Hlavní obsah

5 největších chyb, které ženy dělají ve vztazích

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý má nějaké zlozvyky – a většina je vlastně neškodná. To však neplatí pro špatné návyky ve vztahu – ty mohou napáchat hodně škody. Mají je muži i ženy, ovšem vypadá to trochu jinak. Znáte zlozvyky typické především pro něžné pohlaví?

Článek

Nikdo není dokonalý, to je jasné. Ale některé vztahové zlozvyky mohou zabít i velkou lásku. A to by byla škoda, ne? Tak se podívejte, jaké chyby jsou typické pro ženy. A pokud se vás to týká, zkuste se změnit. Muž vás bude díky tomu milovat o to víc!

1. Převýchova

Vybraly jste si ho, zamilovaly se do něj, rozhodly se s ním žít. Tak proč ho chcete měnit? Jakýkoli pokus o převýchovu mužů představuje velký omyl.

Ale pozor, nepleťte si převýchovu s přizpůsobením vzájemným potřebám. „Změny v chování bych rozdělila na ty, které nejsou zásadní, a na ty, které jsou v charakteru na přední příčce hodnot,“ říká vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Jednoduše řečeno, pokud muže žádáte, aby po sobě uklízel nádobí do myčky, není to převýchova. Žijete spolu, tak proč si nevyjít vstříc. Jestliže se z něj však snažíte udělat jiného člověka, od naprostého praktika a realisty vyžadujete romantická gesta hodná filmových hrdinů nebo po nesportovci chcete, aby běhal maraton, odkláníte ho od jeho přirozenosti. A on s vámi nebude šťastný. Buď bude neustále odrážet vaše požadavky, nebo se přizpůsobí, ale nebude to on a bude v rozporu sám se sebou.

2. Přílišná péče

Chystáte mu svačiny, připravujete oblečení, vaříte večeře a servírujete mu je až pod nos, nikdy neřeknete ne... Jste tu stále a na sto procent pro něj? Chyba!

Děláte to sice v dobré víře, ale snižujete tím vlastní hodnotu. „Je úžasné, když žena vytváří teplo domova, ale nic se nemá přehánět. Muž by rozhodně neměl mít pocit, že má doma služku, která se o všechno postará. Muži jsou od přirozenosti lovci a nedělá jim dobře, když mají vše jisté. Žena by měla dávat ve vztahu muži zdravé výzvy, třeba už jen tím, že má svoje zájmy, práci a není na něm totálně závislá,“ říká Lenka Černá.

Navíc vám mohou dojít síly. „Některé ženy pečují, obletují, ale pak si stěžují, že jsou na všechno samy, že jim nikdo nepomůže. Ale přitom si za to mohou samy. A vystresovaná a unavená žena mnohdy přijde o vše a zbydou jí jen oči pro pláč,“ tvrdí lektorka v oblasti mezilidských vztahů Lucie Mucalová.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Jedna věc je pečovat, druhá je dělat ze sebe služku a z muže malé dítěFoto: fizkes, Shutterstock.com

3. Tichá domácnost

Naštval vás, něco udělal, nebo naopak neudělal. Řekl něco, co vás urazilo, nebo neřekl něco, co jste chtěly slyšet. A vy teď protestně mlčíte, vrháte na něj naštvané pohledy a na otázku, co se děje, maximálně odseknete, že nic. Ticho a dusno ještě žádný spor nevyřešilo. „Pro zdravě fungující vztah je nutná komunikace, umění říkat své názory, potřeby,“ radí Lucie Mucalová.

Zpočátku se partner bude snažit zjistit, v čem je problém, ale časem ho to unaví. Otupí, přestane ho zajímat, proč s ním nemluvíte, a dusno bude bobtnat. Lepší je jasně říct, co vám vadí, proč se zlobíte, a vyříkat si to. Pročistit vzduch a podobnému problému předejít.

4. Plané výhrůžky

Je to jako s dětmi. Zprvu mají z čertů, kterými jim vyhrožujete, doopravdy strach a možná to i zafunguje. Ale přijde chvíle, kdy pochopí, že žádní čerti nejsou, a je po všem. Muže sice nestrašíte peklem, ale hrozby typu „rozvedu se s tebou“ nebo „odteď už ti neperu“ mají stejný efekt. „Plané výhrůžky způsobí jen to, že vás partner přestane brát vážně. A postupem času k vám zcela ztratí úctu,“ varuje Lucie Mucalová. Takže nikdy nevyhrožujte ničím, co doopravdy nehodláte udělat!

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Plané hrozby jsou směšné. Partner jen otupí a přestane si vás vážitFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

5. Peskování

To si neumíš vzít talířek? Proboha, zapni si bundu, venku je zima. Třetí pivo? To si snad děláš legraci?! „Peskování je výborná metoda, jak vehnat muže do náruče milenky, kde uslyší pravý opak,“ tvrdí Lucie Mucalová.

Partner je dospělý a netouží po neustálém kárání, moralizování a usměrňování. Jestli se vám život s ním nelíbí, nemusíte ve vztahu zůstávat. Neustálé peskování nikam nevede. Vy se přestanete cítit jako partnerka, ale spíš jako matka, on si začne připadat jako dítě. A oba si to, co vám schází, budete hledat jinde. Vztah má být rovnocenný. Jste partneři, nikoli šéf a podřízený či matka a syn.

Sedí na vás některá z těchto chyb? Změňte to!

Reklama

Související témata:

Načítám