Hlavní obsah

Nudí vás květákový mozeček? Tenhle úžasný nákyp vás dostane!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Květák a jeho neopakovatelnou chuť buď milujete, nebo nesnášíte. Řadíte se do první skupiny a obligátní trio mozeček – smažený – polévka už vás nudí? Pak vyzkoušejte náš super jednoduchý tip: úžasný květákový nákyp.

Článek

Jako bonus berte fakt, že na rozdíl od květákových placiček je nákyp podstatně jednodušší na přípravu a je i zdravější, protože se vyhnete smažení. Přidat pochopitelně můžete i další zeleninu, třeba brokolici nebo pórek.

Květákový nákyp s kozím sýrem

Na 4 porce potřebujete: 1 středně velký květák, sůl, pepř, ½ hrnku hrášku, 2 šalotky, 30 g másla + na vymazání formiček, 3 vejce, asi 4 hrsti strouhanky, 100 g čerstvého kozího sýru, citronovou kůru, muškátový květ

Postup: Květák rozeberte na růžičky a v osolené vodě uvařte skoro doměkka. Vždy ho vařte v hrnci bez poklice, aby mohly odejít sirné sloučeniny – bude lépe chutnat i vonět. Troubu zapněte na 200 °C. Uvařený květák slijte a nahrubo rozšťouchejte, neměla by vzniknout úplná kaše. Hrášek a jemně nasekanou šalotku zpěňte na kousku másla a přidejte ke květáku. Doplňte 3 žloutky, ochuťte solí, pepřem, citronovou kůrou a muškátovým květem a promíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a spolu s kousky kozího sýru opatrně vmiste do květákové směsi. Podle potřeby přidejte i trochu strouhanky. Formičky vymažte kouskem másla, vysypte strouhankou a naplňte květákovým těstem. Pečte asi 35 minut dozlatova.

Tip: Přidat můžete i na kostičky nakrájenou šunku nebo kozí sýr vyměňte za strouhaný čedar.

Máte rádi nákypy? Vyzkoušejte třeba náš brokolicový se šunkou.

Související témata:

Načítám