Hlavní obsah

O čem je sexuální život současnosti? Vévodí mu únava a stres

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Valentýn už je sice za námi, ale i tak mnozí lidé hodnotí stav svého vztahu. Je v něm dostatek spokojenosti a štěstí? Dá se hovořit o sexuální harmonii? Tak tohle u současných partnerství nehledejte!

Článek

Známá americká seznamka eHarmony zveřejnila zprávu nazvanou „Happiness Index“, což volně přeloženo a vysvětleno znamená, že se zajímala o to, zda jsou vztahy šťastné. Požádala o vyplnění dotazníku více než 2300 lidí ve věku 18 a více let, kteří žili buď v manželství, nebo v dlouhodobých svazcích. Jak to dopadlo? Vše nejprve začalo velmi dobře…

Láska, stres a finance

Plných 64 % procent lidí tvrdilo, že co se týče lásky, jsou „velmi šťastní“, nicméně stále existuje spousta chyb a omylů, které jejich partnerství doprovázejí. Když například došlo přímo na sex, celých 50 % respondentů zaškrtlo, že si v tomhle ohledu nemají na co stěžovat. Pokud však jde o romantiku a každodenní bytí, byla čísla nižší, a prý za to může stres z práce.

Konkrétně 34 % mužů a 36 % žen uvádí, že pracovní vypětí má negativní dopad na jejich vztah. 25 % mužů a 29 % žen dokonce při doplňující otázce prozradilo, že se potýkají s hádkami ohledně peněz, jež negativně ovlivňují rodinnou pohodu (4 věty, které ženě nikdy neříkejte). Finance totiž bývají důležitou položkou, která dává svobodu i štěstí. Pokud předem tipujete, že ani v sexuálním životě to pro druhou polovinu dotazovaných nebude žádná sláva, máte pravdu.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Špatná finanční situace ovlivňuje negativně i sexuální život páruFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

Sex je nuda

28 % mužů a 38 % žen se svěřilo, že je vždy jeden z páru večer příliš unavený na sex. Někteří dokonce svůj milostný život hodnotí jako nudný (13 % mužů a 16 % žen), třetině ze všech respondentů vadí hlavně nízká sexuální frekvence a to, že se musí milování dožadovat, jinak by, s nadsázkou řečeno, nebyl ani na Vánoce (5 největších chyb, které dělají ženy ve vztahu).

Uvedená seznamka přitom apeluje, že ty páry, které ohlásily, že jsou ve svých vztazích nejšťastnější, vyznávají otevřenou komunikaci. To zahrnuje mluvení mezi sebou ve dvojici, ale také s terapeutem nebo přáteli.

Vydrží to těm, kdo se neženou do svatby

„A to je docela zajímavý jev,“ nechává se slyšet generální ředitel společnosti eHarmony Grant Langston pro magazín „Men's Health“, ve kterém byla zpráva uveřejněna. „V porovnání s předchozími lety je zájem a ochota komunikovat, a to hlavně ze strany mužů, větší. Mnozí tak problémy řeší s přáteli, rodinou nebo terapeuty,“ uvádí Grant Langston, který tím poukazuje na první klíč k partnerskému štěstí. A co kromě mluvení (5 způsobů, jak říct „miluji tě“ beze slov) vztahům prospívá? Žádný spěch do manželství, vážení!

Z průzkumu se totiž dál ukázalo, že páry, které spolu jsou více než 10 let a které aspoň pět let žily na psí knížku, bývají oproti manželským rychlíkům mnohem spokojenější.

Společné zážitky spojují

Odborníci radí mít společné zážitky a uplatňovat občasná okořenění. Dejte děti na hlídání, zajděte na večeři, zamluvte si hotel a nechte o sebe pečovat. Dělejte cokoli, co vám způsobuje radost. V oblasti sexu dbejte na vyšší úroveň sexuálních setkání (víc než na četnost). Držte se za ruce, líbejte se, věnujte si čas (jednoduché způsoby, jak být pro svého muže atraktivnější). Jinak vás únava, stres a nespokojenost jednoho dne převálcují! Také myslete na to, že je třeba do celého procesu vynaložit nemálo energie, sexuální uspokojení i partnerské štěstí vyžadují těžkou práci a úsilí bez ohledu na pracovní poměr. Láska se totiž neptá, jestli pracujete přesčas nebo je únava vaše druhé jméno. Vyžaduje péči!

A jak svoje partnerství hodnotíte vy? Taky mu vévodí únava a stres?

Načítám