Hlavní obsah

Nový trend: Ženy si mrazí vajíčka, protože nemají chlapa

Foto: shutterstock

Dnes si těhotenství užívají i výrazně starší ženy, než bylo zvykem ještě před dvaceti letyFoto: shutterstock

Reklama

Ve světě se rozvíjí nový přístup. Ženy si nechávají zamrazit svá vajíčka, aby měly jistotu, že i v pozdějším věku budou moct mít děti. Důvodem ale není kariéra, spíš se jim nedaří najít vhodného partnera.

Článek

Čím dál větší zájem o možnost zmrazit si svá vajíčka zaznamenala studie newyorského zdravotnického centra Albany Medical College, kterou nedávno zveřejnil britský deník Daily Mail.

Například v Británii požádalo v roce 2014 o zmrazení vajíček 816 žen, což představuje pětadvacetiprocentní roční nárůst. A oproti roku 2001 je to nárůst téměř třicetinásobný. Studie se ale zaměřila především na to, proč zdravé a mladé ženy k tomuto kroku přistupují.

První, co všechny napadlo, byla samozřejmě kariéra. Jenže je to jinak. Až 88 procent žen si vajíčka mrazí proto, že nemají partnera a dlouhodobě se jim ho nedaří najít. A tento krok představuje jakýsi záložní plán. Odborníci dokonce mluví o generaci Bridget Jonesových, tedy žen zhruba mezi třiceti a pětatřiceti lety, které po rodině touží, ale není s kým ji založit. Zmrazená vajíčka pro ně představují jakousi jistotu, že až potkají toho pravého, bez ohledu na to, kolik jim bude let, s ním budou moci počít dítě.

Pochopitelný trend

I čeští odborníci v podstatě rozumí tomu, proč se tohle děje. „Ten trend je vcelku pochopitelný a vychází z reálné skutečnosti, že mnoho žen po třicítce skutečně nemá životního partnera,“ potvrzuje koučka partnerských vztahů a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Za vším je podle ní fakt, že současné ženy jsou jaksi více vědomé samy sebe. Vědí, co od života chtějí, více přemýšlejí o tom, s kým spojí svůj život. Navíc řada z nich pochází z rozvedených rodin a nechtějí udělat stejnou chybu jako jejich rodiče.

I proto, že se Lenka Černá s podobnými ženami potkává ve své praxi, je přesvědčená, že tento trend dorazí i k nám. „Sice jako vždy o pár let později, ale přijde,“ říká Lenka Černá s tím, že ona takovou možnost vítá, protože dává ženám prostor k osobnímu rozvoji, ujasnění si životních priorit a k tomu, aby se matkami stávaly skutečně v tu pravou chvíli.

Foto: shutterstock

U nás lze zatím zmrazit vajíčka ze zdravotních důvodůFoto: shutterstock

I v ČR tato možnost existuje, ovšem zatím ji využívají v podstatě jen ženy se zdravotními problémy, kvůli nimž je vysoce pravděpodobné, že s otěhotněním budou mít problémy. Proto na to v určitých případech přispívá i pojišťovna. Jinak nejde o službu nijak levnou, jde o desetitisícové náklady.

Má to svá proti

Objevují se ale samozřejmě i negativní názory. Jedním z nich je, že problém není v tom, že by vhodní muži nebyli, ale že ženy čím dál víc hledají dokonalost, která neexistuje. Čím více možností ženy mají (včetně možnosti zamrazit si vajíčka), tím vyšší nároky na své partnery kladou, tím méně jsou ochotné dělat kompromisy.

„Už jen ta skrytá informace v tomto trendu je pro mě děsivá. Žena, která tohle podstoupí, vlastně sama sobě do podvědomí vkládá, že muž jejího života prostě nepřijde, tak se raději jistí,“ říká psychoterapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

V podstatě jde o to, že se na budoucnost díváte negativně, nevěříte, že láska přijde, připravujete se na to, a tím vlastně jdete tomuto scénáři naproti. „Žena má žít naplno, v souladu sama se sebou, a ne vymýšlet záložní plány. Čím náročnější scénář si vytvoříte, tím složitější život pak skutečně žijete,“ tvrdí Lucie Mucalová.

Foto: shutterstock

Hlavní je nejít proti přírodě. Některá žena může být matkou i ve věku, kdy to jiné přizozené podmínky nedovolíFoto: shutterstock

Příroda není hloupá

Navíc se objevují i názory, že příroda to přece nevymyslela špatně. Žena má určité reprodukční období z nějakého důvodu. A nejde jen o fyzickou stránku. Zjednodušeně řečeno, je určité období v životě ženy, které je fyzicky i psychicky ideální pro založení rodiny. A když tento cyklus uměle narušíte, není to podle mnohých dobře, jdete jednoduše proti přírodě.

Říkáte si, že je přece řada matek, které přivedly na svět dítě v pozdějším věku? Ano, příroda neměří každému stejně, jsou ženy, které jsou plodné i ve starším věku, jiné o tuto schopnost přicházejí vcelku záhy. To je ale opět věcí přírody, která to prý z nějakého důvodu takto zařídila. Podle těchto názorů tedy není chybou mít dítě později, ale spíš situace, kdy jdete proti přirozenému stavu věcí.

Co si o tomto trendu myslíte vy? Je to pokrok, nebo spíš špatný směr?

Reklama

Související témata:

Načítám