Hlavní obsah

Nový trend: Vaření s kamarádkami na internetu

Foto: thinsktock

Fenomén dnešní doby: sdílení domácích starostí přes internetFoto: thinsktock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevíte, co vařit, sháníte levné potraviny, hledáte dobrou restauraci? Kuchařku schovejte, kamarádce nevolejte. Klikněte na internet či do mobilu, a víte vše: recepty, slevy i místa, kde nakupovat.

Článek

Inspiraci na webu hledá třeba Veronika. „Nezvládám nakupovat tak, abychom měli na každý den něco k večeři, pár dnů po nákupu je lednice prázdná. Napište mi recepty,“ vyzývá diskutující. Zatímco v jednu chvíli je bezradná, za chvíli má před sebou vypsané recepty na desítky jídel i s potřebnými ingrediencemi a nákupním seznamem.

Za šetření se stydí

Moment, kdy nápad, co uvařit ne a ne přijít, zná asi každá žena, proto řada z nich vyráží vyřešit svůj problém do internetových fór určených primárně pro ně. Kromě receptů tady ženy sdílejí i tipy, jak ušetřit, nebo zkušenosti s výrobky či obchody.

Před pár lety by na podobné téma došlo třeba u skleničky vína s kamarádkou, dnes letí anonymita. „Ženy mohou mít pocit, že jim nestačí peníze, a proto selhávají ony nebo jejich partner ve společenské úspěšnosti. Proto jim vyhovuje vypovídat se někomu, koho nejspíš v životě neuvidí,“ míní psycholožka Lucie Kovářová z ambulance Psychocentrum Praha.

Psycholožka Evženie Mádrová z ambulance Psychoterapie Anděl nabízí ještě jedno vysvětlení. „Mohou mít pocit, že sdílejí společný problém. Když se jedné ženě podaří například něco šikovně koupit, podělí se o to a zároveň se tím veřejně ocení,“ míní Evženie Mádrová.

Foto: thinkstock

Proč byste se mořili s nákupním seznamem, když už ho vytvořil někdo jiný?Foto: thinkstock

Leták, seznam a do kuchyně

Pravidelné návštěvnice ženských webů vědí, že je musí sledovat pečlivě. Ženy si tam totiž také sdělují, co kde sehnaly za výhodnou cenu. Společně projdou letáky supermarketů, vymyslí, co z akčního zboží uvařit, doplní recepty i s nákupním seznamem, a menu je hotové.

Pro představu: v jedné diskusi se dozvíte, kde zrovna aktuálně mají květák za polovic, překliknete dál a máte naservírovaný seznam jídel, která z něj můžete uvařit. „Květákovou polévku, mozeček, placičky, obalovaný nebo zapečený s brambory a smetanovou omáčkou,“ nabízí inspiraci Tereza a přikládá podrobný návod, jak poslední jmenované jídlo připravit.

Aby to ale nevypadalo, že české hospodyně řeší jen to, jak ušetřit, oblíbené jsou i debaty nad tím, kde sehnat kvalitní zboží. A je jedno, jestli jde o zeleninu nebo třeba dětské boty.

Foto: thinkstock

Neznámé ženy vám rády poradí s cizokrajnou i domácí kuchyníFoto: thinkstock

Co vše lze sdílet na internetu či v mobilu?

  • Chleba podle mapy –Fenoménem poslední doby je také výměna kvásku na pečení domácího chleba. Neznámí lidé se sdružují v takzvané „kváskové mapě“. Tam si najdete místo blízko svému bydlišti, popadnete nádobku na kvásek a můžete pro něj zdarma vyrazit.
  • Foursquare –Stále více se začíná rozšiřovat i internetová mobilní aplikace Foursquare, díky které si lidé během okamžiku najdou nejbližší obchod či restauraci včetně komentářů předchozích návštěvníků. U řeznictví se tak můžete dozvědět, jaké maso si tam zákazníci chválí, u restaurací zase najdete tipy, co si (ne)dávat.

„Internet je ideální v tom, že se na jednom místě dozvíte víc nápadů během okamžiku. Je to snadnější než zavolat kamarádce a poradit se s ní,“ říká Lucie Kovářová. „Vařím nerada. Nad kuchařkou vždy zjistím, že mi jídlo zabere moc času, a polovinu ingrediencí ani nemám. Když vlezu do diskuse, najdu vyzkoušený recept, a navíc většinou od nějaké mámy, která nemá času nazbyt,“ vysvětluje Irena, proč pátrá v debatách.

A co vy, jste návštěvníky takovýchto diskusí?

Reklama

Načítám