Hlavní obsah

Víte, co dělá vaše pleť v noci?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pleť se v noci regenerujeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dne se pleť brání okolním negativním vlivům. Musí odolávat prachu, větru, UV záření, znečištění, inverzi či cigaretovému dýmu. A v noci má pak opravdu co dělat, aby tu spoušť napravila a zároveň nabrala síly na boj do příštího dne.

Článek

Noční regenerace

V kůži se odehrává během noci mnoho chemických procesů, a je proto třeba dopřát jí dostatečně dlouhý odpočinek. V opačném případě nemůže být vaše pleť ani zdravá a odolná, natož pěkná a svěží. Pokud spíte málo a pociťujete neklamné známky opakované únavy, váš obličej to okamžitě prozradí: zvýrazní se vrásky, ztmavnou kruhy pod očima, pěkná zdravá barva je ta tam a pleť ztrácí elasticitu. Zatímco když zdravě spíte, kůže intenzivně doplňuje, co jí chybí, obnovuje, regeneruje a vytváří nové buňky, kterými nahrazuje odumřelé. To všechno vyžaduje obrovské množství energie, kterou můžete podpořit.

Zdravá krása

Kvalitu pleti neovlivňuje jen vaše genetické nastavení, ale především životospráva - co jíte, jestli máte dostatek pohybu, který prokrvuje a okysličuje pleť. V neposlední řadě má vliv i to, jak se o pleť staráte a zda volíte vhodné kosmetické přípravky. Nejdůležitější je dokonalé večerní odlíčení. Na to nesmíte nikdy zapomenout. Žena, která si automaticky každý večer dává na hlavu natáčky, ale zbytky „šminek" ji nechávají klidnou, bude mít časem velký problém. Pod dokonale upraveným účesem z prořídlých vlasů (to je jiná kapitola...) ji bude prezentovat vrásčitá tvář se ztrhanými rysy a špatnou pletí. A co je vlastně zdravou vizitkou každé z nás? Přirozená zdravá krása.

Foto: mj-krasazdravi.cz onlinezdravi.cz

Krémy by měly obsahovat kolagen a elastinFoto: mj-krasazdravi.cz onlinezdravi.cz

Kolagen a elastin

Noční krém by měl obsahovat především to, co přirozenou cestou vyrábí spánek - kolagen a elastin. Revolučními preparáty jsou v tomto směru dvoufázová biotechnologická séra na obnovu a regeneraci pokožky. Mají pozoruhodný vyhlazovací účinek, podobný efektu laserového či chemického peelingu. Zatímco denní sérum působí jako antioxidant a stimulátor kolagenu, zabezpečuje olupování a zjemnění tkáně, vyhlazuje vrásky, rozjasňuje a omlazuje pleť, noční emulze obnovuje buňky, redukuje zjizvená místa i výskyt pigmentových skvrn a vyrovnává tón pleti. Pravidelná aplikace obou přináší při správném používání překvapivý efekt.

Náš tip:

  • FC Laserceuticcal Day + Night, biotechnologické denní a noční sérum, 2x50 ml, 1090 Kč
  • Doliva Vitalfrich, olivový noční krém na obličej s koenzymem Q10, 50 ml, 415 Kč
  • Sweedish Spa Minerals Night Renewal Body Lotion, noční tělové mléko s výtažky z mořských minerálů, Oriflame, 200 ml, 249 Kč

Poctivý spánek

Možná jste si ani neuvědomila, jak velkou roli hraje doba, kdy noční přípravek použijete. Pokud ho nanesete na pleť v deset hodin, ale jdete spát kolem třetí nebo se dokonce před spaním stresujete, snižujete podstatně jeho účinnost. Nejlepší je aplikace chvíli před tím, než ulehnete. Mezi jednou a třetí hodinou se vyplatí být nejenom v posteli, ale i poctivě spát, protože právě v tuhle dobu regenerace buněk vrcholí. To ovšem neznamená, že pokožce končí „pracovní doba". Svým způsobem si vaše pleť neodpočine nikdy.

Zatímco v mládí vám občasný prohřešek v podobě probdělé noci poměrně snadno prošel, čím jste starší, tím rychleji se pleť unavuje. Dochází k poklesu kůže, která ztrácí svoje přirozené rysy. Pokud ovšem spojíte pravidelný spánkový režim s vhodnými regenerujícími přípravky, účinek je dvojnásobně viditelný. Uvědomte si, že pravidelná celoživotní péče se vám v pozdním věku stonásobně vrátí.

Reklama

Související témata:

Načítám