Hlavní obsah

Novinka: Zdravotní kouč vám pomůže zbavit se nemocí!

Foto: thinkstock

Zdravotní kouč vám pomůže, když si sami s nemocí nevíte radyFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novinkou ve zdravotní péči je kouč. Ten vám poradí, když nevíte, jak vyhrát nad nemocí či když třeba nemůžete zhubnout. A věřte, že se takto dá vyzrát na mnoho zdravotních problémů.

Článek

Asi vás napadne, proč byste měli chodit, když vás třeba bolí záda nebo se vám nedaří zhubnout ke koučovi? „Pokud víte, co máte dělat, ale nedaří se vám dodržovat režimová opatření, pak s koučem požadovaného výsledku dosáhnete rychleji a efektivněji. A když nevíte, jak na to, potom vám kouč pomůže promyslet vhodná řešení, a případně vás i podpořit ve vyhledání dalších specialistů,“ říká MUDr. Vladimír Tuka PhD. z Centra individuální péče při VFN v Praze.

Chcete příklad?

Zůstaňme u bolavých zad. Čtenářka Věra má za sebou potřebná vyšetření, byla u neurologa i rehabilitačního lékaře. A po rehabilitaci bolesti téměř zmizely, jenže časem se vrátily. Jak by to řešil kouč?

Při prvním sezení si Věra pojmenuje cíl, kterého chce během několika setkání s koučem dosáhnout: „Pleju zahrádku bez bolestí.“ Po stanovení cíle kouč s klientem pracuje na nalezení způsobu, jak cíle dosáhnout. Během koučovací série si Věra například uvědomí, v jakých situacích ji záda bolí a co jí uleví. Třeba kompenzační cvičení, která doporučil rehabilitační lékař, pomáhala, ale čtenářka je nezvládla zařadit do běžného denního režimu. To víte, práce, děti, vnoučata… Po koučovací sérii cvičí vždy několik cviků během dne, a ne v jednom kuse. A záda nebolí.

Zdraví v mnoha podobách

„S jednou klientkou jsem řešila například nadváhu, další za mnou přišla s bulimií a během pěti sezení se nám podařilo snížit projevy této nemoci o 50 procent," uvádí Renata Kronowetterová, MTrainDev., ředitelka firmy AZ Teambuilding. Ovšem na kouče se můžete obracet i s jinými zdravotními problémy. Námi oslovení kouči se svými klienty už například řešili:

  • dlouhodobé chronické nemoci (třeba když vás trápí páteř, máte časté migrény, bolesti kloubů...)
  • civlizační choroby (kouč vám poradí, jak se vypořádat s průvodními jevy alergií, cukrovky...)
  • kožní nemoci (možnosti jsou i v případě nepříjemných nemocí, jako je lupénka či různé ekzémy...)
  • komplikace spojené s dlohodobým stresem a mnohé jiné.

Nelze však říci obecně, že to takhle jde u každého, je to individuální… Podstata úspěchu totiž nezávisí na zdravotním problému, se kterým za koučem přijdete, ale na vašem přístupu k němu.

Foto: thinkstock

Zkuste vyměnit léky za pomoc zdravotního kouče. Něco to stojí, ale vyplatí se to!Foto: thinkstock

Všechno je důležité

Mnoho nemocí je psychosomatického původu. Kouč by se tedy měl zaměřit na odbourání psychických bloků, které danou nemoc mohou způsobovat nebo k ní přispívají. „Člověk může mít v práci nebo osobním životě velkou míru stresu. Ten do značné míry ovlivňuje jeho spánek a stravovací návyky, což následně může snížit odolnost imunitního systému a ta zase zvýšit výskyt některých chorob. Všechno souvisí se vším,“ je přesvědčená Renata Kronowetterová.

Navíc kouč vám nebude připomínat, co se nepovedlo, ale pochválí vás za každý byť sebemenší pokrok. Bude s vámi promýšlet možnosti řešení, podporovat vás, zkrátka věnovat se vám. Ale pozor! Bez vaší ochoty pracovat sami na sobě kouč nic nezmůže. „Tohle je nejdůležitější. Tím, že převezmete odpovědnost sami za sebe a začnete hledat nové možnosti, jak zlepšit svůj životní styl, své návyky, své myšlenkové vzorce, uděláte konkrétní kroky ke změně,“ dodává na závěr koučka.

O peníze jde v první řadě

Ceny koučinku se pohybují od asi 500 korun/hodinu nebo sezení až po několik tisíc. Průměrný koučink stojí zhruba 2000 až 4000 korun za sezení. A když není osobní schůzka možná, nevadí – někteří koučové pracují i prostřednictvím skype nebo po telefonu.

Pokud takovou částku nechcete do kouče investovat, pečujte o své zdraví sami. A začněte třeba u správného držení těla! Jak na to, vám prozradí Denisa v epizodě pořadu Cvičení pro kancelářské krysy televize Stream.cz!

Tak co, už víte, jestli se obrátíte na zdravotního kouče?

Reklama

Načítám