se do vašeho nákupního košíku musí ovoce harcovat až z druhé půlky světa, asi je jasné, že ho musí pěstitel sklidit nedozrálé. Které druhy uzrají na vašem stole, a které raději koupit už vyzrálé?

Článek

Na pultech obchodů se velmi často objevuje ovoce jen ve stadiu takzvané „technologické zralosti“. Znamená to, že je velké a většinou i stejně barevné jako to dozrálé, ale má takovou tvrdost, aby se cestou za spotřebitelem moc „nepocuchalo“. Je chybou takové koupit?

Však ony dojdou…

Jsou druhy ovoce, které pěstitelé i obchodníci přímo milují pro jejich schopnost dozrát i po utržení zcela bez ztráty na chuti nebo kvalitě. Mezi takové rozhodně patří jablka, hrušky nebo banány.

Je ale pravda, že některé jiné druhy sice „dojdou", ale nemusí mít naprosto srovnatelnou chuť, jakou by měly při dozrání na stromě. Platí to například u meruněk, švestek, slív, nebo i borůvek a nektarinek. Při porovnání s právě utrženými a dozrálými plody budou mít srovnatelnou barvu, konzistenci a šťavnatost, ale poznali byste rozdíl v intenzitě chuti a sladkosti.

Foto: Thinkstock

Jablka patří mezi ovoce, které dozraje i domaFoto: Thinkstock

Tyhle už nedozrají

Snaha o dozrávání bude marná u citrusů – mandarinek, pomerančů, ale i u ananasu a jahod. Citrusy spíš jen stárnou a vysychají, než by zrály. Jahody a ananas spíše měknou a kazí se. Na to, abyste si odnášeli zralé plody, tedy dbejte i u malin, hroznového vína, granátového jablka, liči, ostružin nebo vodního melounu.

Jak poznat dozrálé plody?

Obecně by měly vonět, mít hezkou barvu, odpovídající velikost, ale možná by se hodila i malá nápověda:

Mango – při jemném stlačení by mělo být měkké a pružné, asi jako zralá meruňka. Dužnina by měla být sytě žlutá, intenzivně voňavá – u zralého plodu i přes slupku.

Kaki – plody jsou měkké, chutnají sladce a intenzivně voní. Plod je na pohmat poddajný.

Granátové jablko – má žluto-červenou barvu, jadérka uvnitř jsou sytě červená a hodně šťavnatá.

Papája – na povrchu jsou světlé žluté skvrny a při lehkém stisku vzniká prohlubeň, dužnina voní a připomíná banán s melounem.

Avokádo – konzistencí by mělo připomínat zralou hrušku, ze zralého vyndáte pecku velmi lehce. Objevit můžete dva druhy – zelené s hladkou slupkou a tmavé s hrbolatou.

Liči – to vždy spotřebujte rychle, protože při „podtržení“, tedy příliš brzké sklizni, už nedozrává, sklízí se zralé. Dužnina je bílá a šťavnatá, chuť sladko-nahořklá.

Foto: Thinkstock

Ananas vybírejte podle toho, jak jdou utrhnout jeho lístkyFoto: Thinkstock

Ananas – pokuste se odtrhnout jeden z lístků. Pokud to jde hodně těžko, pak je nezralý, pokud příliš lehce, tak je přezrálý. Při trhání by měl lístek klást jemný odpor.

Kiwi – nezralé se těžko loupe a má nepříjemnou chuť. Zralost poznáte podle konzistence, tedy pohmatem, nesmí být příliš „blátivé".

Jak skladovat ovoce?

Pro většinu druhů platí, že nejlépe je jim při pokojové teplotě. Do ledničky patří jen rychle se kazící druhy – bobuloviny (jahody, borůvky a podobně), které však nikdy neomývejte, dokud je nechcete hned zpracovat nebo sníst. Aby vydržely co nejdéle, zavřete je do plastové krabičky, díky které neztratí vlhkost.

Vodou neomývejte s velkým předstihem před konzumací ani citrusy, smyli byste jim ochrannou vrstvu kůry a rychleji by se kazily. Po loupání si ruce omyjte pro jistotu vždy.

K dozrání manga či avokáda využijte schopnost jablka vylučovat látky, které urychlují zrání, a dejte je společně do papírového sáčku, který uložte při pokojové teplotě.

Jak vybíráte ovoce vy? Napište nám!

Reklama

Načítám