Hlavní obsah

Nová podlaha snadno a rychle? Položte ji na tu starou!

Foto: thinkstock

Když už vás stará dlažba omrzí, zkuste ji překrýt jinouFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chtěli byste novou dlažbu, ale děsí vás představa rekonstrukce se vším, co k ní patří, tedy bourání, prach a vysoké náklady? Nevzdávejte to, máme pro vás řešení v podobě ultratenké dlažby.

Článek

Pokud právě vybíráte novou dlažbu do koupelny nebo kamkoli jinam v interiéru, určitě jste si v prodejnách všimli novinky označené Slim, Super Slimnebo Ultratenká dlažba… Tloušťka tohoto materiálu je 3–4 milimetrů. Ptáte se proč? Co je na tenké dlažbě tak výjimečného a proč si ji vybrat?

Tento skvělý nápad pochází z hlav výrobců, kteří se snaží klientům usnadnit plánovanou rekonstrukci. Nebo je to spíš nápad jejich drahých poloviček? Myšlenka ultratenké dlažby totiž nabídla řešení, které určitě ihned na počátku rekonstrukce napadne každou ženu – proč prostě novou dlažbu nepoložit na tu stávající?

Foto: Panaria

S pomocí ultratenké dlažby se interiér změní k nepoznání, a to rychleFoto: Panaria

Položením nových klasických dlaždic na staré byste ale zvedli výšku podlahy, dveře by nešly zavřít, musely by se vyměnit stávající prahy za vyšší a tak dále.

Foto: Panaria

Tenká dlažba přirozeně naváže na podlahy v sousedních místnostech bez nevzhledných přechodůFoto: Panaria

Nové tenké dlaždice tento způsob pokládky umožňují, a navíc mají stejné vlastnosti jako standardní dlaždice o tloušťce 8–12 milimetrů: jsou shodně tvrdé a odolné, otěruvzdorné i nenasákavé. Do výhod můžeme přičíst také jednodušší manipulaci, nižší váhu, a tedy i nižší náklady na přepravu nebo snadnější vytváření otvorů a ořezů.

Foto: Panaria

S ultratenkou dlažbou můžete vzhled koupelny změnit během jednoho dneFoto: Panaria

Podstatně nižší hmotnost tenké dlaždice navíc výrobcům umožňuje produkovat modely skutečně velkých formátů (rozměr až 1 x 3 metry), které jsou v současné době tak populární a žádané.

Foto: casa dolce casa

Nižší váha dlaždic a obkladů Slim umožňuje výrobu velkoformátových obkladůFoto: casa dolce casa

Nepouštějte se bezhlavě do akce

Pokládka tenké dlažby na původní dlážděný podklad není náročná, ale vyžaduje preciznost a dodržování několika zásad. Proto, pokud nemáte doma řemeslníka, doporučujeme se na nějaké obrátit a nepokoušet štěstěnu. Amatérsky provedená pokládka tenké dlažby by nakonec mohla skončit tou nešťastnou a nákladnou rekonstrukcí včetně vybourání podlahy.

Foto: La Fabbrica

Velké formáty dlaždic urychlí celou pokládku nové podlahyFoto: La Fabbrica

„Montáž si nevyžaduje žádné speciální postupy, proto ji může provádět obkladač s vybavením, které běžně používá k pokládce standardních dlažeb. U instalace tenké dlažby na stávající podlahu je důležité, aby byl podklad kompaktní a dokonale rovný. Pokud tomu tak není, je nutné podklad vyrovnat, a teprve poté lze přistoupit k vlastní montáži,“ doporučuje Aleš Široký, specialista ze společnosti Mondo Ceramica.

Foto: casa dolce casa

Většina typů tenkých dlaždic umožňuje tvorbu minimálních spárFoto: casa dolce casa

Současná nabídka ultratenkých dlažeb je skutečně bohatá. „Materiály lze také rektifikovat, což znamená, že při pokládce rektifikované dlažby získáte zcela minimální spáru, jejíž šířka bude do 3 milimetrů. Do těchto typů dlažeb můžete také bez obav vrtat a řezat na potřebnou velikost,“ dodává Miloslav Pešek ze společnosti Siko.

Foto: Casa dolce casa

Ultratenkou keramiku lze použít i na stěny, a sjednotit tak vzhled interiéruFoto: Casa dolce casa

Před pokládkou je nutné zjistit, zda je původní dlažba stále pevně přilepená. Pokud tomu tak není, musí pokladač viklající se dlaždice znovu připevnit nebo zcela nahradit. Pak stačí jen použít penetrační nátěr, který zajistí správné spojení mezi starou a novou vrstvou podlahy. Na tento nátěr přijde flexibilní lepidlo a může se začít s pokládkou.

Foto: SIKO KOUPELNY

Tenké dlažby lze retifikovat, tedy zabrousit jim hrany tak, že jsou spáry mezi nimi minimální...Foto: SIKO KOUPELNY

Aleš Široký dodává: „Díky své tloušťce pouhé 4 milimetry je tento materiál vhodný také pro rekonstrukce, kde si nemůžete dovolit velké zatížení z důvodů porušení statiky objektu." Tenké dlaždice můžete použít i na obklady zdí, a to jak v interiéru, tak speciálních typů i v exteriéru.

„Velmi vhodné jsou na fasády domů, kde není možné další nadměrné zatížení, ale přesto chcete využít výhod nového keramického obkladu. Také čištění a údržba tohoto nového materiálu je velmi snadná díky použití nejmodernějších postupů při výrobě – dosažení minimální poréznosti povrchu,“ dodává Aleš Široký.

Foto: rango

Neviditelné spáry tenkých dlaždic vyvolávají dojem celistvé plochyFoto: rango

Foto: rango

Snadná práce s dlaždicemi umožňuje řezání atypických tvarůFoto: rango

Foto: rango

S tenkými dlaždicemi se opět vrací trend obkládání celé koupelnyFoto: rango

Tak co, pustíte se do rekonstrukce co nejdříve?

Reklama

Související témata:

Načítám