Hlavní obsah

Nové spotřebiče ušetří tisíce!

Foto: Electrolux

Nové spotřebiče jsou čím dál úspornějšíFoto: Electrolux

Reklama

Několik set korun a někdy i tisíce – tolik můžete ušetřit, když se rozhodnete vyměnit své staré spotřebiče za nové, úspornější. Že se bojíte, abyste nenaletěli a naopak neplatili víc? To půjde jen těžko, chladničky, myčky či pračky samy na sebe prozradí, jak moc dokážou šetřit. A my vám ukážeme, jak a podle čeho to při jejich koupi poznáte!

Článek

Kupujte jen „áčka“ – tak znělo doporučení, které dostal každý, kdo vybíral nový domácí spotřebič. Písmena A jste měli hledat na energetických štítcích, které musí každý prodejce – ať už v kamenném, nebo internetovém obchodě – u výrobku vystavit. Barevné piktogramy s písmeny A až G snadno poradily, stačilo si pamatovat, že A znamená nejúspornější a G nejhorší.

Jenže jak firmy přicházejí se stále lepšími přístroji, některé znaky ztrácely na aktualitě. „Zatímco v roce 2001 byla polovina našich prodaných chladniček ve třídě A a polovina v B, o pět let později už do kategorie B spadalo jen jedno procento spotřebičů. S 66 procenty vládla trhu kategorie A a třetina připadla na A+,“ vyjmenovává Stanislav Vyjdák z firmy Electrolux a přidává čísla za loňský rok: „Obyčejné A si koupilo čtyřicet procent lidí, A+ padesát a deset zvolilo kategorii  A++.“ Proto od 20. června letošního roku začnou platit nové, trochu pozměněné štítky. Některé značky je už ke svým výrobkům přikládají nyní, tak se nenechte překvapit!

Na štítcích přibude plusů

„Největší novinkou, se kterou se zákazníci setkají, je zavedení nových energetických tříd A+, A++ a A+++ pro všechny spotřebiče, zatímco nyní se týkaly jen chladniček, mrazniček a jejich kombinací,“ říká Juraj Krivošík ze Střediska pro efektivní využívání energie SEVEn a pokračuje: „Energetický štítek bude obsahovat pouze sedm tříd, proto u mnohých výrobků nenajdete jako nejhorší třídu G, ale D.“

Přitom každé plus navíc znamená nemalé úspory. Výrobce samozřejmě nemůže své produkty plusy označit jen tak. Podle vyhlášky o energetickém štítkování musí mít spotřebiče v kategorii A+ spotřebu energie minimálně o 25 procent nižší, než je spotřeba energie v třídě A. Podmínky pro produkty třídy A++ jsou ještě přísnější – oproti obyčejnému „áčku" šetří zhruba 45 procent. A pokud se rozhodnete pro tři plus, šetříte oproti třídě A dokonce 65 procent.

Ušetříte až deset tisíc

Přemýšlíte, k čemu jsou vám takové „drobné“ úspory, když spotřeba například chladniček je už tak jako tak minimální a pohybuje se pod jednu kilowatthodinu za den? Zde je příklad dvou výrobků stejné značky, které se běžně prodávají. První z nich patří do třídy A, má objem 328 litrů a denní spotřebu 0,94 kWh. Druhá splňuje požadavky A++, objem činí 322 litrů a denní spotřeba je 0,57 kWh. Když si tyto hodnoty vynásobíte 365 dny v roce a průměrnou cenou pět korun za jednu kilowatthodinu, zjistíte, že v prvním případě přijde provoz přístroje na 1715 korun, ve druhém na 1040 korun. Rozdíl je tedy skoro 700 korun. Při průměrné životnosti deset až patnáct let můžete ušetřit až deset tisíc korun. Rozdíl v pořizovací ceně přitom není ani pět tisíc korun.

A to jsou jen chladničky. Podobné částky lze ušetřit i na provozu samostatné mrazničky, myčky, pračky nebo sušičky. V rodinném rozpočtu tak mohou zůstat na příjemnější věci tisícikoruny ročně.

Foto: Electrolux

Investice do nového přístroje se vyplatíFoto: Electrolux

Dojde i na televize

Další změny v energetických štítcích se čekají v budoucnu, kdy by se měl rozšířit seznam takto označovaných spotřebičů.

V současnosti je mají:

  • automatické pračky
  • bubnové sušičky prádla
  • pračky kombinované se sušičkou
  • chladničky, mrazničky a jejich kombinace
  • myčky nádobí
  • elektrické trouby
  • elektrické ohřívače vody
  • zdroje světla
  • klimatické jednotky

Brzy by k nim měly přibýt i televizory, které v domácnostech hrají i několik hodin denně, navíc některé spotřebovávají nemalou energii i vypnuté a stojí vás tisíce.

Na energetických štítcích nadále najdete i další důležité údaje – tedy spotřebu vody nebo kvalitu praní a mytí u praček a myček, údaje o hlučnosti a ostatní užitečné informace. Jak se v nich naučit číst se dozvíte v Záludnostech a nástrahách energetických štítků.

I když šetřit znamená zpravidla omezovat se, na provoz spotřebičů to neplatí! Začněte proto s vylepšením domácího rozpočtu právě tady!

Reklama

Související témata:

Načítám