Hlavní obsah

Meningokok útočí. Jde o každou minutu!

Foto: shutterstock.com

Rizikovou skupinou jsou mladí lidéFoto: shutterstock.com

Reklama

Celá dnešní populace ví velmi přesně, co je to vraždící rakovina, a snad si ve většině uvědomuje nebezpečí viru HIV. Meningokoková meningitida však zůstává pro řadu lidí něčím, o čem snad někdy cosi zaslechli. Možná je to i jejím cizokrajným názvem. Faktem ale je, že vraždí dál a právě v podzimním období si ji mladí lidé mohou lehce splést s pouhou chřipkou.

Článek

Co k tomu říci? Nepodceňovat nebezpečí. Těžko by se hledala slova pro pozůstalé rodiče. Za takové neštěstí nikdo nemůže, jediné, co můžeme, je alespoň trošku být informovaní.

Je potřeba si uvědomit pár věcí: meningokok je pořád tady s námi. I když si ho méně uvědomujeme, nikam se neodstěhoval. Je nejrychleji vraždící infekcí, které až desetina nakažených podlehne do několika dnů! Ročně na ni onemocní v Čechách kolem stovky lidí. V loňském roce u nás zemřelo na toto onemocnění šest osob. Tato bakterie se u 10 % populace vyskytuje běžně v nose nebo krku a je pro ně neškodná, takže o ní nevědí. Jsou „jen" bacilonosiči. Přenáší se kapénkovou infekcí - kašlem, líbáním...

Koho meningokok ohrožuje

K možnosti nákazy přispívá zvýšené psychické a fyzické vypětí, velké seskupení lidí, tělesná blízkost (líbání), zakouřená místnost, stresující faktory (hluk, světla, flámování). Nejohroženějšími skupinami jsou děti do čtyř let a mladí od patnácti do dvaceti. Svou daň si vybírá také u novorozeňat a starých lidí, kteří mají oslabenou imunitu.

Když zaútočí

„Invazivní (rozuměj rychle postupující) meningokokové onemocnění může začínat jako zánět mozkových blan nebo jako horečnaté onemocnění, které si snadno spletete s počínající angínou. Umí na sebe vzít i podobu sepse či toxického šoku," vysvětluje MUDr. Petra Strupková. Zrádnost bakterie je v tom, že plné důsledky propukají během několika hodin, kdy se zdravému člověku vytvoří závažný klinický obraz, který i přes dnešní pokročilou medicínu přímo ohrožuje život. U této nemoci je enormně důležité, aby byla včas rozeznána a okamžitě léčena! Je nutný převoz do nemocnice a už v sanitce musí lékař podat antibiotika. Jde o každou minutu!

Foto: shutterstock.com

Nemoc se může přenést líbánímFoto: shutterstock.com

Jak je to s očkováním

Když nebezpečí meningokoku vyplulo na povrch, zvedla se vlna zájmu o očkování proti němu. Už v polovině devadesátých let ale počet onemocnění klesl a lidem otrnulo. Očkování je možné u dětí už od dvou měsíců. Neposkytne vám ale stoprocentní jistotu a ne vždycky je nutné. „Jsou oblasti, kde se tato vraždící bakterie vůbec nevyskytuje. Záleží také na vašem věku a životním stylu... Ideální, pokud o takové vakcinaci uvažujete, je poradit se na hygienické stanici," radí Petra Strupková. Vyskytuje se bakterie typu B, proti které dosud nebylo vyvinuto sérum, a typu C, před nímž nás vakcinace chrání. Očkování, které vás vyjde na něco mezi 700 - 1000 korun, má účinnost deset let.

Poznám, když se plíží vrah?

První příznaky je potřeba podchytit co nejdřív. Často se počáteční předzvěsti projevují po ránu či dopoledne, takže právě po rizikové diskotéce si můžete myslet, že jde jen o kocovinu. Meningokok se dovede tvářit jako počínající chřipka či angína, ale vyčkávat, co se z toho vyvine, může pro vás být smrtelné. Stav nemocného se zhoršuje velmi rychle, může vést záhy ke ztrátě vědomí a smrti.

První příznaky:

Horečka, slabost, pocit vyčerpání, bolest v krku, zvracení, bolesti hlavy, svalů, kloubů či břicha, malé červené skvrnky, špatné dýchání, křeče, poruchy vědomí.

Včasné přivolání sanitky, kdy vyslovíte své podezření na toto onemocnění, vám může zachránit život - odborný doprovod vám poskytne léky už cestou do nemocnice a místo popojíždění z pavilonu na pavilon, vás dopraví rovnou na příslušné oddělení (infekční nebo anesteziologicko-resuscitační).

Reklama

Související témata:

Načítám